Читај ми!

Катар - долари, лешеви и тероризам?!

Месецима се све гласније говори да је Катар добио организацију Светског првенства 2022. године захваљујући милионима које су примили челници Фифе. Након "прихватљивих" неколико стотина мртвих радника, прича постаје још бизарнија - Абд ел Рахман Омер ел Нуими, бивши председник Фудбалског савеза Катара, био је један од главних финансијера Ал Каиде, док шеик Хамад бин Калифа ел Тани одржава блиске односе са Хамасом.

Катар је, мимо свих очекивања, добио организацију Светског првенства у фудбалу 2022. године. Паклено високе температуре и апсолутно занемарљива (да не кажемо никаква) фудбалска историја ове државе, прва су два питања за људе из Фифе, који не успевају да одговоре на основу чега су Катару доделили организацију најзначајнијег фудбалског догађаја на планети. 

Број радника у Катару, који раде на новим стадионима и инфраструктури, сваког дана је све мањи. Температуре које неретко прелазе и 50 степени, односе животе несрећника, углавном из Непала и Индије, који су дошли у Катар како би зарадили на грађевини. Иако су људи из Фифе обећавали да неће жмурити на овакве вести из Катара, до сада нису показали жељу да решавају проблеме.  

Пре неколико дана светски медији су пренели да је Џек Ворнер, некадашњи потпредседник Фифе, и један од 22 званичника која су одлучивала коме ће бити додељена организација Мундијала, примио 1,4 милиона евра из Катара, непосредно након што је Сеп Блатер саопштио одлуку да ће се Мундијал одиграти у тој земљи.

Ворнер је примио новац од компаније Мухамеда бин Хамама, који је један од званичника Фифе из Катара.

Вероватно сви сумњају да је Катар купио Светско првенство, али чврстих доказа за то још нема. Међутим, читава прича добија још бизарнији тон након што су се енглески медији мало више позабавили ликом и делом бившег председника Фудбалског савеза Катара, Абдула Рахмана Омера ел Наимија.

Наиме, 20. децембра 2013. године, амерички Трезор, који годинама прати токове финансирања терористичких организација, саопштио је да је Абд ел Рахман Омер ел Нуими, професор историје и борац за људска права, такође бивши председник Фудбалског савеза Катара, један од главних финансијера Ал Каиде.

Организација Ел Карама, коју је Ел Наими основао, помагала је политичким затвореницима на Блиском истоку. Такође, Трeзор тврди да је Ел Нуими са милионима долара помагао Ал Каиду и њене потћелије у Ираку, Сомалији, Сирији и Јемену у протеклих 11 година. 

Само у 2013. години, са готово 600.000 долара помогао је терористе у Сирији.

Ел Нуими је прошлост у Фудбалском савезу Катара, али шеик Хамад бин Калифа ел Тани, свакако није. Члан краљевске породице у Катару је у априлу 2013. године био на састанку са члановима Хамаса, на којем су разговарали о односима Катара и Хамаса.

Хамас, политичка и војна организација која делује у Појасу Газе, на Западу се сматра терористичком организацијом. У октобру 2012. године, катарски емир је био први вођа једне државе који је посетио Газу, и донирао 400 милиона долара помоћи.

Остаје да се види шта ће на писања британских медија рећи из Фифе, јер су за сада, на оптужбе за мито и за мртве раднике у Катару, ћутали.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару