Читај ми!

Пуна приправност у Тирани, стиже репрезентација Србије

Око 2.000 полицајаца и припадника приватних обезбеђења, уз хеликоптере, бројна возила и тајну службу, у стању приправности због доласка фудбалске репрезентације Србије у Тирану. Албанија је окончала припреме за "меч године".

Саобраћајац незаинтересовано усмерава аутомобиле недалеко од канцеларије Едија Раме у центру Тиране. Пролазници једнако равнодушно пролазе поред места које ће, колико послеподне, окупирати специјалци, намерни да све потенцијалне изгреднике одврате од било каквог инцидента. Управо овом раскрсницом протутњаће репрезентација Србије, праћена полицијским специјалцима.

Албанска полиција начинила је амбициозан безбедносни план за меч са Србијом. Око 1.500 полицајаца и 400 припадника разних приватних обезбеђења, које је ангажовао Албански фудбалски савез, главни су адути Тиране у настојањима да меч прође без инцидената.

Изнад Тиране и, касније, Елбасана, летеће два хеликоптера, а сва важнија места биће покривена камерама. Саобраћај у центру града, како су приметили староседеоци, биће десеткован, а најближи паркинг удаљен двадесетак минута хода.

Безбедносне мере албанске полиције и обавештајне службе производ су припрема које је премијер Еди Рама покренуо још у јуну, тражећи "савршену" утакмицу, уз, наравно, победу Албаније и пласман "црвено-црних" на Европско првенство у Француској.

Рами, чија је влада због серије корупционашких афера, запала у озбиљну кризу решиву само променом неколико министара, треба успех репрезентације, не само како би смирио озбиљно незадовољне становнике Албаније, већ и сународнике у Македонији и на Косову, чијим се лидером повремено представља.

Амбиције које прелазе границе Албаније резултирале су позивом Хашиму Тачију да присуствује утакмици, што је косовски министар спољних послова са радошћу прихватио, примећујући да ће победа репрезентације Албаније, уједно представљати и успех Косова, јер одатле потиче неколико играча.

Победа је, претходних дана, најчешће употребљавана реченица у албанским медијима, толико да се стиче утисак да нико у Албанији не рачуна на какав озбиљнији наступ српских фудбалера, који се, додуше, нису баш прославили у досадашњем току квалификација.

Албански стручњаци за безбедност оценили су да су фудбалски савез и полиција учинили све што је у њиховој моћи да спрече насиље било какве врсте, упозоравајући ипак да ће њихови напори бити изложени најозбиљнијем тесту тек уколико ствари на терену крену наопако по тим Ђанија де Бијађија.

Истовремено, појавиле су се "рупе" у непробојном систему дистрибуције улазница за утакмицу, па је председник Фудбалског савеза Албаније Арманд Дука у уторак увече признао да су становници Тиране куповали карте пријатељима и родбини на Косову, што наводи на закључак да ће контрола у Елбасану тешко достићи најављене стандарде.

"Навијачи са стране", како становници Тиране зову навијачке групе са Косова и из Македоније, већ данима се означавају као потенцијални безбедносни ризик, пре свега јер меч између Албаније и Србије не доживљавају као спортско надметање већ, радије, као наредну борбу у бескрајном сукобу.

Повезивање ратова са утакмицом развој је ситуације који албански фудбалски званичници највише желе да избегну, па су листом сви репрезентативци у последња 24 часа говорили искључиво о фудбалу, без иједне двосмислене реченице.

Албанске навијачке групе, чак и оне које се сматрају прилично агресивним, прилично су протоколарно протестовале због безбедносних мера за ову утакмицом. Реакције аналитичара су изостанак озбиљног отпора навијача, али већина сматра да ћутња, у овом случају, представља охрабрујући знак.

Сви тврде да су спремни: званичници, полиција и играчи. 

Долазак српске експедиције у Тирану очекује се око 17 часова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару