Пораз који боли

Србија је играла добро у већем делу утакмице, вероватно и била боља у том периоду, али није успела да избегне пораз, убедљив и ипак заслужен. Белгија је, нажалост, показала у најкраћим цртама Михајловићевим изабраницима све прохтеве модерног фудбала. Србија, осим талента и неоспорне жеље који очигледно нису довољни, није на својој страни имала толико потребну спортску срећу. На крају, Србија - Белгија 0:3.

Мало ко је могао да предвиди да ће Србија на Маракани, после одличног првог полувремена, бити убедљуво поражена. Још мање да ће тај пораз бити сасвим заслужен.

А могло је можда све да буде другачије. Београдска публика, иако недовољно бројна, вечерас је била на страни „орлова". Звиждука готово да није било, што је посебно био леп призор приликом интонирања белгијске химне.

Изабраници Синише Михајловића су кренули са нападима од самог старта, али не по цену опрезности. Већ у другом минуту Тошић је погодио оквир гола који је чувао Тибо Куртоа.

Прескупи Витсел био је задужен за чување Душана Тадића, али је сјајни фудбалер Твентеа био више него приметан у фази напада Србије.

Управо је Тадић шутирао у 8. минуту, али је белгијски чувар мреже поново солидно интервенисао.

Белгијанцима је необично дуго требало да се отргну и да стигну до казненог простора Србије. Опасни, барем у првом делу меча, готово да никада и нису били.

Зато Србија јесте, што се посебно видело када је Бишевац сјајним волеј ударцем након корнера лопту послао тек који центиметар поред стативе.

Звучи отрцано, али казна за промашаје није се дуго чекала. Де Брујне је центрирао са десне стране, Бентеке на другој стативи побегао Бишевцу и главом матирао Бркића. "Ђаволи" су тако у 34. минуту практично без игре и из прве озбиљне шансе дошли до предности.

Могла је Србија до изједначења већ у наредном нападу, али поново је неспретан у идеалној ситуацији био Тошић. Деловало је да вођство Белгије није уздрмало млади српски тим.

Слично је било и у другом делу, али само у уводним минутима. Тадић је, по ко зна који пут, сјајно упослоио Тошића, али фудбалер московског ЦСКА никако није имао вече.

„Орлови" су, дословце, играли још само пар минута након тога, и затим су потпуно пали. Екипа каква је Белгија, показало се, осцилације кажњава немилосрдно.

Прво су Азар и Мертенс промашили идеалне прилике, да би затим Де Брујне успео да искористи смушеност одбране Србије и тако дуплира предност гостију.

Пулени Синише Михајловића потпуно су клонули након тога. Нису помогле ни измене, па ни игра са два шпица, а последњи звиждук судије Краловеца претекао је Миралас који је, додуше из офсајда који само помоћни судија није видео, ставио тачку на разочаравајући тријумф Белгије.

Селектор фудбалске репрезентације Белгије Марк Вилмотс рекао је по окончању сусрета да је његова екипа остварила велику победу у Београду, али је признао да је имала среће у првом делу утакмице.

"Ово је велика победа за нас, вечерас ћемо да уживамо, али нема славља, ништа још нисмо постигли, чека нас и важна утакмица код куће против Шкотске", рекао је Вилмотс после победе над Србијом од 3:0 у Београду у утакмици квалификација за Светско првенство 2014. године.

Он је истакао да је Белгија показала психичку снагу, поготово у ситуацији када је имала два гола више.

"Имали смо среће у првих 20 минута, јер је Србија погодила стативу. После тога смо успоставили равнотежу, били смо ефикаснији, боље смо комуницирали. Могли смо на крају да будемо и убедљивији, јер смо пропустили неколико добрих прилика", изјавио је Вилмотс.

Селекција Белгије следећу утакмицу игра у уторак у Бриселу, а противник ће јој бити репрезентација Шкотске.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару