Читај ми!

Бразилско проклетство - бити голман!

У земљи која је свету подарила мајсторе какви су Ромарио, Роналдо, Пеле, Роналдињо, нико не жели да буде голман. Ова улога обично припада ономе ко изгуби у игри "камен, папир, маказе".

Због славне традиције добрих нападача деца у Бразилу у својим фудбалским тимовима највише воле да играју у нападу, а место голмана углавном добијају они који изгубе у игри "папир-камен-маказе".

Најпознатији бразилски голман био је Барбоса, а он је постао познат не по одличним одбранама, већ због агоније коју је донео својој земљи, пошто је лошим интервенцијама дозволио Уругвају да победи са 2:1 у финалу Светског првенства 1950. године.

Многи сматрају да је голман Бразила Жулио Сезар најслабија карика фудбалске репрезентације Бразила, од које сви у тој земљи очекују да освоји Мундијал, који се игра у тој земљи од 12. јуна до 13. јула.

"Када деца порасту довољно да могу да играју фудбал, готово увек изаберу да буду нападачи у тиму. Деца се плаше голманске позиције, а углавном се родитељи труде да их убеде да играју на другим позицијама у тиму", рекао је резервни голман бразилске репрезентације са Светског првенства 1994. године Зети.

Зети је рекао да је пре шест година отворио академију за фудбалске голмане, пошто је Бразил годинама запостављао рад са играчима на тој позицији. Он је објаснио да клубови нису запошљавали тренере голмана, па бразилски голмани по популарности нису могли да парирају својим сународницима који су играли на местима нападача.

Он је додао да су се ствари промениле доласком Маркоса и Рогерија Сенија.

"Они су допринели да више бразилске деце пожеле да буду голмани. То видим у својој академији. Због њих долазе генерације које желе да буду голмани. Још нису спремни да играју, али за неколико година можда ћемо почети да примећујемо неке резултате", рекао је он.

Маркос је добрим одбранама помогао Бразилу да победи Немачку са 2:0, у финалу Мундијала 2002. године, а био је успешан и у Палмеирасу, са којим је освојио Куп Либертадорес 1999. године.

Сени је био резервни голман на Мундијалима 2002. и 2006. године. Он је освојио три шампионске титуле у Бразилу и Светско клупско првенство 2005. године са Сао Паолом. Такође, познат је и по томе што постиже голове. Он је био стрелац из више од 100 пенала и слободних удараца.

Жулио Сезар је био резерва 2006. године у Немачкој, а четири године касније у Јужној Африци био је први голман. Навијачи у Бразилу сећају се његове грешке у четвртфиналу против Холандије, када је Бразил изгубио са 1:2.

Он је у Интеру бранио од 2005. до 2012. године и за то време је био један од најбољих светских голмана, освојивши пет шампионских титула и Лигу шампиона 2010. године.

Жулио Сезар сада брани за Торонто, где је дошао на позајмицу из Квинс Парк ренџерса.

Упркос томе, селектор Бразила Луис Фелипе Сколари га позива у репрезентацију јер нема много других могућности.

Бразилци, међутим, не маре за голмане, њима су омиљени нападачи - Пеле, Роналдо, Ривалдо, Роналдињо, а навијше наде за освајање шесте титуле светског шампиона сада полажу у Нејмара и Оскара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару