Читај ми!

Суд одбацио жалбу, Мамић излази из притвора

Извршни председник фудбалског клуба Динамо из Загреба Здравко Мамић могао би данас да изађе из истражног затвора, јер је ванрасправно веће загребачког Жупанијског суда одбацило жалбу тужилаштва на одлуку о измењеном предлогу кауције.

Да би изашао из притвора, у којем је завршио у склопу истраге у вишемилионске малверзације, Мамић је суду понудио шест милиона куна (око 900.000 евра) у готовини и некретнину која је процењена на 7,63 милиона куна (милиона евра).

Уколико данас уплати готовински део кауције и ако се упише заложно право на понуђену некретнину, Мамић би до краја дана могао да изађе из притвора.

Претходно пред истражним судијом мора да се обавеже да ће се придржавати мера опреза, које укључују забрану контактирања са сведоцима, међу којима је и тренер Динама, његов брат Зоран Мамић.

Најмоћнијем човеку хрватског фудбала суд је раније одредио кауцију од 14 милиона куна (1,8 милиона евра) у готовини или некретнинама, а он је преко адвоката поручио да ће понудити некретнине својих пријатеља.

У првом покушају, он је понудио некретнине као кауцију, али је суд то одбио, па је у другом покушају Мамић понудио кућу једног пријатеља и више од шест милиона куна у готовини.

Из притвора је јуче изашао његов син, фудбалски менаджер Марио Мамић пошто је уплатио кауцију од пет милиона куна.
Кауција од четири милиона куна је прихваћена и осумњиченом истрагом предузетнику Сандру Стипанчићу, а четврти осумњичени у том случају, предузетник Игор Крота није понудио кауцију за одбрану са слободе.

Истрагом је обухваћен и извршни председник Фудбалског савеза Хрватске (ХНС) Дамир Врбановић, али њему није одређен притвор. По пријави Самосталног сектора за откривање порезних превара, УСКОК је покренуо нову истрагу против Мамића и осталих због "злочиначког удружења и злоупотребе поверења у привредном пословању у саставу злочиначког удружења".

Сумња се да су Мамић и остали преко "оф-шор" фирми од 2004. године из Динама извукли више од десет милиона евра и пола милиона фунти. Мамић је са сином, Кротом и Стипанчићем договарао закључивање фиктивних споразума и уговора између Динама и страних фирми о преузимању непостојећих дуговања Динама према играчима и за непостојеће услуге посредовања приликом трансфера играча, које су у име Динамо потписивали Мамић и Врбановић.

Против челника Динама, Здравка и његовог брата Зорана Мамића, који је тренер Динама, летос је покренута истрага због сумње да су утајом пореза, али и другим незаконитостима, Динамо оштетили за готово 118 милиона куна (15, 6 милиона евра), а државни буджет за око 12 милиона куна (1,6 милиона евра). Том истрагом су такође обухваћени Врбановић и порезник Милан Пернат.

Браћа Мамић и Врбановић су због истраге завршили у притвору из којег су пуштени средином јула када су уплатили кауцију за одбрану са слободе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару