ЕНГ - СЛВ 18.00
ШПА - ГРУ 21.00
Читај ми!

Немачка и Данска у борби за четвртфинале Европског првенства

Фудбалери Немачке и Данске играће у осмини финала Европског првенства. Директан пренос са "БВБ стадиона" у Дортмунду је на Првом програму од 21.00, а најважније детаље можете пратити на нашем порталу.

Немачка и Данска у борби за четвртфинале Европског првенства Немачка и Данска у борби за четвртфинале Европског првенства

Домаћин првенства Европе, селекција Немачка, одлично је изгледала у групној фази турнира. У групи А, са лакоћом је победила Шкотску и Мађарску, а потом је Никлас Фулкруг изједначио у надокнади времена против Швајцарске и потврдио пласман тима са првог места у елиминациону рунду.

Немачка ће у мечу против Данске тражити пласман у четврто четвртфинале на Евру у последњих пет издања.

Данска ће, међутим, тражити шансу да дође до победе како би показала да је ипак кадра за висок пласман и завршницу турнира. До сада, посматрајући групну фазу, Данци нису изгедали баш уверљиво. Уписали су три ремија у дуелима са Енглеском, Словенијом и Србијом, изборили су друго место у групи Ц и стигли до нокаут рунде.

Немачка и Данска су ремизирале три пута на последња четири међусобна сусрета, што би могао бити показатељ да ће утакмица бити неизвесна до самог краја.

Немачка има много разлога да буде задовољна оним што је до сада приказала, а тиме и одржава сан о подизању трофеја на домаћем терену. Континуитет стабилне игре од првог до последњег минута постоји у свим линијама на терену, што је, рекло би се, од виталног значаја за елиминациону фазу. 

Реми у последњем колу групне фазе против Швајцарске где су готово током целог меча јурили за изједначујућим поготком подигао је морал екипи. То је можда кључан фактор за нови замах с циљем да дођу до четвртфинала.

Данска за противника има једног од фаворита за титулу. Тим је остварио циљ пре почетка такмичења и евентуалним искораком у четвртфинале сигурно би био претња свим осталим селекцијама до краја турнира. Могућност за тријумфом против Немачке постоји, иако је она мала. Да би Данци дошли до победе, сви играчи морају бити на врхунском нивоу.

Немачка је победила у последњем такмичарском мечу, у групној фази Евра 2012, али Данска ће се осврнути на финале 1992. године и чувену победу од 2:0 у Шведској која им је донела титулу првака Старог континента.

Немачка за четврто узастопно четвртфинале

Ниједна екипа није чешће наступала на Европском првенству од Немачке - ово јој је 14. наступ. Били су присутни на сваком издању турнира од дебија 1972. године.

Немачка је поред Шпаније најуспешнија репрезентација на првенствима Старог континента - по три пута су поменуте селекције биле најбоље у Европи. Немачка је била шампиона 1972, 1980. и 1996. године. Поред ових успеха, играла је још три пута у финалу.

На прошлом Европском првенству Немачка је елиминисана у осмини финала, то је уједно био и најранији крај такмичења још од 2004. године када је надметање завршила у групној фази.

Репрезентацију Немачке предводи млади статег, тридесетшестогодишњи тренер Хофенхајма, Лајпцига и Бајерна из Минхена, Јулијан Нагелсман, који је заменио Хансија Флика 22. септембра 2023.

Немачка је изгубила три од шест мечева у јесен 2023, али је непоражена на седам утакмица 2024. године, победила је пет пута, укључујући три узастопна тријумфа и одиграла два ремија.

Немачка ће на челу са селектором Нагелсманом у мечу против Данске тражити пласман у четврто четвртфинале на Евру у последњих пет издања.

Када је реч о утакмици на стадиону у Дортмунуду, Немачка има одличну традицију - победила је на 15 од 19 утакмица на овој фудбалској арени. Последњи пут је тријумфовала над Француском са 2:1 у пријатељској утакмици 12. септембра 2023. захваљујући головима Томаса Милера и Лироја Санеа. Једини пораз на стадиону доживела је у полуфиналу Светског првенства 2006, од Италије - 2:0.

Данска, чврста екипа Каспера Јулманда

Данска игра десети пут на европским првенствима и други пут узастопно. Пропустили су само два од последњих 11 турнира.

Тим предводи селектор Каспер Јулманд. Селектор Данске постао је 2020. године. Први велики турнир на коме је предводио национални тим било је првенство Европе 2021. године. Искусна екипа Данске на претходном шампионату стигла је до полуфинала, односно трећег места, што је најбољи резултат после титуле 1992. године.

Данци су дошли на Евро 2024. као најбољи из Групе Х, завршили су са истим бројем бодова као и Словенија - 22. Изненађујуће су доживели пораз од Казахстана 3:2, а онда су победили на шест од седам утакмица. Победом против Словеније у претпоследњем колу на свом терену резервисали су место у Немачкој.

Данска је непоражена на седам утакмица у 2024. години, победила је три пута и ремизирала на четири дуела.

Јулмандова екипа је изгубила само два од 17 мечева од Светског првенства 2022. године - оба пораза дошла су у квалификацијама за Евро, поменути од Казахстана и од Северне Ирске 20. новембра 2:0.

Међусобни сусрети тимова

Вечерашњи ривали одиграли су 28 утакмица, Немачка је победила 15, а Данска осам пута. Пет мечева окончано је ремијем. Немачка има бољу гол разлику - постигла је 55 голова и примила 38.

Последњи такмичарски сусрет, као што је поменуто, тимови су одиграли на првенству Европе 2012. године. Гол Ларса Бендера у 80. минуту донео је Немцима под командом Јоакима Лева победу од 2:1, а самим тим и пласман у четвртфинале турнира.

Мануел Нојер, Томас Милер и Тони Крос били су срартери за Немачку у том дуелу, док су с друге стране Симон Кјер и Кристијан Ериксен наступали за Данску.

Играчи Данске одржали су Немцима фудбалски двочас у финалу Евра 1992. године. Тим селектора Ричарда Мелера Нилсена победио је екипу Бертија Фогста 2:0, чиме су дошли до трофеја првака Европе.

Први међусобни сусрет екипе су одиграле у Копенхагену 6. октобра 1912, Данска је победила са 3:1. Немачка је нанела Данској најтежи пораз у пријатељском мечу 16. маја 1937, победивши са 8:0 у пољском Вроцлаву - при чему је Ото Сифлинг постигао пет голова.

Директан пренос са "БВБ стадиона" у Дортмунду је на Првом програму од 21.00, а најважније детаље можете пратити на нашем порталу. Победник дуела играће четвртфинале са бољим из сусрета између Шпаније и Грузије.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару