ЕНГ - ШВА 18.00
ХОЛ - ТУР 21.00
Читај ми!

Четвртфинале Евра - да ли ће швајцарски сат одзвонити и успаваним Енглезима (18.00, РТС1)

Фудбалери Енглеске и Швајцарске играју вечерас од 18.00 часова у Диселдорфу утакмицу четвртфинала Европског првенства у Немачкој. Директан пренос је на Првом програму РТС-а, а резултат и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу.

Четвртфинале Евра - да ли ће швајцарски сат одзвонити и успаваним Енглезима (18.00, РТС1) Четвртфинале Евра - да ли ће швајцарски сат одзвонити и успаваним Енглезима (18.00, РТС1)

Рачунајући на историју, традицију, фудбалски реноме и имена фудбалера у две репрезентације, очекивања од дуела Енглеске и Швајцарске у четвртфиналу Европског првенства требало би да буду врло предвидива и једнолична, али...

На основу приказаног на претходне четири утакмице у Немачкој, може ли ико да гарантује да добро навијени и подмазани швајцарски сат неће одзвонити и Енглезима, као што је већ одзвонио још увек актуелним шампионима Европе - Италијанима.

Вицешампион са Европског првенства пре три године словио је пред почетак турнира у Немачкој можда и за највећег фаворита да коначно освоји наслов најбољег на Старом континенту. Међутим, не први пут, Енглези су разочарали нимало убедљивом и јаловом игром у групној фази.

Постигли су само два гола и били саучесници у неславном рекорду - на шест утакмица у групи Ц виђено је свега седам голова, што се десило само још једном на првенствима Европе откако је 1980. уведена групна фаза.

Гол Џуда Белингема за рано вођство био је довољан у првој рунди за победу над Србијом (1:0) Против Данске (1:1) и Словеније (0:0) нису Енглези могли да извуку више од бода. На време су преко Харија Кејна повели и у дуелу са Данцима, али је Јулманд изједначио далекометним хицем у Пикфордом доњи десни угао. Са Словенијом су потписали пакт о ненападању и у леру се довукли до нокаут фазе.

Ако се занемаре утисак и статистика, чињеница је да су фудбалери које је одабрао увек оспоравани Гарет Саутгејт посао завршили, тачније отаљали. Са четири освојена бода обезбедили су прво место у групи Ц и награђени су (макар на папиру) лакшим противником у осмини финала.

Ипак, све је, само не лако, било Енглезима у дуелу са храбром, одважном и беспрекорно организованом Словачком, коју је један минут на "Арени Шалке" делио од победе, историјског резултата и пласмана у четвртфинале.

Поново енглески фудбалери нису одушевили игром, на тренутке су у одбрани деловали као скуп аматера и већ су једном ногом били у авиону за Острво, пре него што их је у петом минуту надокнаде времена спасао Џуд Белингем прелепим маказицама. Провукли су се у продужетке, а чим је почео први Хари Кејн је дотукао индиспониране Словаке за коначних 2:1 и пласман у четвртфинале Евра.

Ако спортска срећа заиста може да се потроши, код енглеза је већ на резерви и за велике амбиције, са каквима су свакако дошли у Немачку, требаће им неупоредиво бољи фудбал.

Швајцарци - много више од атракције

Постављена на чврсте ноге стабилног система, као и све у држави сатова и чоколаде, фудбалска репрезентације Швајцарске ретко је у 21. веку разочарала, али није много пута ни одушевила. Углавном присутна на великим такмичењима, умела је да прође групу, али ретко када и прву рунду нокаут фазе.

Искорак су Швајцарци направили на претходном Европском првенству, непланирано одиграном 2021, када су су их тек у четвртфиналу зауставили Шпанци, и то након извођења једанаестераца. Ове године у Немачкој поновили су свој најбољи резултат, и то у стилу који улива велико самопоуздање и веру да први пут у историји могу на сам врх европског фудбала.

Са седам голова у Немачкој, Швајцарци су међу најефикаснијим селекцијама на Европском првенству. Још занимљивије - свих седам постигли су различити играчи.

Такмичење у незгодној групи А започели су победом над Мађарском (3:1), у другом колу су узели бод против жилаве Шкотске (1:1), док им је у последњој рунди тријумф над Немачком, којим би обезбедили прво место у групи, измакао тек у другом минуту надокнаде времена, када је Никлас Филкруг спасао домаћина и поравнао резултат на 1:1.

Могла су два испуштена бода скупо да кошрају репрезентацију Швајцарске, пошто је са другог места, уместо на неснађену Данску, морала у осмини финала на Италију - браниоца титуле шампиона Европе. Прихватили су неустрашиви изабраници Мурата Јакина тај изазов изузетно хладнокрвно и головима Фројлера и Варгаса послали "азуре" кући.

Није се први пут догодило да Швајцарска буде кобна по фаворита, пошто је пре три године, такође у осмини финала шампионата Европе, елиминисала Француску на пенале. Покушаће вечерас у Диселдорфу и себи и другима да докаже да није само бљесак, изненађење и атракција, већ национални тим који је из такмичења у такмичење за бар по једну степеницу ближи самом врху.

Енглези само једном изгубили од Швајцарске

Да би то и урадили, мораће Швајцарци да се суоче и са историјом, која им не иде наруку. Први и последњи пут победили су Енглеску (2:1) давне 1981. године у квалификацијама за Светско првенство у Шпанији.

Након тога су се десет пута нашли на истом терену (рачунајући и три пријатељске утакмице). Енглези су седам пута били бољи, а три дуела су завршена без победника.

Последњи такмичарски меч одиграли су у јуну 2019. у португалском Гимараису, где су се борили за треће место у Лиги нација. Након 120 минута фудбала без погодака, Енглеска је славила на пенале.

Жреб је често Енглеску и Швајцарску слао у исту групу у квалификацијама за велика такмичења, али ретко су им се путеви укрштали на завршним турнирима првенстава Европе и света - само три пута.

Једном на Мундијалу 1954, чији је домаћин била Швајцарска (2:0 за Енглеску), затим на Европском првенству 1996, када су Енглези играли пред својим навијачима на "Вемблију" (1:1) и последњи пут на Евру 2004. у Португалији (3:0 за Енглеску).

Ко данас буде бољи, играће у полуфиналу против победника дуела Холандија - Турска, који је на програму вечерас од 21.00 сат у Берлину.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару