Читај ми!

Фудбал, машина за новац

Фудбал одавно није само игра. Велики новац се врти око њега, а водећи клубови су међу најпрофитабилнијим „предузећима“ своје земље. Освојени трофеји одавно нису највеће мерило успешности клуба. Пригоди 20 највећи клубова у прошлој сезони износе 5,4 милијарде евра. На врху листе је Реал са приходом од скоро 520 милиона евра. Барселона је друга, Бајерн трећи.

Овогодишње издање Фудбалске финансијске лиге консултантске куће Дилоит показује да су укупни приходи 20 фудбалских клубова са највећим приходима на свету у прошлој сезони достигли су 5,4 милијарде евра.

Реал Мадрид је на челу листе фудбалских клубова с највећим приходом који је износио од 518,9 милиона евра. Реал је већ девету узастопно на првом месту, чиме је оборио претходни рекорд Манчестер јунајтеда од осам узастопних година.

Томе су највише допринели комерцијални приходи од 211,6 милиона евра, који су забележили раст од 7,8 милиона у сезони 2012/13, као и приходи од права на емитовање, који су износили 188,3 милиона евра.

Барселона заузима друго место, док је Бајерн Минхен, захваљујући чињеници да је прошле сезоне освојио три такмичења, престигао Манчестер јунајтед у трци за треће место.

Партнер у Сектору за анализу спортског пословања у Дилоита Ден Џонс изјавио је да Реал и даље чврсто држи прво место ове листе, иако је сезону 2012/13. завршио без трофеја.

"Кључни елемент успеха овог клуба је његова способност да, упркос тешкој економској ситуацији, посебно у Шпанији, оствари значајне комерцијалне приходе, како у земљи, тако и у иностранству. Захваљујући томе је повећао вођство у односу на другопласирани клуб на листи, ФК Барселону, на 36 милиона евра", истакао је Џонс.

Укупни приходи првих 20 клубова, од којих су скоро сви остварили раст прихода у сезони 2012/13, порасли су за осам однсто, што представља далеко бољи резултат него у светској привреди уопште, наводи Дилоит.

Тај раст је остварен пре нових рекордних уговора о правима за емитовање утакмица Премијер лиге и Бундеслиге, који ће се одразити на приходе клубова на листи за следећу годину.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару