ШПА - НЕМ (5. јул)
ПОР - ФРА (5. јул)
Читај ми!

Португалија против Француске - четвртфинални дерби "пољуљаних" велесила

Фудбалери Португалије и Француске од 21.00 играју четвртфинални дуел Европског првенства у Немачкој. Дуел у Хамбургу можете да пратите путем директног предноса на РТС1 и из часа у час на нашем порталу.

Португалија против Француске - четвртфинални дерби "пољуљаних" велесила Португалија против Француске - четвртфинални дерби "пољуљаних" велесила

Сусрет две европске силе и сјајних имена на папиру која нису прикaзале довољно од очекиваног.

Португалија и Француска су за на "једвите јаде" дошле до најбољих осам екипа на "старом континенту". Све до сада приказано на травнатом терену не задовољава критеријуме љубитеља фудбала, сигурно ни сународника. Навијачи морају бар да стисну зубе и ишчекују резултат зарад ком се све прашта. 

Саставе са финалом и титулом као реалним крајњим дометом чека реално место међу коначних четири или крај пута у складу са приказаним.

"Француска клетва" залечена европским трофејом

Мешусобни дуели ове две селекције датирају од 1926. године и укупном скору, укључујући и пријатељске сусрете, Француска је далеко надмоћнија са чак 19 победа, уз шест пораза и три ремија.

Што се тиче окршаја на великим такмичењима, чак три пута је до њих долазило у полуфиналима, по једном у групној фази и финалу.

Први меч на званичним такмичењима одигран је на "Велодрому" у Марсеју 1984. године. Ради се о полуфиналу Европског првенства. Французи су били велики фаворити, што због домаћег терена, што због врхунске генерације, најјаче у историји француског фудбала у том моменту. После 90 минута je на семафору стајало 1:1, стрелци су били Жан-Франсоа Домерге и Жордао. Новим голом Жордаа у 98. минуту је Португалија стигла до преокрета и држала се до 115. минута. Домерге је опет био прецизан за поравњање, да би у 119. минут Мишел Платини показао зашто је уз Дијега Марадону био најбољи играч света у том тренутку. Његов погодак шаље Французе у финале у ком су са сигурних 2:0 савладлаи Шпанију.

Шеснаест година касније судар две "златне генерације" на врхунцу снаге у истој фази такмичења. Финале пре финала. Бранилац светске титуле Француска је "златним голом" Зидана из пенала у 117. минуту била боља са 2:1. И опет су се касније домогли европског трона.

На Светском првенству у Немачкој 2006. сусрели су се, погодите кад? У полуфиналу! Шест година касније, поново је Зидан био сигуран са 11 метара за минималних 1:0. 

Као што се наслућује кроз текст, три пута су Пoртугалцима на пут до финала и могућих трофеја управо Французи стајали на пут. "Златна генерација" предвођена Луисом Фигом се склонила са сцене, а Кристијано Роналдо је постао лидер неке нове Португалије. Чекало се десет година за реванш и то са "каматом". У финалу Евра 2016. усред Париза, Португалија долази до јединог међународног трофеја у историји голом широј јавности потпуно анонимног Едера у 109. минуту. Да подсетимо, Роналдо је тај дуел завршио раније због повреде. 

Судбине су им се испреплетале и на претходном Евру. Сврстани су у "групу смрти" уз Немачку и незгодног аутсајдера Мађарску. Кристијано Роналдо и Карим Бензема приредили су индивидуални спектакл са по два гола, што је био и коначан резултат. 

Да ли ће Француска коначно дати гол из игре?

Два аутогола и погодак из пенала. Тако је финалиста Мундијала у Катару дошао до четвртфинала Европског првенства.

Од 38. минута дуела са Аустријом, кад Максиминлиан Вебер шаље лопту у своју мрежу, Французе прати потенцијално смртоносни плес са Талијом. Прате њен корак, не рескирају, не каскају и она им засад угађа. Ко са Талијом плеше, врло лако може да буде згажен.

Поменути Вебер им је донео три бода на отварању, затим је следио реми са Холандијом без голова, што је било разочаравајуће по гледаоце, и за крај реми за већ прежаљеном Пољском. Мбапе и Левандовски су са "беле тачке" побољшали своје статистике на међународним такмичењима, доневши по бод обема екипама та табели групе Д.

Ни 19 шутева на гол у четвртфиналном мечу са Белгијом није било довољно да се Мбапеу придужи неко од саиграча на листи стрелаца. Кад већ нису могли да "убију" ривала, они су то сами учинили преко Јана Вертонгена.  

Упорно се чека да главне звезде засијају. Оне највеће засијају кад је најтеже. Можда је управо ова утакмица преломна за нагли раст морала и тренутно климавог колективног сапомоуздања на рути до трофеја.

Да ли ће Роналдо коначно прорадити?

Изузетно драматичан дуел са Словенијом и трауматично вече за Кристијана Роналда. Јак Облак му је бранио готово све током 120 минута игре, укључујући пресудну прилику у 90. минуту, те пенал у 105. минуту. Чак је и током пенал серије словеначки "паук" погодио страну и био врло близу нове јуначке реакције.

Роналдо је пустио сузе током паузе између два продужетка, па се после реванша Облаку поклонио навијачима у знак извињења. Огроман притисак је на њему. Додуше, он је - Кристијано Роналдо! Онај који највише очекује од себе, више него читава нација, фамилија и саиграчи заједно. Још увек није затресао мрежу, мада је константно присутан у шансама. Штагод о одакле год може да се шутне, ту је он. И не да му се.  Истини за вољу, могао је у победи над Турском 3:0, асистирао је Бруну Фернандешу, приказавши несебичност. Мада је утакмица одавно била решена.

Екипу Роберта Мартинеза је у против Чеха спасао изненадни "икс-фактор" са клупе Франсиско Консесао у маниру Оле Гунара Солскјера у финалу Лиге шампиона 1999. године. Четвртфиналисти Турској су нанели убедљив пораз, приказавши за шта су способни на свом максимуму. Следи нагли пад, почевши од потцењивања Грузије, после чега следи пораз 2:0. 

Кад су поново главне узданице и велемајстори заказали, појавио се нови "дискретни јунак" на мечу са Словенијом. Дијего Кошта је одбранио прва три шута неискусних Словенаца приликом извођења пенала, чиме је спасао "Селесао" комплетне катастрофе.

За разлику од Француза, Португалци бар имају узорак добре партије са меча са Турском, као указ на неке принципе којима се ваља вратити. О разлици између Турске и Француске је излишно причати. Или можда не, по виђеном до овог тренутка. Зависи какво јато "галских петлова" се појави - оних спремних за борбу или тек кочоперних ни са чим сем гиздавог перја.

Меч Португалије и Француске почиње од 21.00 у Хамбургу. Ток утакмице пратите путем директног преноса на РТС1 и из часа у час на нашем порталу.

петак, 05. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару