Читај ми!

Наставак најлепше српске спортске приче

Партизан и Црвена звезда играју 146. првенствену утакмицу. Такмичарски набој јесте за нијансу мањи, али ривалитет два клуба, који се подједнако манифестује на терену и на трибинама, јесте управо оно што овај дуел чини једним од најпознатијих у свету фудбала. И баш je он гаранција новог спектакла на стадиону у Хумској.

18.15 - Са сликом навијача Црвене звезде из истог периода завршавамо овај блог и посвећујемо се утакмици.

18.10 - Југ, сат времена до почетка меча...

18.00 - Као и на претходном дербију одиграном на овом стадиону, навијачи Црвене звезде у таласима прескачу ограду и прелазе на северну трибину. То нееумитно доводи до мањих сукоба са редарима, а полиција је била принуђена да користи водени топ. 

17.55 - Полиција и навијачи у Савској улици...

17.48 - Играчи Црвене звезде, који су директно са Маракане изашли на терен стадиона у Хумској, дочекани су погрдним скандирањем и баражом петарди. 

17.46 - Београдски медији су јавили да је ограда на северној трибини прелепљена лепком, како би навијачи Црвене звезде били онемогућени да окаче транспаренте и заставе. Они и даље нису развили ниједну од својих застава. 

17.42 - Играчи Партизана, заједно са стручним штабом, изашли су на терен како би га "осетили". Хук са југа и истока свакако ће допринети њиховом самопуздању. 

17.40 - На стадиону, и око њега, нема инцидената ни у назнакама. Јаке полицијске снаге присутне су у неколико обруча око игралишта Партизана. 

17.30 - Већ сада, 90 минута пре почетка утакмице, трибине стадиона Партизана су добро попуњене и добрано наелектрисане. "Пецкања" навијача са супротних трибина у пуном јеку... 

16.10 - Владимир Дишљенковић је бранио мрежу Црвене звезде пет пута у утакмицама са Партизаном, и није примио ниједан гол. 

16.00 - Само четворица нападача могу се похвалити да су у "вечитим дербијима" три пута савладали противничког голмана. Јован Језеркић (Црвена звезда) је то урадио у првом дербију, Марко Валок (Партизан) у деветом, Милан Галић (Партизан) у 31, а последњи коме је то пошло за руком био је Стеван Остојић (Црвена звезда), који је дао три гола у 43. по реду дуелу између два српска најпопуларнија клуба. 

15.45 - Овај дерби, у чему се не разликује превише од неких ранијих, привлачи и огромну пажњу медија. Акредитоване су 104 редакције, од којих чак 52 из иностранства. 

15.35 - Највећа светковина српског фудбала увек је била велики мамац за скауте и изасланике великих европских клубова. Како преносе београдски медији, данашњи дуел ће пратити скаути Ливерпула, Селтика, Волфсбурга, Нирнберга, Лила, Зенита, Базела, ПАОК-а... 

15.20 - Најпосећенији дерби одигран је 1977. године (1:0 за Звезду). Тада је на Маракани било више од 100.000 навијача, од којих је њих 90.142 на стадион ушло са купљеном улазницом. 

14.55 - Данашњи меч судиће наш најбољи и најпризнатији арбитар Милорад Мажић. Ово ће бити осми дерби на коме ће судија из Врбаса делити правду. Рекордер је и даље Мирослав Радоман, који је био главни судија на десет дербија. Интересантно, два пута су "вечити дерби" судиле иностране судије. Прво је 1957. године свирао Италијан Ливерани, док је годину дана касније то радио Аустријанац Кајнер. Оба пута било је 2:2. 

14.45 - Занимљиво је да 1952. године "вечити дерби" није одигран. Првенство је тада, и више никада, играно у овиру календарске године, а такмичење је било конципирано по групама. Због тога су се "вечити" мимоишли... 

14.35 - Иако је Црвена звезда укупно успешнија у "вечитим дербијима", Партизан се више пута радовао након мечева који су одиграни на његовом стадиону. Црно-бели су побеђивали 27 пута, док су црвено-бели то урадили 23 пута. Мечеви на стадиону у Хумској 23 пута су завршени без победника. Укупна гол разлика је 97:94, такође у корист домаћина.

14.25 - Љубиша Тумбаковић је седео на клупи на 27 дербија, што је апсолутни тренерски рекорд. 

14.15 - Најчешћи резултат на досадашњим сусретима "вечитих" био је 1:1. Чак 20 мечева завршено је на овај начин. Десет пута је било оних најомраженијих 0:0. 

14.00 - Најбољи стрелац "вечитих дербија" је Партизанов Марко Валок (13), кога прате Бора Костић и Драган Џајић са по девет постигнутих голова. 

13.45 - Највише дербија одиграо је Момчило Моца Вукотић, који је 25 пута у дресу Партизана истрчао на мегдан против Црвене звезде. За њим иду Бора Костић са 23 одиграних дербија, и Драган Џајић са 21. Обојица су, наравно, играли у Црвеној звезди. 

13.30 - Највећу победу Партизан је остварио 1953. године, у 13. дербију (7:1). Звездин најубедљивији тријумф догодио се 1968. године, када је у 43. дербију било 6:1. 

13.00 - Као што је познато, пред нама је 146. "вечити дерби". У претходних 145 окршаја више успеха је имала Црвена звезда. Црвено-бели су славили 60 пута, док су се црно-бели радовали 42 пута. Без победника је завршено 43 окршаја. 

"Вечити дерби", 146. првенствени окршај два најпопуларнија српска клуба, игра се у атмосфери донекле другачијој од очекиване. До пре само пар дана овај меч је носио призвук одлучујућег и коначног, односно дуела који ће решити хоће ли титула остати у Хумској или ће се, након нестварно дугих седам година, вратити на Маракану.

Онда се догодио Партизанов кикс у Крушевцу. Реч "кикс" је можда прејака у овом контексту, јер су црно-бели надиграни у Лазаревом граду и сасвим заслужено су поражени. Било како било, пет кола пре краја, екипа Марка Николића заостаје шест бодова за Црвеном звездом и више ништа не зависи од ње саме у борби за трофеј. Чак и ако Партизан слави у дербију, и то убедљивије него што је јесенас поражен на стадиону у Љутице Богдана, Звезда ће остати на комфорних плус три.

Тим са Маракане је овог пролећа победио све своје ривале. Посебно су импозантне биле победе над крушевачким Напретком и Вождовцем, у резултатском али и играчком смислу. Преломни меч за црвено-беле био је тријумф у Новом Пазару, јер је баш то гостовање, по више основа најтеже у лиги, показало сву озбиљност намера Црвене звезде да оконча сушу у домаћем шампионату.

Мањак такмичарског набоја, који никако не треба помешати са одсуством истог, надокнадиће сви они елементи који српски "вечити дерби" са правом сврставају у најпознатије фудбалске дуеле на свету. Победа у овом мечу увек вреди више од три бода, и она навијачима два тима вреди понекад колико и сама титула.

Црвена звезда ће без дилеме покушати да победом у Хумској "овери" титулу, док се Партизанов мотив састоји из две ствари - покушај враћања какве-такве резултатске неизвесности у сам финиш шампионата и потврда тезе, која се целог пролећа може чути у црно-белом табору, да баш они имају најквалитетнији тим у земљи.

Утакмица свих утакмица српског фудбала почиње у 19 часова на стадиону Партизана.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару