ФРА - БЕЛ (18:00)
ПОР - СЛО (21:00)
Читај ми!

Французи и Белгијанци у борби за четвртфинале

Селекције Француске и Белгије у Диселдорфу од 18 часова играју утакмицу осмине финала Европског првенства. Директан превоз је на Првом програму РТС-а, а ток дуела из часа у час и најзанимљивије детаље можете пратити на нашем порталу.

Французи и Белгијанци у борби за четвртфинале Французи и Белгијанци у борби за четвртфинале

И Французи и Белгијанци у првом делу шампионата нису дали својим навијачима ни делић онога што је од њих било очекивано.

Обе селекције су своја такмичења у групној фази завршиле на другим позицијама, иако су се очекивале прве.

Французи су са пет бодова били иза Аустријанаца, а Белгијанци са четири иза Румуна.

Сада ниједна екипа нема простора за калкулисање, а свака грешка ће бити скупо плаћена.

Француска - екипа са искуством играња у завршници

Иако се до сада није наиграла најбољег фудбала у Немачкој, Француска остаје међу главним фаворитима за освајање, ако ни због чега, онда због искуства које има.

У групи је била највећи фаворит и од ње су очекиване најмање две победе и реми, али није било тако. 

Прво коло донело је очекиван исход - победу Француске против Аустрије. Ипак, резултат и показано на терену нису доста обећавали. Французи су до славља дошли аутоголом.

Други меч, дуел са Холандијом гледаоцима је подарио прву утакмицу без голова на шампионату, и то када се најмање очекивало.

Пољаци, аутсајдери у скупини, храбром игром изборили су реми голом Левандовског са беле тачке у 79. минуту. што је значило да ће Французи са другог места у нокаут фазу.

"Галски петлови" у тиму имају тројицу нападача који су међу четири најбоља стрелца у историји француске репрезентације. Рекордер је ветеран Оливије Жиру, а Антоан Гризман и један од најбољих играча света Килијан Мбапе могли би већ у Немачкој да надмаше другопласираног на вечној листи - легендарног Тјерија Анрија.

Као да то није довољно, ту су и брзоноги Кингсли Коман, Интеров Маркус Тирам и двојица Мбапеових саиграча из Париза - Усман Дембеле и Рандал Коло Муани.

Напад им ипак до сада није оправдао очекивања, па се од њих очекује да коначно прораде.

Последњи воз за многе Белгијанце 

Прошла је друга деценија 21. века, Белгија није прва репрезентација на Фифиној ранг листи, а златна генерација великих играча није направила ниједан значајнији успех.

Ово је последња за највећи број њих који су сада већ у годинама дође до медаље, која би бар донекле испрала горак укус у устима белгијских навијача.

После лошег групног дела такмичења и тешког костура који их очекује у нокаут фази, простора за оптимизам је све мање, а можда га од данас неће ни бити с обзиром на тим који их очекује на терену.

Белгија је једва преживела групу. У првом колу поражена је минималним резултатом од Словачке. А два поништена гола послужила су као додатна со на рани навијача.

Други меч послужио је да се колико толико оправдају. Изабраници Доменика Тедеска су успели да савладају Румунију са 2:0.

У последњем мечу су после пораза и победе успели и до ремија. Нерешених 0:0 са Украјином донело им је (не)заслужени пласман у осмину финала, а Украјинце послало кући.

Еден Азар је завршио каријеру, а ово би могао да буде последњи меч Аксела ВитселаЈана ВертонгенаТоме МенијеаКевина де БрујнеаЈаника Караска и Ромелуа Лукакуа на континенталним шампионатима.

Највише ће се поново очекивати од Кевина де Брујнеа. фудбалер Ситија један је од најбољих фудбалера на својој позицији.

Да га није било у групној фази да консолидује одбрану и напад, Белгија би вероватно завршила учешће на турниру.

Стубови дефанзиве су Јан Вертонген и Аксел Витсел којима је ово вероватно последње велико такмичење на којима учествују с обзиром да су ушли у позне играчке године.

У офанзиви ће се поново много очекивати од Жеремија Докуа и Ромелуа Лукакуа. Доку је најталентованији фудбалер нове генерације у којој предводи Артура Вермирена, Јохана Бакајока и Луиса Опенду, док ће Лукаку како зна и уме имати задатак да се искупи за лоше партије које је пружао до сада.

Две селекције су до сада одиграле чак 18 дуела. Французи су у благој предности са седам победа, Белгијанци их имају пет, а шест мечева је завршено без победника.

Последњи пут су се састали у плеј-офу Лиге нација 2021. године када је после драме у последњим минутима Француска успела да тријумфује голом Теа Ернандеза којем је претходио гол поништен Лукакуу.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару