Читај ми!

Умару и Живковић одвели Партизан до победе

Партизан – АЗ Алкмар 3:2 (2:1). Партизан је дошао до победе у првом колу Лиге Европе. Савладан је холандски АЗ после велике борбе. Партизан су до победе одвели Умару и Живковић. У другом колу црно-бели гостују у Аугзбургу.

Фудбалери Партизана су у Београду победили АЗ Алкмар са 3:2 у првом колу Групе Л Лиге Европе. Јунак победе био је Абубакар Умару, који је дао голове у 11. и 40. минуту, а трећи гол за црно-беле постигао је Андрија Живковић у 89. минуту меча. Партизану је ово прва победа у групној фази Лиге Европе још од децембра 2009. године, када је победио Шахтјор са 1:0.

Голове за Алкмар постигли су Јоп ван дер Линден у 34. минуту и Маркус Хенриксен у трећем минуту надокнаде времена.

Партизан је од 78. минута имао играча више, јер је Гус Хупертс добио други жути картон. Меч је одигран пред око 12.000 гледалаца.

Живковић је у 10. минуту покушао да изненади голмана Алкмара ударцем из слободног ударца, али је лопта завршила у корнеру. Ударац са леве стране извео је управо Живковић, добро је центрирао, а Умару је био најбољи у скоку и главом са шест-седам метара послао лопту иза леђа Серхија Рочета.

Партизан је у првих 30 минута меча углавном имао лопту у свом поседу, диктирао је темпо, док АЗ, с друге стране, ниједном није припретио Живку Живковићу.

Након пола сата игре, АЗ је кренуо одлучније ка голу Партизана, па је у 34. минуту успео не само да упути први ударац ка голу, већ и да изједначи на 1:1. Стрелац је био Јоп ван дер Линден.

Том Хаје је извео слободан ударац, лопта је стигла до Маркуса Хенриксена на другој стативи који је главом послао у петерац, а лопта је потом прошла поред целе одбране Партизана и стигла до Ван дер Линдена, коме није било тешко да је са два метра пошаље у мрежу.

Партизан је до нове предности чекао само шест минута, а стрелац је поново био Умару. Камерунац је одлично испратио акцију Живковића, дочекао је центаршут Вулићевића и са 12 метара лако савладао голмана Алкмара.

На почетку другог полувремена борба се водила углавном на средини терена, без изгледних прилика. У 55. минуту црно-бели су кренули у брзу акцију, Живковић је повукао лопту са средине терена, али је касно додао до Шапоњића, па је добра прилика за 3:1 пропала.

У 62. минуту запретили су и гости из Холандије, али је шут Џефрија Хауелеуа са пет метара зауставио Живковић, који је био на правом месту.

Водила се велика борба на терену, па је у 78. минуту АЗ остао са играчем мање на терену, пошто је Гус Хупертс зарадио други жути картон.

Прву победу Партизана у групној фази после скоро шест година потврдио је Живковић у 89. минуту. Саша Илић, који ушао у игру који минут раније, лепо је проиграо Живковића, који је изашао сам испред голмана Алкмара и није му било тешко да га савлада.

Алкмар је у судијској надокнади времена, ипак, успео да смањи резултат, а гол Партизана погодио је Хенриксен ударцем из даљине.

У другој утакмици Л групе Атлетик Билбао је на домаћем терену победио Аугзбург са 3:1.

Табела: Атлетик Билбао и Партизан по 3 бода, АЗ Алкмар и Аугзбург 0.

У наредној утакмици Партизан 1. октобра гостује у Аугзбургу.

Ток меча:

22.56 - ГОООЛ! АЗ смањује предност црно-белих на 3:2. Други минут надокнаде времена, лопта долази до Хенриксена, који са око 18 метара проналази небрањени део мреже голмана Живковића.

22.52 - ГОООООООЛ! Партизан води са 3:1. Стрелац Андрија Живковић. Контра црно-белих, Саша Илић избацује Андрију Живковића, који сам излази испред голмана и успева да га матира.

22.41 - Партизану је олакшан посао у финишу. Хуперс добија други жути картон и напушта терен.

22.25 - Полуконтра за противника, уследио је центаршут са десне стране, Јеври шутира са око пет метара. Живковић је на месту и спасава гол.

22.08 - Почело је друго полувреме.

21.52 - Полувреме у Хумској. Партизан - АЗ Алкмар 2:1.

21.45 - ГООООООЛ! Партизан поново води - 2:1. Други гол Абубакара Умаруа. Центаршут Вулићевића са десне стране, лопта у шеснаестерцу долази до Умаруа, који вара одбрану противника и постиже погодак.

21.40 - ГООЛ! АЗ стиже до изједначења, стрелац је Ван дер Линден у 34. минуту. Слободан ударац за АЗ извео је Хаје, набацује лопту која стиже до Јансена, лопта је у петерцу, најбоље се снашао Линден и затреса мрежу Партизана.

21.31 - Шанса за црно-беле. Слободан ударац искоса са десне стране. Лопта кратко до Вулићевића, уследио је центаршут, скаче Балажиц и продужава до Шапоњића, који маказицама лопту шаље преко гола.

21.21 - ГООООООЛ! Партизан води 1:0. Стрелац Абубакар у 16. минуту. Корнер са десне стране извео је Андрија Живковић, највиши у скоку био је Абубакар и главом је лопту сместио у мрежу противника.

21.05 - Почео је меч ...

20.45 - Ево и састава тимова: 

Партизан (4-3-3): Живко Живковић, Вулићевић, Лековић, Балажиц, Фабрицио, Јевтовић, Брашанац, Бабовић, Андрија Живковић, Абубакар, Шапоњић.

АЗ (4-2-3-1): 1 Рочет, 2 Јохансон, 3 Гувелејев, 6 Брежанчић, 14 Ван дер Линден, 8 Ван Оверем, 10 Хенриксен, 17 Ријенстра, 20 Хај, 7 Хупертс, 18 Јенсен.

Прво су били сјајни. Побеђивали су редом, играли течан и нападачки фудбал. Постизали су много голова, нису примили ниједан. Први гол у сезони Партизан је примио у финишу меча у Букурешту. Црно-бели су надиграли Стеауу, а из те доминације је стигао и гол. Реванш је био меч који ће Хумска дуго памтити. Четири гола у мрежи много богатијег првака Румуније и пролазак у плеј-оф за улазак у Лигу шампиона након читавих пет година.

Онда, барем у очима дела јавности, свакако оног гласнијег дела, више нису били тако сјајни. Након несхватљиве колекције индивидуалних грешака, поражени су у Новом Саду. Нису прошли БАТЕ Борисов - због гола у гостима. И онда су поражени у дербију.

Због тога је дуел између Партизана и АЗ Алкмара, на отварању такмичења у Лиги Европе, толико специфичан. Због контекста у коме се игра. Шампион Србије игра не само за прву победу у групној фази такмичења још од 2009. године, против изузетно јаког противника из једне изузетно јаке лиге, већ и за повратак мира у кући.

Добар резултат (постоје различите интерпретације шта он тачно значи) вратио би самопоуздање тиму и у наставку борбе за одбрану титуле.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару