Читај ми!

Преминуо Луис Арагонес, творац модерне шпанске репрезентације

Бивши селектор фудбалске репрезентације Шпаније и један од најзаслужнијих за успехе те селекције, Луис Арагонес преминуо је у суботу у 75. години. Он је водио шпански национални тим до крова Европе 2008. године.

Познати шпански тренер и бивши репрезентативац те земље Луис Арагонс преминуо је у 75. години.

Фудбалски савез Шпаније је саопштио да је Арагонес преминуо у болници у Мадриду, али није објавио и узрок смрти.

Председник Савеза Анхел Марија Виљар рекао је да ће Арагонес остати упамћен као "веома посебна" особа.

"Са њим смо живели почетак фантастичне фазе у фудбалу, али и у шпанском друштву. Ово је веома болно за наш фудбал", рекао је Виљар.

Арагонес ће највише остати упамћен по ономе што се догодило 29. јуна 2008. године када је Шпанија у финалу Европског првенства у Бечу победила Немачку са 1:0.

Тај меч је био врхунац његове четворогодишње владавине, а створио је и препознатљиву игру "црвене фурије", која је наставила доминацију и када је он место на клупи предао Винсентеу дел Боскеу.

Арагонесово време на клупи Шпаније обележиле су и многе контроверзе, а једна од њих је била када је изговорио расистичку опаску на рачун нападача Француске Тјерија Анрија.

Ипак, највећи метеж је изазвао 2006. године када је из репрезентације избацио капитена и најбољег стрелца Шпаније Луиса Гонзалеса.

И поред освајања титуле 2008. године Фудбалски савез Шпаније није успео да га убеди да продужи уговор, па се он тада преселио у Фенербахче, само неколико недеља пред свој 70. рођендан.

Арагонес је у својој тренерској каријери са клупе, осим Шпаније и Фенербахчеа, предводио и Атлетико Мадрида, Барселону, Бетис, Мајорку, Севиљи, Валенсију, Овиједо и Еспањол.

Као играч наступао је за Атлетико, за који је одиграо 372. утакмице и постигао 172 гола.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару