Видић и Катар, 2022, само као повод

Када бих бирао наијтересантније спортске вести у прошлој седмици на листу би дефинитивно ушле она о одласку Немање Видића из Манчестер јунајтеда и вест да ће се Светско првенство у Катару играти у зимским месецима. Осим што су занимљиве саме по себи, у основи имају још нешто заједничко.

Прву је саопштио Силвано Мартина, 60-огодишњи фудбалски менаџер рођен у Сарајеву, већ више десетина година са сталном адресом у Милану. Његова изјава да ће чувени фудбалер напустити клуб изазвала је мали потрес на фудбалском тржишту.

English version

Ако је та вест била потрес тврдња генералног секретара Фифе Жерома Валкеа да ће се Светско првенство у Катару 2022. године играти у зимским уместо летњим месецима била је фудбалски земљотрес.

Силвано је своју занимљиву вест поделио са слушацима италијанског ЦРЦ радија а Валке са слушаоцима Радија Француска.

Дакле, обојица су те вести у медијима из својих земаља. На тржишту информација те две вести вреде пара. Дословце, биле би плаћене новцем, поготово у Енглеској, Америци или у све утицајнијим медијима из арапског света.

Мартина и Валке су изабрали су своје медије, медије из своје домовине. То што и у Италији у у Француској постоје утицајнији медији од ова два само показује да им је важно било да то објаве „код куће".

Истина је да Италија и Француска имају огроман утицај на светско јавно мњење али далеко мање од медија из енглеског говорног подручја.

Када бих овој причи дао локалне боје не бих могао да пронађем пример да се тако нешто десило у Србији.

Овде не само да имате људе из спорта који не желе да дају интервјуе српским новинарима већ имате и спортисте и тренере, који о стварима које су пре свега од значаја за овадшњу јавност, радије дају изјаве иностраним медијима.

Нема сумње да су новинари у највећој мери кривци за овакав однос али део „кривице" пада и на другу страну.

Први пут сам осетио неку врсту националне дискриминације када је у Београду пре више од десет година гостовала позната инострана репрезентација. Тада је чувени домаћи фудбалер, који је играо у земљи одакле су били гости, десет минута дао локалним новинарима а онда се окренуо иностраним и одговарао сат времена.

Тај однос на релацији спортисти-новинари никада и нигде није једноставан и лак. А чини се да не постаје бољи ни како време пролази.

И даље није јасно да ли је тај однос нарушен једноставно због неповерења или закона тржишта. Или због оба разлога.

Али први корак у порављању морају да начине спортисти и тренери али следећа два морају новинари.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару