Хицлшпергер: Геј фудбалери ћуте из страха

Бивши немачки репрезентативац Томас Хицлшпергер сматра да остали фудбалери хомосексуалци не иступају у јавности због страха и дискриминације. Фудбалери о којима је реч нису се усудили да саопште вест, јер свет фудбала себе у извесној мери и даље види као мачо окружење. Људи виде геј фудбалере као контрадикторност, сматра Хицлшпергер.

Бивши немачки фудбалер Томас Хицлшпергер рекао је да геј фудбалери живе у страху од могућих последица ако током каријере признају да су хомосексуалци.

Бивши фудбалер Астон виле, Лација, Евертона и Штутгарта, који је више од 50 пута облачио дрес немачке репрезентације, у среду је признао да је хомосексуалац.

Он је рекао да се нада да ће својим признањем помоћи осталим фудбалерима да отворено причају о својој сексуалности.

"Свесно сам донео одлуку да се јавно супротставим предрасудама и непријатељству са којима се хомосексуалци суочавају. Немам чега да се стидим. Хомосексуалност се једноставно игнорише у фудбалу. С друге стране, медији су већ годинама заинтересовани за ту тему", навео је Хицлшпергер на свом сајту.

"Фудбалери о којима је реч нису се усудили да саопште вест, јер свет фудбала себе у извесној мери и даље види као мачо окружење. Људи виде геј фудбалере као контрадикторност и због тога ниједан професионални играч не жели да се излаже тој врсти притиска. Слику о геј играчима одликују клишеи и предрасуде, а стварност је прилично другачија", додао је он.

Хицлшпергер, који је за репрезентацију Немачке одиграо 52 утакмице и постигао шест голова, рекао је да је охрабрујуће то што су поједини спортисти недавно открили да су хомосексуалци.

"Сваки човек би требало да живи без страха и дискриминације због боје коже, порекла, сексуалне оријентације или религије. Наше друштво је отвореније и толерантније него што многи верују. Надам се да ћу својим признањем охрабрити младе играче и професионалне спортисте. Чврсто верујем да се професионални спорт и хомосексуалност међусобно не искључују", рекао је он.

Хицлшпергер је тек четврти фудбалер до сада који је признао да је хомосексуалац.

Енглез Џастин Фашану је 1990. године први признао да је геј, а извршио је самоубиство осам година касније. Швеђанин Антон Хајсен то је изнео 2011, а Американац Роби Роџерс 2013. године.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару