ТУР - ГРУ 18.00
ПОР - ЧЕШ 21.00
Читај ми!

Други дан Евра - три неизвесна дуела у групама А и Б, дерби у Берлину (РТС1)

Утакмицама између Мађарске и Швајцарске (15.00), Шпаније и Хрватске (18.00), као и Италије и Албаније (21.00) биће комплетиран други дан Евра у Немачкој. Све мечеве у директном преносу можете пратити на Првом програму РТС-а, уз текстуални пренос на нашем порталу.

Други дан Евра - три неизвесна дуела у групама А и Б, дерби у Берлину (РТС1) Други дан Евра - три неизвесна дуела у групама А и Б, дерби у Берлину (РТС1)

Након дуела између Немачке и Шкотске којим је отоворено Европско првенство, други дан такмичења доноси са собом три веома занимљива сусрета у оквиру првог кола.

Први на терен у Келну излазе играчи Мађарске и Швајцарске након чијег дуела ће бити комплетирана прва рунда у групи А.

Након тога ће бити одигран меч дана у Берлину, где се у оквиру групе Б састају Шпанија и Хрватска.

Програм затварају Италија и Албанија које ће у Дортмунду одиграти свој први дуел на великим такмичењима.

Мађарска - Швајцарска (15.00)

Трећи пут заредом Мађарска је нашла своје место међу најбољим европским селекцијама. Пост дуг 44 године прекинут је 2016. године када су дошли до четвртфинала, док су на претходном првенству скупо продали кожу у групи са Португалијом, Француском и Немачком.

У Немачку су стигли као првопласирана екипа квалификационе групе у којој су се налазиле још Србија, Бугарска, Црна Гора и Литванија. Две победе над Србијом и нешто лошија игра "орлова" у осталим мечевима били су им довољни да се без већих проблема пласирају на Евро где ће имати реалну шансу да се пласирају у наредну фазу.

На клупи седи Италијан Марко Роси ком је након не претерано успешног почетка каријере прелазак у Мађарску донео највеће успехе. Добри резултати у Хонведу били су препорука за место селектора на ком се Роси одлично снашао и одвео земљу на два Европска првенства и значајно унапредио игру тима.

Убедљиво најпознатије име у мађарској репрезентацији је играч Ливерпула Доминик Собослај. Екипа је препуна интернационалаца од "лига петице" до Далеког истока.

Из Бундеслиге долазе пет имена - заменик капитена Петер Гулаши и Вил Орбан (Лајпциг), Атила и Роланд Салај (Фрајбург) и члан Унион Берлина Андраш Шефер.

Сем Собослаја, чланови премијерлигаша и "странци" са мађарским коренима су - Милош Керкез, рођен у Врбасу и брани боје Борнмута, и Калум Стајлс из Сандерленда.

Са друге стране биће Швајцарска, која је значајно подигла ниво репрезентативних издања у последњих 10 година и Немачка ће бити нови тест њиховог система.

Од првог пласмана 1996. до данас, Швајцарци су прескочили само две европске смотре - 2000. и 2012. године, док су 2008. аутоматски обезбедили пласман као један од домаћина, уз Аустрију.

Швајцарци су се на Европско првенство у Немачкој пласирали са друге позиције у групи И, једној од слабијих, без неког од чланова европске елите. Ривали су им били Румунија, Израел, Белорусија, Андора и репрезентација такозване државе Косово.

Легенда швајцарског фудбала, нарочито Базела, Мурат Јакин наследио је Владимира Петковића 2021. године на месту селектора. Каријеру је започео у швајцарским нижим лигама, а највећи успех је забележио у Базелу. Касније је водио Спартак из Москве и неколицину швајцарских клубова.

Што се тиче самог састава репрезентације Швајцарске, познато је да се ради о мултикултуралној групи, у складу са самим државним уређењем. Најпознатија имена у пуној снази су дефанзивац Манчестер ситија Мануел Аканђи и голман Интера Јан Зомер. Неизоставни су ветерани, синоним за састав Швајцарске у претходној деценији, Ђердан Шаћири и Гранит Џака.

Шпанија - Хрватска (18.00)

Шпанија након смене једне од најуспешнијих генерација у историји покушава да макар понови успех са претходног првенства, када су заустављени у полуфиналу. До сада су освојили три тутуле првака Европе.

Шпанци су се на Евро у Немачкој квалификовали без већих проблема, што је последица како њихове прилично добре и ефикасне игре, тако и нешто лакше групе у којој су се нашли Шкотска, Норвешка, Грузија и Кипар.

Луис де ла Фуенте је свој тренерски занат такође испекао у нижим шпанским лигама, да би у претходних десет година водио млађе селекције Шпаније. Након одласка Луиса Енрикеа преузео је кормило А тима и пред њим је велики изазов у Немачкој.

Алваро Мората ће као капитен и најбољи стрелац предводити Шпанце на Евру. Друго највеће име у саставу је свакако Родри, који је тренутно међу најбољим везистима на свету.

Одрбану би требало да држе Дани Карвахал и Ејмерик Лапорт, док остатак чине углавном млади играчи жељни доказивања који ће имати прилику да покажу свој таленат.

Хрватска на првенство долази са веома искусним саставом и очекује се да турнир у Немачкој буде последњи за неколико фудбалера који су у претходним годинама били саставни део великих успеха. Првенство у Немачкој биће им седмо у низу.

У групи са Турском, Велсом, Летонијом и Јерменијом, Хрвати су заузели друго место са бодом мање од Турака и четири више од Велшана, чиме су обезбедили директан пласман на првенство.

Током свог седмогодишњег мандата, Златко Далић је успео да Хрватску одведе до другог и трећег места на Светским првенствима. Каријеру је започео у Вараждину, а пре него што је постао селектор, предводио је неколицину клубова на Блиском истоку.

Лука Модрић ће свакако бити највећа узданица Хрватске на предстојећем Евру. 

Осим њега, од искуснијих играча Хрватска се може ослонити на Матеа КовачићаДомагоја ВидуАндреја КрамарићаМарсела Брозовића и Доминика Ливаковића. Најбољи стрелац Хрватске на Европским првенствима је Иван Перишић са четири постигнута гола.

Италија - Албанија (21.00)

За разлику од четири титуле првака света, Италија је само два пута у својој историји успевала да постане шампион Европе, пропустивши притом шест од укупно 16 Европских првенстава.

Одбрану трофеја Италија је започела у у квалификационој групи Ц заједно са Енглеском, Украјином, Северном Македонијом и Малтом. Тек у последњем колу, ремијем са Украјином, "азури" су успели директно да се пласирају на шампионат.

Лучано Спалети један је од најбољих стручњака на првенству и човек са великим тренерским искуством. Након великих успеха са Наполијем на репрезентативној клупи је заменио Роберта Манчинија у покушају да понови успех од пре три године.

Ђанлуиђи Донарума највећа је звезда репрезентације и један он најзаслужнијих за освајање претходног Евра. Федерико Кјеза би требало да буде највећа опасност за противничке одбране, а још увек је недоумица ко ће бити прва "деветка" екипе.

Са друге стране, везни ред и одбрана требало би да буду нешто поузданији део тима. Николо Барела и Жоржињо требало би да пруже сигурност у средини терена, док ће одбраном највероватније командовати одлични Бастони.

По други пут у својој историји Албанија ће се наћи међу најбољим европским селекцијама, а жреб им је оставио минималне шансе да направе изненађење и домогну се нокаут фазе.

Албанија је групу са Чешком, Пољском, Фарским Острвима и Молдавијом завршила на првом месту и обезбедила директан пласман на своје друго Европско првенство у историји. Изгубили су само један од осам мечева, а ремији против Фарана и Молдаваца у последња два кола нису их коштали пласмана.

Пласман на Евро са Албанијом представља највеће достигнуће у досадашњој тренерској каријери Бразилца Силвиња који је пре годину и по дана постао селектор. Није имао превише успеха на клупском нивоу, али би добрим резултатима у Немачкој могао значајно да подигне свој углед.

Играч од ког се највише очекује свакако је Кристјан Аслани, дефанзивни везни Интера и тренутно највећи таленат албанског фудбала.

Одбрана је најбољи део тима у ком се налазе најискуснији и играчи са највећим реномеом - Берат Ђимшити и Елсеид Хисај, док ће за голове бити задужен Армандо Броја.

Распоред другог дана Европског првенства:
Мађарска - Швајцарска (15.00, Келн)
Шпанија - Хрватска (18.00, Берлин)
Италија - Албанија (21.00, Дортмунд)

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије