Азар и Матић - „лепотица и звер"

У трци за шампионску титулу екипа Челсија је изгледа добила „карику која недостаје". Српски интернационалац Немања Матић унео је нову енергију на Стамфорд бриџ и размрдао Челсијеву машину. Британски медији наводе да су Еден Азар и Немања Матић Челсијеви „лепотица и звер" и да је то дуо који би могао да донесе нову шампионску титулу клубу.

Жозе Мурињо у другом делу сезоне задовољно трља руке, Челсијева машина, и поред пар киксева, коначно је прорадила. Почетак сезоне није наговештавао нови јуриш Челсија на шампионску титулу. Коначан састојак шампионског рецепта господина „Посебног" набављен је средином јануара ове године када је у Лондон стигао Немања Матић.

Српски интернационалац сјајним партијама у Бенфици отворио је врата свих клубова Европе, осим репрезентације Србије која су му под владавином Синише Михајловића била затворена.

Најбржи и најконкретнији у трци за потпис српског фудбалера био је клуб са Стамфорд бриџа. Долазак Матића у Челси пропраћен је неверицом навијача којима није било јасно зашто Мурињо даје више од 25 милиона евра за горостасног Србина. Након само пар утакмица у дресу Челсија свима је било јасно зашто.

Ако се на први поглед чинило да је Матић прескупо плаћена инвестиција, каквих је Челси имао и превише у последњих неколико године (почев од Шевченка, закључно са Торесом и Матом), већ данас сматрају да је нови шопинг Муриња био један од најбољих потеза клуба у скорије време.

Матић се само вратио у „старо јато" имајући у виду да је први пут у Челси стигао 2009. године као 21-годишњи играч. Челси је тада трансфер платио само 1,5 милиона фунти, али није имао стрпљења за младог играча који је тек требало да се развија. Лондонском клубу је у том тренутку потребан „готов производ". Матић је тада послужио за поткусуривање у трансферу Бенфикиног дефанзивца Давида Луиза.

Случајно или намерно, то је био одличан развој ситуације за Матића јер је дошао у Бенфику, клуб који у својој природи има афирмацију младих фудбалера (које касније продаје за огромне паре). Клуб и португалска лига биле су по мери Матића који се развио и снажног и моћног играча средине терена који суверено господари својим простором.

Ако је на Челси отишао на мала врата, вратио се на велика. У клуб је дошао 15. јануара ове године, у тренутку када титулу у Премијер лиги шансу за освајање титуле има пет до шест клубова (међу којима није Манчестер Јунајтед), док се, са изузетком неколико клубова, остали боре за опстанак. Ситуација у којој ниједан фаворит нема осигурано победу значи да је свака утакмица на неки начин дерби.

Овога пута Мурињо је правилно проценио да Матића може одмах да „гурне у ватру", тако да му је други деби за „плавце" био на дербију против Манчестер Јунајтеда који је Челси добио са 3:1. Након кикса Челсија ремијем против Вест хема, дошао је и меч који против Манчестер Ситија, дерби за челну позицију у Премијер лиги.

Матић се ту показао у пуном сјају. Британски медији су издвојили Матића као једног од најбољих у минималној победи „плаваца". Посебно су истакли Матићеву контролу средине терена где је, како су навели, ставио „у џеп" једног од најдоминантнијих играча, Јаја Туреа. Снажни Туре није се видео против још снажнијег Матића.

Добре игре Матића наставиле су се и у наредном мечу против Њукасла. Иако је ореол јунака победе имао троструки стрелац Еден Азар, Матић је још једном потврдио квалитет. Британски медији наводе да је управо Матић игром у везнм реду ударио темељ за сјајну игру Азара и три гола белгијског репрезентативца.

Острвски медији сматрају да је однос Матића и Азара кључан за одличну игру Челсија. Британски медији Челсијев дуо назвали су „лепотица и звер". За Азара кажу да је фудбалска „лепотица", креативац који игра лепршаво и да представља константну опасност  по гол противника.

Матић је са друге стране фудбалска „звер", играч који прекида противничке нападе, који зауставља сваког фудбалера и доноси контролу екипи у везном реду. Ипак, „кварење игре" није једини задатак Матића који није једнодимензиалан играч. Српски интернационалац константно гура лопту напред, преузима одговорност, док се у напад убацује из другог плана. Многи су приметили да он представља везивно ткиво који повезује линије Челсија од одбране ка нападу. Лопта тако лакше стиже до Азара који онда прави хаос у одбрани противника.

Наравно, добре игре Челсија не могу да се посматрају само кроз добру форму двојице фудбалера, остатак екипе, где су стандардно добри Ивановић, Оскар, Вилијан, Рамирез и други, игра на високом нивоу.

Ипак, чини се да је долазак Матића размрдао Челси и да у овом тренутку читав тим игра на вишем нивоу у односу на претходни период. Пет утакмица је кратак период да би се дала озбиљнија оцена нечије игре, али од српског интернационалца се очекује да настави да игра на високом нивоу. Ускоро ће се знати да ли је Матић био карика која недостаје у шампонском походу Челсија и да ли је сарадња са Азаром темељ будућих успеха клуба.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару