Читај ми!

Тирана, историја почиње у четвртак

Албанија, пред меч века, балансира између распиривања фудбалских и неутралисања националних страсти. "Чишћење" продавница сувенира од неприкладних мајица и застава. Најватренији навијачи, ипак, добили карте. Долази Хашим Тачи.

Најважнија седмица у историји албанског фудбала, пишу медији у Тирани цитирајући званичнике који покушавају да балансирају на танкој линији раздвајања између распаљивања фудбалских емоција и националних страсти.

"Ово је, без дилеме, најважнија недеља у албанској фудбалској историји. Први пут имамо шансу да се квалификујемо за Европско првенство. Судбина нам зависи од мечева против Србије и Јерменије", рекао је касно ноћас председник Фудбалског савеза Албаније Арманд Дука.

Претходни највећи успех албанског фудбала датира још из 1946. године, када је репрезентација те државе освојила Балкански куп. 

Дука је, уз премијера Едија Раму, главни организатор "историјског" меча који се у четвртак игра у Елбасану, пред око 12.500 гледалаца и, како се сада чини, исто толико полицајаца.

Са уличних тезги и из продавница сувенира напросто су протерани сви навијачки реквизити који не садрже искључиво албанске заставе. Тако је просто немогуће пронаћи мајице или заставе, попут оне која је дроном слетела на стадион у Београду.

Само једна мајица са натписом "Аутохтони", мапом "Велике Албаније" и фотографијама Исе Бољетинца и Исмаила Ђемаилија, окачена је у излогу прилично неугледне радње надомак центра Тиране.

"Биле су врло популарне после утакмице у Београду, али је сада чаролија престала. Остала ми је само ова. Пет евра", прича незаинетерсовано Садик, власник продавнице, која се налази на улици која води право у Елбасан.

"Размишљам да је склоним из излога... Ионако само скупља прашину. Можда ће посао ићи боље пред саму утакмицу, у среду и четвртак", каже незаинтересовано.

За навијачке реквизите, чини се, много су заитересованији припадници навијачке групе "црвено-црни", који су претходних недеља често улазили "у клинч" са Дуком и Рамом око броја карата за меч у Елбасану.

Албанске власти су, испрва, тврдиле да за најватреније међу навијачима Албаније нема места на Елбасан арени, али је, временом, постигнут прећутни договор, па су добили 2.100 улазница, а заузврат обећали да ће се понашати сходно значају утакмице.

Из револта према одлукама званичника, навијачи су поцепали скоро све плакате који најављују утакмицу Албанија–Србија. Без претераног успеха, јер најава овог меча, бар у Албанији, није ни потребна.

"Једино ми, понашањем током меча, можемо да се елиминишемо са Европског првенства", рекао је Дука.

Страсти је, ипак, понекада немогуће зауздати, па је селектор Албаније Ђани де Бијаси припреме за меч назвао "недеља против Србије", што је само накратко распалило страсти спортских новинара, који су се после неколико ватрених написа брзо "вратили" спорту примеренијим терминима.

Ко ће све успети да уђе на стадион још увек је велика непознаница, јер су улазнице, уз кокаин и оружје, најтраженија роба на црном тржишту у Тирани. Помињу се суме од неколико стотина евра, али су овдашњи новинари прилично сумњичави према таквим тврдњама, наводећи да је процедура издавања карата превише компликована да би дошло до било каквих знатнијих неправилности.

Дакле, да би купили улазницу, навијачи Албаније су морали да се пријаве, прођу "лаку полицијску проверу" и затим их лично подигну. На стадион ће успети да уђу само уколико се имена на карти и личним документима потпуно слажу.

На овој утакмици, карте ће уместо редара, "цепати" око 1.500 полицајаца распоређених око стадиона.

На три дана пред меч, комплетирана је и листа гостију које је Еди Рама позвао на Елбасан арену. После неколико дана "фемкања", како су то назвали приштински политички аналитичари, Хашим Тачи је обзнанио да ће доћи на утакмицу, како би с трибина бодрио албанску репрезентацију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару