ПОР - ФРА 0:0
ШПА - НЕМ 2:1 (КРАЈ)
Читај ми!

Турска без "сивих вукова" и Демирала на Холандију, Анкара бесна

Ни најављени долазак председника Реџепа Тајипа Ердогана, ни 100 страница писанија о древном пореклу поздрава којим је Мерих Демирала прославио голове против Аустрије, нису помогли турској репрезентацији да избегне казну, којом је звезда тима суспендована на два меча због неприкладних политичких порука. Ердоган: Ни речи о немачким орловима и француским петловима. Лидер ултра-десничара: Нећемо да играмо.

Турска без "сивих вукова" и Демирала на Холандију, Анкара бесна Турска без "сивих вукова" и Демирала на Холандију, Анкара бесна

"Сматрамо да је казна од два меча, коју је нашем фудбалеру Мериху Демиралу изрекла Дисциплинска комисија Уефе неприхватљива, незаконита и политички мотивисана", рекао је председник турског фудбалског савеза, Мехмет Бујукекши.

Оптужујући Уефу за двоструке стандарде, шеф турског фудбала је признао да је одлука о казни коначна, јер се Суд за арбитражу у спорту не бави казнама краћим од три утакмице забране.

Турска фудбалска федерација је, дан раније, послала комисији 100 страница дуго објашњење о овом симболу и списак поздрава које Анкара сматра
контроверзним, укључујући три прста које су подизали репрезентативци Србије и орла који су длановима правили швајцарски репрезентативци албанског порекла.

У том досијеу се наводи и значај сивог вука у турској и монголској митологији, као да је, према наводима неких историчара, у Малу Азију доспео из будизма. Наводно, лидери разних племена користили су га како би истакли "турско порекло".

Уефа, пак, није имала много разумевања за турска објашњења и одлуку је, како се чини, засновала на одлуку Европског парламента, који је средином 2021. године позвао чланице ЕУ да "Сиве вукове" прогласе терористичком организацијом.

Рука испружена увис, док су кажипрст и мали прст раширени како би подсећали на уши, док су преостала три прста скупљена као њушка вука - већ деценијама представља симбол "Сивих вукова", турске националистичке организације, одговорне за серију напада на Курде, Грке и Јермене и Партије националистичког прогреса, или МХП.

Припадник те организације био је и Мехмет Али Акџа који је 1981. године ранио папу Јована Павла Другог. Улога "Сивих вукова" у тој акцији никада није до краја разјашњена, али су их Француска и Аустрија, због политичког насиља забраниле пре четири године.

Шеф МХП-а, Девлед Бехчели је позвао турску репрезентацију да се врати из Немачке уколико Уефа не преиначи одлуку, тврдећи да су "расистички и фашистички елементи" продрли у европску кућу фудбала.

"Иако је Уефа показала широкогрудост и толеранцију према фудбалерима неких земаља, није могла да сакрије мржњу када је реч о Турцима", рекао је турски политичар.

Наду да би се Демирал ипак могао у суботу појавити на Олимпијском стадиону изнео је председник Реџеп Тајип Ердоган, који је најавио да ће, уколико се нешто непланирано не догоди, отпутовати у Берлин и гледати утакмицу.

"Да ли је неко приговорио Немцима због орлова на грбу? Да ли је неко рекао нешто Французима због петлова? Хајде да са терена изађемо подигнуте главе и пласирамо се у следећу рунду", рекао је Ердоган.

Демирал тако неће моћи да игра сутра у четвртфиналу против Холандије, као ни у полуфиналу, уколико Турска елиминише "лале".

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару