ГРУ - ЧЕШ (15.00)
ТУР - ПОР (18.00)
БЕЛ - РУМ (21.00)
Читај ми!

Седми дан Евра - највећи дерби групне фазе и дуел фаворита у групи Ц

Фудбалери Италије и Шпаније додаће ново поглавље највећем ривалству у историји Европских првенстава (21.00), док ће Енглеска и Данска одмерити снаге у другом колу групе Ц (18.00). Директни преноси су на Првом програму РТС-а, а најзанимљивије детаље можете пратити на нашем порталу.

Седми дан Евра - највећи дерби групне фазе и дуел фаворита у групи Ц Седми дан Евра - највећи дерби групне фазе и дуел фаворита у групи Ц

Осим сусрета Србије и Словеније који је заказан за 15.00 часова и који отвара програм седмог дана Евра, биће одигране још две утакмице.

Прво ће дуелом Данске и Енглеске бити копмлетирана друга рунда у групи Ц, да би у вечерњем термину на терен у Гелзенкирхену изашле селекције Шпаније и Италије.

Данска и Енглеска желе да поправе утисак 

У Франкфурту ће се састати две екипе које су у првим полувременима својих првих мечева показале због чега су важиле са фаворите за освајање прва два места у групи.

Осим тога, биће то сусрет две екипе које су се у другим полувременима већ поменутих утакмица несхватљиво повукле и дозволиле својим ривалима да преузму контролу.

Енглеска је успела да се провуче, Данска није.

Герет Саутгејт је сусрету против Србије показао зашто га енглеска фудбалска јавност годинама критикује и чека дан када ће прочитати објаву којом му се савез захваљује на сарадњи.

Упркос вођству и бољој игри у већем делу првог полувремена, Енглеска је остатак меча провела на својој половини, чекајући контре и стрепећи у завршници.

Тако не игра главни претендент на титулу. Макар не у првом колу групне фазе. 

Успели су на крају Енглези да дођу три бода, али ће морати много боље у наставку, уколико желе да "фудбал врате кући".

Са друге стране, Данска је по сличном сценарију у првих 45 минута против Словеније била доминантан ривал, са одличном нападачком шематиком и концентрисаном одбраном.

У другом полувремену су изгубили посед, контролу над мечом и на концу - два бода. Могли су да остану и без бодова, али су прошли са опоменом. 

Против фаворизоване Енглеске би вероватно били задовољни и бодом, али ће им бити потребан много бољи приступ како би до њега дошли. У супротном ће им све стати у последњих 90 минута против Србије, што сигурно желе да избегну.

Последњи сусрети

Последњи сусрет две екипе су одиграле у полуфиналу претходног Европског првенства. 

Данска је тада повела голом Дамсгарда у 30. минуту, али је већ након девет минута "горди албион" стигао до изједначења након аутогола Кјера.

Играли су се продужеци, а пласман у полуфинале Енглеској је донео Хари Кејн у 104. минуту из одбитка након промашеног пенала.

Пре тога су 2020. године одиграли два сусрета у оквиру Лиге нација и Данци су били успешнији.

Након ремија без голова у Копенхагену, Ериксен је постигао једини гол у другом мечу који је обележио и црвени картон Мегвајера.

Италија и Шпанија у борби за прво место у групи

Шпанија је на турнир дошла са великим бројем младих играча, или оних који нису имали велики број наступа за репрезентацију, због чега је и изопштена из првог круга фаворита.

Међутим, ефикасност и зрелост коју су показали против Хрватске показала је да се Шпанци не смеју отписати, иако немају квалитет из периода највећих успеха.

За само 15 минута су решили утакмицу против такмичарски увек добро припремљене Хрватске, услед чега су им и порасле шансе за прво место у групи.

Највећу борбу за повлашћен положај у осмини финале водиће управо са својим наредним противником и архинепријатељем - Италијом.

Италија се у првом колу намучила са Албанијом, чији рани погодак је ипак анулиран на време. Међутим, Италија до краја није успела да постигне гол који би утакмицу увео у мирнију завршницу, због чега је у одређеним моментима морала да стрепи.

Ипак, били су Италијани смирени током већег дела утакмице у којој су се придржавали зацртаног плана, показавши још једном да су права такмичарска екипа.

Евидентно је да не поседују индивидуалце који би једним потезом могли да реше меч, али то надомешћују борбеношћу и тимском игром, због чега их нико сигурно не жели као ривала.

Највеће ривалство у историји Европских првенстава

Италија је са "црвеном фуријом" изградила вероватно и највеће ривалство у историји Европских првенстава. Турнир у Немачкој биће 11. на ком Италија учествује, а сусрет са Шпанијом 20. јуна биће чак осми међусобни дуел две селекције, с тим што су 2012. године одиграли два меча на једном првенству.

Жреб их је први пут спојио у групној фази 1980. године (0:0) а затим осам година касније када је Италија тријумфовала у мечу у групи са 1:0.

На наредни сусрет чекало се 20 година, а овога пута су Шпанци у свом походу на другу титулу били бољи у четвртфиналу након извођења пенала.

Четири године касније су прво у групи одиграли 1:1, да би Шпанија у финалу убедљиво са 4:0 нанела Италији најтежи пораз до сада.

Наредна два сусрета припали су двоструким првацима Европе – прво у осмини финала првенства у Француској (2:0), а затим и у полуфиналу пре три године након пенала.

Распоред седмог дана Европског пренства:
Ц: Словенија - Србија (15.00, Минхен)
Ц: Данска - Енглеска (18.00, Франкфурт)
Б: Шпанија - Италија (21.00, Гелзенкирхен)

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије