Читај ми!

Елбасан, град у црвено-црном

Албанска полиција окупирала је околину стадиона у Елбасану, стварајући баријеру према двадесетак хиљада навијача Албаније, који од раног јутра, у вашарској атмосфери, чекају почетак "утакмице века", судар репрезентација Албаније и Србије.

Фестивалско расположење трајало је неометано све док полиција, око 14 часова, није наредила власницима кафића да затворе објекте и поставила металну ограду и кордон на шеталишту које води ка Елбасан арени.

Тај део града је целог дана био испуњен продавцима сувенира, брзе хране, а неколико група оволико окупљање Албанаца из саме Албаније, са Косова, из Македоније и дијаспоре, искористило је и за промоцију политичких идеја, попут групице дечака и девојчица који су развили транспарент тзв. Велике Албаније.

Политика коју су промовисали допрла је свега до неколицине навијача, чији је интерес досезао само до сликања испред великог транспарента.

Много бучније било је у кафићима с друге стране улице, где су чланови навијачких група "Плисат" из Приштине и "Црвено-црни" певали навијачке песме, повремено палили бакље, бацили укупно три петарде и све, наравно, добро залили пивом.

Навијача је бар двоструко више од капацитета стадиона, па ће сви они који немају карте меч моћи да гледају на великом екрану, постављеном отприлике километар од стадиона.

Узимајући у вид начин на који су карте дељене, већина Албанаца сматра да ће бучније бити на тргу у Елбасану него на стадиону, јер су улазнице добили махом функционери министарстава, проверени службеници, бивши фудбалери и спонзори.

Иако ће се на стадиону наћи "строго контролисана публика", Елбасан арена пуна је припадника обезбеђења и полицајаца у цивилу. Њихове колеге у униформама, њих око 2.000, распоређене су испред.

Током послеподнева, полиција је у једном тренутку одлучила да покаже мишиће навијачима, па је водени топ испалио неколико "хитаца" воде, која је пала десетак метара испред окупљене масе. Истовремено, изнад стадиона лебдео је хеликоптер, док је други кружио око главне улице.

После спектакуларне показне вежбе, полиција је склонила водене топове, а хеликоптери су се вратили у базу, која се нелази тик иза стадиона.

Организатори тврде да се не очекују озбиљнији проблеми. Током дана није забележен ниједан инцицент вредан помена.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару