Читај ми!

Најбољи, али баш најбољи голови!

Направити било какву листу "најбољих" или "најбољег" је тешко јер, пре свега, задире у субјективно. У фудбалу, који није егзактан спорт (није чак ни рационалан), то је додатно компликовано. Али то нас никада неће спречити да наставимо да покушавамо...

Годинама од које се опраштамо је, из фудбалске али вероватно и из неких других перспектива, била потпуно у знаку Светског првенства у Бразилу. На њему је виђено неколико спектакуларних голова, а ми смо се определили за три. И то три најочигледнија.

Хамес Родригез, КОЛУМБИЈА – Уругвај

На Мундијал је дошао као "дечко који обећава" – и ништа више од тога. Уочи турнира главна прича која се везивала за селекцију Колумбије била је да ли ће се Радамел Фалкао опоравити на време. Није. Али је зато заблистао момак чије име је дуго збуњивало новинаре из већег дела света. На мечу са Уругвајом у осмини финала постигао је заиста импресиван погодак, гол турнира.

Робин ван Перси, ХОЛАНДИЈА – Шпанија

Утакмица турнира, ако изузмемо финале и оно невероватно полуфинале из Бело Оризонтеа између Немачке и Бразила, свакако је дуел браниоца титуле Шпаније и екипе Холандије. У репризи финала из 2010. године, Холанђани су успели да се реванширају фаворизованом противнику. И то како. Пет голова у мрежи до непрепознатљивости изгубљеног Икера Касиљаса означили су крај једне невероватне генерације селекције Шпаније. Од тих голова, посебно је леп онај који је дело Робина ван Персија, који је чак прерастао у "мим" и интернет тренд.

Тим Кејхил, АУСТРАЛИЈА – Холандија

Изузимајући тај меч са Шпанијом, и онај са Бразилом за треће место, Холанђани нису били превише убедљиви на Мундијалу. Догурали су далеко, али је општи консензус био да су то урадили више захваљујући дисциплини и тактичкој организованости него таленту. На мечу са Аустралијом у групној фази, повели су преко Арјена Робена, међутим, Тим Кејхил је изједначио само минут касније.

Наравно, фудбал се у 2014. години играо и ван осунчаних, модерних и свеже завршених (на некима је дословце фарба и даље била свежа) стадиона Бразила. Када је већ тако, морало је да буде и пријатних голова. Овде је важно истаћи да голови нису градирани, односно да су поређани насумично. Ово су "најбољи голови", али не постоји "најбољи гол".

Златан Ибрахимовић, ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН – Бастија

Наравно да је и он овде. Шведски нападач балканског темперамента, Златан Ибрахимовић, током каријере је умео да постигне неке истински невероватне голове. Неки од тих изгледали су као да су позајмљени из кунг-фу филмова. Баш такав је овај који је постигао на утакмици против Бастије.

Гарет Бејл, РЕАЛ МАДРИД – Барселона

Некада није све у голу, има нешто и у његовој важности. А када играте за Реал Мадрид, сваки гол који дате Барселони је врло важан. Па још када је у утакмици за трофеј, каква је ова била у финалу Купа Краља... Трк Гарета Бејла који га је одве поред немоћног Марка Бартра – и право у историју.

Ерик Ламела, ТОТЕНХЕМ – Астерас

Најједноставније решење није увек и најбоље решење. Само питајте Ерика Ламелу, који је Астерас у мечу Лиге Европе почастио прелепом рабоном. Постоје још само три или четири играча на свету који у истој ситуацији не би шутирали десном ногом, ма колико она била слабија.

Дијего Коста, АТЛЕТИКО МАДРИД – Хетафе

Стотине и стотине повреда леђа догодиле су се наредне недеље на игралиштима широм света, након овог гола Дијега Косте, сада играча Челсија.

Марко Фабијан, КРУЗ АЗУЛ – Пуебла

Мексичка Liga MX је квалитетно такмичење, које напредује и у које се улаже респектабилна количина новца. А управо су овакви голови, поред добрих партија играча из овог такмичења на шампионату света, оно што јој гарантује и кредибилитет и поштовање у евроцентричном фудбалском универзуму.

Бруно Перез, ТОРИНО – Јувентус

Као НФЛ пант или кик ритурнер, Бруно Перес је пронашао рупу у противничкој дефанзивној структури и само је протутњао кроз њу. На крају је све завршио врло квалитетним ударцем. А, да ствар буде још слађа, погодак се догодио на мечу са мрским Јувентусом.

Лионел Меси, БАРСЕЛОНА – Хетафе

Лионел Меси, једноставно, постиже невероватно голове против Хетафеа. Онај први који је дао, на Ноу Кампу као 19-годишњак, јесте без икакве дилеме један од најбољих у историји ове лепе игре. Гол који је постигао у 2014. години против истог ривала није подједнако леп (како и може бити), али је свакако сензационалан. "Винтиџ" Лионел Меси – дриблинг, убрзиња, дриблинг, убрзање, савршена завршница...

Карлос Тевез, ЈУВЕНТУС – Парма

Карлос Тевез игра сјајно за Јувентус, толико сјајно да је коначно успео да се "угура" назад у национални тим Аргентине. На мечу са Пармом, показао је због чега важи за нападача који, у недостатку подршке из маневра, у сваком тренутку може сам да "измисли" гол.

Кристијано Роналдо, РЕАЛ МАДРИД – Валенсија

Био је то, како тренери воле да кажу, спортски дрзак покушај Роналда. Али њему је успео. У 2014. години су му потези углавном и успевали. Са више од 60 постигнутих голова, ово је најбоља сезона Португалца у његовој каријери.

Пајтим Касами, ФУЛАМ – Кристал Палас

Швајцарски репрезентативац, иначе Албанац пореклом из Македоније, постигао је гол који нас учи да заиста не постоји немогућа позиција за ударац. Овај "ванбастеновски" гол је један од, без икакве дилеме, технички најзахтевнијих на овој листи.

Хисато Сато, САНФРЕЋЕ ХИРОШИМА – Кавасаки Фронтале

Ко је рекао Тијери Анри? Не, у питању је Јапанац Хисато Сато, иначе познат као играч који уме да ухвати волеј. Овај је апсолутно изузетан...

Енер Валенсија, ЕКВАДОР – Сједињене Америчке Државе

Сви на стадиону су помислили да је реч о одбитку. Сви гледаоци телевизијског преноса су помислили да је реч о одбитку. Сви који су погодак видели на интернету су помислили да је реч о одбитку. Али није био одбитак...

Марко Јевтовић, НОВИ ПАЗАР – Јагодина

Најбољи гол у нашој Суперлиги ове полусезоне (а и неких ранијих полусезона сасвим сигурно) постигао је Марко Јевтовић, млади везиста Новог Пазара. Његов погодак на мечу са врло добром екипом Јагодине, иначе првом у историји клуба са Јошанице који је одигран под светлошћу рефлектора, и на неколико анкета иностраних специјализованих интернет портала налази се у самом врху.

Естебан Родригез, ХЕРЕДИЈАНО – Депортиво Саприса

Костариканци су се у Бразилу пласирали у четвртфинале. То је очигледан знак напретка фудбала у овој централноамеричкој држави, иначе познатој по прелепим пејзажима. Естебан Родригез је показао да се добри резултати националног тима могу рефлектовати и на самопоуздање домаћих играча, јер не би сваки играч покушао ово што је он покушао. А још је и успео.

Данијел Стариџ, ЛИВЕРПУЛ – Евертон

Избегао је офсајд замку, све време савршено знао где се лопта налази (много теже него што звучи), а онда је лобовао Тима Хауарда ван казненог простора. Предиван гол Данијела Стариџа, који додатно показује колико овај фудбалер недостаје у игри Ливерпула.

Грацијано Пеле, САУТЕМПТОН – Квинс Парк Ренџерс

Освојио је симпатије навијача Саутемптона Грацијано Пеле чим је стигао у Енглеску. То обично тако бива када постижете овакве голове.

Арон Рамзи, АРСЕНАЛ – Галатасарај

Без икакве дилеме најбољи гол постигнут у Лиги шампиона у 2014. години. Ништа више не мора да се каже.

Марио Балотели, МИЛАН – Болоња

У Ливерпулу се за сада није баш надавао голова, али је ово показатељ да он, заиста, уме да их постиже. Након више од осамдесет минута игре без голова, Марио Балотели је помислио: "Зашто једноставно не бих пробао?" И пробао је...

Кристоф Крамер, БОРУСИЈА МЕНХЕНГЛАДБАХ – Борусија Дортмунд

Каква би ово листа била без најбољег аутогола сезоне. Кристоф Крамер је играо финале Светског првенства, али га се због ударца у главу углавном и не сећа. А онда је на мечу против екипе Јиргена Клопа постигао заиста невероватан аутогол. Каква година за вого фудбалера!

БОНУС 

Лионел Меси, АРГЕНТИНА – Белгија

Јасно, ово није гол, али у низу ових лепих потеза није било могуће изоставити и најбољи пас 2014. године. Он је резултирао на крају и повредом Анхела ди Марије (који је пропустио остатак шампионата). Међутим, ово је додавање које је, искрививши неколико закона физике, задивило читав свет.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару