Извињење хомосексуалцима преко новина

Бивши председник Фудбалског савеза Хрватске Влатко Марковић путем новина мораће да се извини геј популацији због увреда које је изрекао пре две године. Ово је пресуда Врховног суда Хрватске који је забранио Марковићу да даје сличне изјаве којима дискриминише ту популацију.

Врховни суд Хрватске закључио је да је бивши председник Хрватског фудбалског савеза (ХНС) Влатко Марковић дикриминисао геј популацију изјавама да хомосексуалци неће играти у репрезентацији док је он председник и да само здрави људи играју фудбал.

То је агенцији Бета изјавила адвокат Лина Будак, која заступа удружења Центар за мировне студије, ЛОРИ из Ријеке, Загреб Прајд (Pride) и Квир Загреб (Queer).

По њиховој жалби, којој се касније придружио и хрватски заштитник грађана, Врховни суд је преиначио прошлогодишњу неправоснажну пресуду Жупанијског суда у Загребу о одбијању тужбе против тадашњег председника ХНС-а.

Одлуком Врховног суда, коју је тужба примила, Марковићу је забрањено даље иступање у медијима у којима би на било који начин дискриминисао хомосексуалце. Наложено му је да се јавно, путем медија, извини због спорних изјава и да пресуду објави у Вечерњем листу. Такође мора да плати и трошкове поступка.

Адвокат Лина Будак рекла је да је суд утврдио да је Марковић спорним изјавама повредио достојанство групе. "Јако смо задовољни јер смо отворили и другим људима нове хоризонте", рекла је Будакова.

Неколико удружења тужило је раније и челника загребачког фудбалског клуба Динамо Здравка Мамића због изјаве да геј фудбалери не могу да играју за репрезентацију.

Жупанијски суд у Загребу одбио је и ту тужбу уз образложење да је Мамић изразио мишљење и дао вредносни суд. И на ту пресуду поднета је жалба Врховном суду који се, међутим, о томе још није изјаснио.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи