ЕНГ - СЛВ 18.00
ШПА - ГРУ 21.00
Читај ми!

Енглеска и Словачка у осмини финала Евра - Давид против успаваног Голијата

Фудбалери Енглеске и Словачке играју вечерас од 18.00 часова у Гелзенкирхену утакмицу осмине финала Европског првенства у Немачкој. Директан пренос је на Првом програму РТС-а, а резултат и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу.

Енглеска и Словачка у осмини финала Евра - Давид против успаваног Голијата Енглеска и Словачка у осмини финала Евра - Давид против успаваног Голијата

Вицешампион са Европског првенства пре три године словио је пред почетак шампионата у Немачкој можда и за највећег фаворита да коначно освоји титулу најбољег на Старом континенту.

Међутим, не први пут, Енглези су потпуно разочарали нимало убедљивом и поражавајуће неефикасном и јаловом игром у групној фази. Постигли су само два гола и били саучесници у неславном рекорду - на шест утакмица у групи Ц виђено је свега седам голова, што се десило само још једном на првенствима Европе откако је 1980. уведена групна фаза.

Ако се занемаре утисак и статистика, чињеница је да су фудбалери које је одабрао контроверзни и увек оспоравани Гарет Саутгејт посао завршили, тачније отаљали. Са четири освојена бода освојили су прво место у групи Ц и награђени су (макар на папиру) лакшим противником у осмини финала.

Гол Џуда Белингема за рано вођство био је довољан у првој рунди за победу над Србијом (1:0) - прву и још увек последњу у Немачкој. Против Данске (1:1) и Словеније (0:0) нису Енглези могли да извуку више од бода. На време су преко Харија Кејна повели и у дуелу са Данцима, али је Јулманд изједначио далекометним хицем у Пикфордом доњи десни угао. Са Словенијом су потписали пакт о ненападању и у леру се довукли до нокаут фазе.

Биће вечерас велики фаворити у Гелзенкирхену, али Словаци су већ показали и доказали да се неће сами победити, а утакмице на испадање не праштају грешке. Мораће Енглези да буду много конкретнији, нашпанованији и храбрији ако намеравају да сачувају оно мало истањених живаца и потрошеног ентузијазма својих навијача.

Није било досадно у кампу репрезентације Енглеске током паузе коју су фудбалери добили чекајући почетак нокаут фазе такмичења. Фил Фоден је накратко отпутовао у Британију због рођења детета, али се брзо вратио у Немачку, док је мање разлога да буде срећан имао Ентони Гордон који је успео да се повреди током вожње бицикла у природи. Срећом, зарадио је само посекотину на бради и неколико модрица и одеротина.

Словачка аутсајдер? Питајте Белгијанце...

Словаци су до осмине финала Европског првенства и сусрета са Енглезима у Гелзенкирхену стигли кроз изједначену и чудну групу Е у којој су све четири репрезентације освојиле по четири бода.

Три постигнута и исто толико примљених голова за неутралну гол-разлику (0) било је довољно да изабраници Франческа Калцоне на табели иза себе оставе Украјину и прођу у нокаут фазу такмичења као једна од четири најбоље трећепласиране репрезентације.

Словачки фудбалери су тако поновили до сада највећи успех, остварен у Француској 2016. године, када су на дебитантском учешћу на завршном турниру шампионата Европе групну фазу такође завршили као једна од најбољих трећепласираних екипа, пре него што су у осмини финала убедљиво изгубили од Немачке (0:3).

Словачка тек трећи пут као самостална држава учествује на Европском првенству. У Немачку је, за разлику од Енглеза, дошла као тотални аутсајдер од којег се није очекивало много, али је већ у првој утакмици показала да неће добро проћи онај ко је потцени. Изузетно пожртвованом и одважном партијом, Словаци су победили Белгију са 1:0, приредивши прво и још увек једно од највећих изненађење на Евру.

Наредне две утакмице нису биле тако славне - изгубили су од Украјине са 2:1 и одиграли без победника са Румунијом (1:1), што их није коштало пласмана у осмину финала.

Два гола за Словачку постигао је фудбалер Славије из Прага Иван Шранц, који са још четворицом играча након завршетка групне фазе дели друго место на листи најбољих стрелаца у Немачкој.

Словаци не знају за победу над Енглеском

Играће Словаци вечерас и против традиције, пошто никада нису победили Енглеску. У шест међусобних дуела извукли су тек један реми (0:0) - и то баш на Евру у Француској пре осам година, када их је жреб распоредио у исту групу.

Био је то први и последњи сусрет Енглеске и Словачке на великом такмичењу, након којег су се срели још два пута у квалификацијама за Светско првенство у Русији 2018.

Меч у Трнави, који је судио српски арбитар Милорад Мажић, решен је поготком Адама Лалане дубоко у надокнади времена, док је на "Вемблију" било 2:1 за домаћина.

Ко вечерас буде бољи, играће у четвртфиналу против Швајцарске, која је у суботу елиминисала Италију, браниоца титуле шампиона Европе.

Недеља, 30. јун:
Енглеска - Словачка (18.00, Гелзенкирхен)
Шпанија - Грузија (21.00, Келн)

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару