Рио, Мундијал и рат за фавеле

У намери да осигура безбедност учесника и навијача власти су до сада преузеле контролу на скоро 40 фавела у Рио де Жанеиру одакле су протеране велике нарко банде. Док једни сматрају да је власт на тај начин коначно кренула да решава проблеме више од два милиона становника фавела, други сматрају да су ове акције привремене и да ће трајати само до завршетка Мундијала и Олимпијских игара.

Фудбал, самба, карневал, кафа, Копакабана, ово само неке асоцијације на једну од најегзотичнијих земаља света - Бразил. Ипак, постоји још једна ствар по којем су бразилски градови познати, а то су фавеле, сиромашни делови града у којима важе неки други закони.

Земља чија је еконимија у успону у наредне две године постаће центар света, јер ће бити домаћин два највећа спортска догађаја, Светског првенства у фудбалу и Олимпијских игара. Решавање нагомиланих проблема у фавелама биће један од највећих изазова са којима се власти ове земље хватају у коштац уочи великих такмичења.

Огроман новац уложен у инфраструктуру (више од девет милијарди евра) само на организовање Мундијала у фудбалу подстакао је велике протесте дела становништва који то сматра за распипање у ситуацији када милиони Бразилаца живе на рубу сиромаштва.

Имајући у виду да је ово већ мундијалска година, напредовањем инфраструктурних радова у Бразилу незадовољан је чак и председник ФИФА Сеп Блатер. Ипак, мало је познато да се Бразил до сада сусреће са огромним социјалним проблемима које је након вишедеценијског занемаривања почео да решава.

Питање безбедности, имајући у виду да су Рио де Жанеиро и Сао Паоло спадају међу најопасније градове на планети, једно је од највећих изазова са којима се организатори сусрећу. Сиромашни делови града, популарне фавеле, непосредно пред почетак Мундијала представљају праву опасност за такмичење имајући у виду да су то области у којима живе сиромашнији Бразилци и које су претрпане криминалном. Посебан проблем је што се неке од фавела налазе  веома близу централних делова града.

Пацификација фавела, борба против наркотрафикинга у њима, али и суочавање са потребама сиромашог становништва на које је држава заборавила, велики су изазови за бразилску владу. Једно је сигурно, Бразил након два велика планетарна спортска такмичења неће бити иста земља.

Суочавање са нагомиланим социјалним проблемима као и питањима криминала у фавелама и корупције у полицији почело је пре шест година у Рио де Жанеиру. Процењује се да у овом 11-милионском граду око 22 одсто становништва (више од два милиона људи) живи у више од 900 фавела (неки сматрају да их има и 2.000) које се од центра град простиру у свим правцима. Насеља су настала крајем 19. века и ширила су се како се приливао број људи који стижу у овај град.

Од самог почетка фавеле су биле сиромашни делови града, где влада тотални урбанистички хаос јер су трошне кућице грађене без икаквог реда. На социјалне и комуналне проблеме од 70-година прошлог века надовезали су се безбедности проблеми имајући у виду да су фавеле постале базе великих нарко-банди које су у потпуности контролисали те крајеве. Како су сами Бразилци описали фавеле су биле као изолована острва које је држава напустила и препустила криминалцима.

Решење проблема фавела није први пут покренуто сада када је Бразил домаћин великих такмичења. Када је град Рио 1927. године унајмио француског архитетку Алфреда Агашеа да уведе урбанистички ред у град, он је рекао да се проблем фавела може решити само њиховим рушењем, где би се на том месту градила нова насеља.

У једном периоду фавеле су заиста рушене, а становници су принудно расељени у привремена насеља на даљим ободима града (која су постојала трајна), тако да је урбани део Рија растао на рачун фавела. Ново, како Бразилци зову „социјално чишћење" почело је 2009. године, када је за кратко време више од 20.000 сиромашних становника фавела пресељено на периферију, најчешће без икакве компензације.

„Ослобођени" простор користи се за изградњу туристичке и комуналне инфраструктуре, путева и других битних објеката. Многе организације за људска права процењују да ће до почетка Мундијала више од 170.000 људи бити расељено. Због великих социјалних промена, становништво погођено плановима градских челника наредно такмичење назива „Светко првенство терора".

Као што је речено Бразилци уочи Мундијала посебну пажњу посвећују борби против криминала који је доминантан у фавелама. Већину фавела у Рију контролишу нарко-банде, које су одлично наоружане и немилосрдне. Колико су јаке најбоље говори податак да су 2009. године успеле да сруше и полицијски хеликоптер који је прелетао ова насеља. Ово је био аларм да се стање мења, јер Бразил у супротном неће бити спреман да гарантује ни безбедност учесника и навијача на Светском првенству.

Иако је мање од један одсто становнштва фавела умешано у криминалне активности, последице осећају сви. Занимљиво је да су банде у највећем броју фавела деценијама представљале једину власт.

Становници фавела имају подељено мишљење о њима. Многи сматрају да су им припадници нарко-кланова више помогли у решавању свакодневних проблема него власти. Део новца који зараде продавањем дроге и другим криминалним активнистима, криминалци заиста врате у заједницу, било кроз директну помоћ станивништу или кроз запослење. Тамна страна је наравно та да су сами криминалци управљали фавелом и „дисциплиновали" становнике на суров начин, не одговарајући никоме.

Полиција, која је огрезла у корупцији најчешће у фавеле долази само по исплату, док онај некорумпирани део често води прави рат са криминалнцима. У тим обрачунима управо становници највише трпе, било да се нађу у унакрсној ватри, било да се нађу на путу одмазде криминалних група.

Велику промену у смиривању, пацификацији, фавела донео је план државног секретара за јавну безбедност Жозеа Маријана Белтрамеа за повраћање фавела и враћање у државни систем. План је једноставан, једна по једна фавела би се прво чистила од криминалаца, затим би се успоставило стално полицијско присуство полицијских пацификацијских јединица УПП Unidade de Polícia Pacificadora, које никада раније није постојало. Од 2008. када је прва фавела преузета до сада је УПП успоставио присуство у укупно 36 фавела, а до почетка Мундијала очекује се да 40 фавела буде под контролом полиције.

Само преузимање фавела није било једноставно јер су у неким од најопаснијих крајев попут Complexo do Alemao и Виља Крузеиро власт држале веома добро организоване банде од којих је најозлоглашенија Командо Вермељо (Црвена команда). Банда је, као и већина других, настала седамдесетих година прошлог века у бразилским затворима где су обични криминалци дошли у контакт са политичким, лево оријентисаним политичким затвореницима.

Из ове интеракције је настала је нова врста криминалаца левичара у фавелама који су нарко трафикинг користили и да се боре против власти и да брину о заједници, подсећајући донекле и на италијанску мафију. Банде су имале и терористичке елементе у својим акцијама јер су често без устручавања нападале полицију и на тај начин штитиле територију у којој су суверено владале. Нарко-банде попут Црвене команде дуго су имале контролу над великим фавелама и уместо државе одлучивале су о животима десетина хиљада људи.

Батаљон специјалне војне полиције (БОПЕ), чије су акције описане и у познатом бразилском филму „Елитни одред", чистиле су најозлоглашеније фавеле Рија да напреве простор за долазак УПП. У борби за фавелу Виља Кризеиро 2012 године које су трајале пуних шест дана погинуло је 30 људи док је 220 ухапшено.

Урбане борбе личиле су на право ратиште, а сличан сценарио виђен је и у злогласној фавели Complexo do Alemao, у којој је контрола успостављена 2010. године. У акцији бразилских власти тада је заплењено 42 тоне марихуане, 330 килограма кокаина, крека, велике количине пешадијског наоружања, возила, док је неколико великих нарко-босова ухапшено.

У нападу на фавелу Рочиња протерана је још једна велика нарко-банда Amigos dos Amigos, која се повукла у друге крајеве у које полиција још увек није ушла.

У свакој од фавела, након што БОПЕ очисти терен долази УПП полиција која најчешће отвара полицијску станицу и патролира насељем. Complexo do Alemao, Виља Крузеиро, Рочиња и више од 37 других фавела са више које обухватају више од 200 насеља очишћено је на тај начин.

У фавелама које су враћене под контролу забележен је моменталан пад стопе убистава од 50 до 80 одсто, зависности од краја до краја. Становништво у тим фавелама осетило је први пут благодети сигурнијег живота, а посебно су самохране мајке задовољне успостављањем реда имајући у виду да је велики број деце од малих ногу регрутован у банде.

Ипак, да није баш све тако ружичасто говоре подаци да је један део становника долазак полиције и државе у њихов крај доживео као узурпацију слободе. Многи су навикли да се ослањају на сурову правду коју су успоставиле саме банде које су на свој начин одржавале ред у фавелама. Тако је након смањења стопе убистава и диловања дроге забележен пораст случајева породичног насиља, силовања и сличних кривичних дела. У случајевима силовања раније се тај прекршај пријављивао локалном вођи банде који је кривце кажњвао смрћу, док се сада такви прекршаји санкционишу путем не тако ефикасног судског система државе.

Такође станивници појединих фавела се жале да се полиција која је стационирана у њиховим крајевима понаша бахато, да је коримпирана и да често прекомерено употребљава силу. Ипак за УПП бирани су неки од најбољих полицајац, најмање корумпираних док је најмање 700 полицајаца регрутовано директно са Полицијске академије. Власти су свесне да полиција не ужива поверење грађана Бразила, а посебно фавела, зато је од кључне важности да стално полицијско присуство буде састављено од најпоузданијих припадника органа безбедности.

Становници фавела се такође жале да полиција, која је протерала криминалце, сада оштро кажњава безазлене прекршаје попут нелегалног прикључка за интернет кабловску и мото-таксија, делатности која је била популарна у фавелама а која је, на најмање нелегалан начин, доносила приходе људима.

Такође властима је замерено да су полицију довеле само у фавеле које се налазе ближе градском језгру и да их и даље не интересују периферне фавеле у које су избегли многи озлоглашени криминалци.

Велики број фавела и даље нема решену основну инфраструктуру, јер процес преузимања тих насеља не прати изградња школа, вртића и комуналне инфраструктуре. Ако се само на „умивање" Маракене утрошило око 500 милиона евра, док су милијарде потрошене на многе друге спортске објекте, гнев грађана је оправдан.

Када је 2011. године отворена жичара изнад Complexo do Alemao, која је сад туристичка атракција, власти су представиле да ће она олакшати транспорт људи у тим крајевима Рија. Ипак, и тај пројекат био је предмет жестоких критика становника који сматрају да је више од 100 милиона долара, колико је утрошено за изградњу, требало да буде издвојено за пројекте који би заиста помогли локалној заједници.

Ипак, повратак фавела имао је много више позитивних елемената. Вредност земљишта у великом броју фавела које су очишћене од криминала је у порасту.

Након повратка реда у фавелама, предузимљиви људи су уочи предстојећих великих спортских такмичења већ почели да праве бизнис. Тако су се појавиле туристичке агенције које навијачима за Мундијал нуде јефтинији смештај управо у овим деловима града. Понуда је примамљива имајући у виду да су цене смештаја у бразилским хотелима све веће и да ће се до почетка Мундијала утростручити.

Власти наравно саветују туристима да смештај не траже у фавелама иако је јефтинији, али агенције гарантују безбедност и наводе да је смештај обезбеђен само у оним деловима града које имају стално полицијско присуство. Многи становници фавела већ су уредили своје кућице и преуредили их да приме будуће туристе.

Осим јефтинијег смештаја туристима се нуди аутентични угођај живота у фавели, која у Бразилу, осим легла криминала, крије богату културну и историјску заоставштину  једног од најразноврснијих градова на планети.

Иако повртак фавела и успостављање УПП даје одличне резултате пројекат још није ни близу готовог. Многи криминалци нису се помирили са протеривањем из својих крајева, и често организује нападе на полицију у очишћеним деловима града.

Власт Рио де Жанеира посебно ће бити на искушењима да дугорочно финансира овај пројекат за који ће до почетка великих такмичења морати да упосли око 12.000 нових полицајаца. Новца за сада има, док се чекају почетак Мундијала и Олимпијских игара, али питање је да ли ће новца бити и када велика такмичења прођу. Становништво зато и даље не верује овим променама, јер сви очекују да ће се повлачењем полиције у фавелама успоставити стари систем у којима владају нарко-банде.

Пројекат се за сада сматра успешним и планира се да се примени и у другим бразилским државама.

Једно је сигурно, промене које су почеле у Бразилу у време организације великих такмичења покренуле су државу да се ухвати у коштац са неким темељним социјалним проблемима који су деценијама игнорисани. Бразил пре и после Мундијала и Олимпијских игара неће бити исти.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару