Читај ми!

Шампањ: Косово на правом путу...

Жером Шампањ, кандидат за новог председника ФИФА, каже да је Косово на добром путу да постане пуноправни члан те организације. Косово има дугу фудбалску историју, тврди Шампањ.

Кандидат за новог председника Светске фудбалске федерације Жером Шампањ рекао је данас да је Косово на правом путу, али да је пред Косовом много посла да постане пуноправан члан ФИФА.

Жером Шампањ који је ове недеље покренуо кампању да наследи Сепа Блатера на месту првог човека ФИФА, запослен је и као независни консултант Фудбалског савеза Косова.

"Они су се у последњих 15 година осећали изоловано, нежељено и заборављено, али то се мења. Сада се осећају као да поново припадају ту. Косово има дугу фудбалску историју и много играча широм Европе који су поносни на своје корене", рекао је Шампањ, а пренели су светски медији.

Шампањ је навео да је фудбалер Бајерн Минхена Џердан Шаћири показао спремност да игра за Косово када је, после финала Лиге шампиона, прошле године носио косовску заставу заједно са швајцарском.

За статус фудбалера Манчестер јунајтеда Аднана Јанузаја, интересују се национални савези Белгије, Албаније и Енглеске.

Селектор Албаније Ђани Де Бјази рекао је да је покушао да контактира Јанузајовог оца Абедина.

"Мислим да је лакше ступити у контакт са папом Фрањом него са Абедином Јануазом", рекао је Де Бјази за албанску националну телевизију.

Селектор Косова Алберт Буњаку рекао је да је први велики циљ играње у квалификацијама за Светско првенство у Русији 2018. године.

"Ја сам фокусиран да имам добре играче, али свестан сам да ће прва утакмица послужити да се преброди изолација. Екипа ће се базирати углавном на нове играче, као и неке искусне који су спремни да нам се одмах придруже", казао је Буњаку.

Генерални секретар косовског фудбалског савеза Ерол Салиху рекао је да играчи рођени на тој територији, који наступају за различите националне селекције, у почетку неће добијати позив.

"Мораћемо да будемо пажљиви да не позовемо играче који су у другим националним селекцијама у овом тренутку. Не желимо да им станемо на пут јер су заузети Светским првенством или другим међународним такмичењима", рекао је Ерол Салиху.

Ипак, по његовим речима, играчи попут Шаћирија и Валона Бехрамија из Наполија имаће моралну обавезу да играју за Косово, ако их признају ФИФА и УЕФА.

"Али, када Косово постане пуноправан члан УЕФА и ФИФА, то ће бити морална обавеза да се се отворе врата за оне који су рођени, или који су пореклом са Косова", навео је Салиху.

Предуслов за пуноправно чланство Косова у ФИФА и УЕФА јесте да га признају Уједињене нације.

Ипак, ФИФА је направила компромис и прошле недеље дозволила Косову да игра пријатељске утакмице без националних симбола и химне. Косово неће моћи да игра ни против било које од шест земаља бивше Југославије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару