Читај ми!

Трагедија која је зближила Звезду и Јунајтед

На данашњи дан одиграна је утакмица између Црвене звезде и Манчестер јунајтеда, давне 1958. После меча, 6. фебруара, у Минхену је при повратку у Манчестер страдала Јунајтедова експедиција. Манчестер јунајтед је на свом Твитер профилу, са назнаком "On this day", данас окачио улазницу за меч са Звездом, у Хумској, давне 1958. Од тог дана постоје посебне везе ова два клуба.

Велике утакмице никада не губе значај. Две такве, давне 1958. године, одиграли су Црвена звезда и Манчестер јунајтед. Тим поводом, овог 5. фебруара, целих 56 година касније, славни енглески клуб подсетио се путовања у Београд и утакмице на стадиону ЈНА. На званичном Твитер профилу Јунајтеда, са назнаком "On this day", објављена је улазница са реванш утакмице четвртфинала Купа шампиона.

Меч је завршен нерешеним резултатом. Иако су гости експресно дошли до предности од 0:3, Звезда је успела да се врати у меч и у другом полувремену стигне до изједначења. У првом мечу на Олд Трафорду било је 2:1 за Јунајтед. У том сусрету Звезда је прва дошла до вођства - 1;0 а стрелац је био Лазар Тасић.

Ова улазница, као и сама утакмица на стадиону Партизана (градња "Маракане" почела је тек две године касније, а завршена 1963), има велики, митски значај за Манчестер јунајтед као клуб и његове бројне навијаче.

Наиме, после меча, на повратку "Базбијевих беба" ка Енглеској, догодила се катастрофа у којој су осморица играча Јунајтеда изгубила живот. Авион са фудбалерима, навијачима и новинарима из Манчестера, срушио се у Минхену у трећем покушају да узлети са аеродрома, а живот су изгубиле 23 особе. Та несрећа се догодила дан касније, 6. фебруара.

За Црвену звезду, у реваншу, играли су: Владимир Беара - Ранко Борозан, Новак Томић, Миљан Зековић - Јован Цокић, Бора Костић, Рајко Митић, Владимир Поповић, Драгослав Шекуларац, Љубиша Спајић и Лазар Тасић.

За Манчестер јунајтед наступили су: Хари Грег - Роџер Бирн, Бил Фолкес, Марк Џонс - сер Боби Чарлтон, Еди Колман, Данкан Едвардс - Кени Морганс, Алберт Скенлон, Томи Тајлор и Денис Вајолет.

Дан касније, у несрећи су живот изгубили Бирн, Колман, Едвардс, Џонс, Тејлор, као и резервисти Џеф Бент, Дејвид Пег и Лијам "Били" Вилан.

Вајолет у 2. и Чарлтон головима у 30. и 31. минуту донели су Јунајтеду недостижну предност пред 52.000 навијача у Хумској, а онда се Црвена звезда вратила донекле у меч головима Костића (46, 58) и Тасића из пенала у 50. минуту.

Звезда је имала више од пола сата на располагању да постигне још два гола и направи један од највећих преокрета у историји Купа шампиона, али се то није догодило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару