НЕМ - ДАН 2:0 (крај)
ШВА - ИТА 2:0 (крај)
Читај ми!

Немачка и Шкотска у Минхену отварају шампионат Европе (РТС, 21.00)

Фудбалери Немачке и Шкотске одиграће дуел којим ће званично бити отворено првенство Европе 2024. године. Утакмица на "Минхенској арени" почеће у 21.00, директан пренос је на Првом програму РТС-а, а на нашем порталу пратите и најзанимљивије детаље са меча.

Немачка и Шкотска у Минхену отварају шампионат Европе (РТС, 21.00) Немачка и Шкотска у Минхену отварају шампионат Европе (РТС, 21.00)

Домаћин турнира, селекција Немачке, троструки шампион Европе (1972, 1980. и 1996. године) одиграће меч првог кола групе А против репрезентације Шкотске којој је овај Евро други узастопни, а укупно четврти.

Немачка ће бити силно мотивисана како би се у што бољем светлу представила домаћој публици, а тражиће и четврту узастопну победу против Шкотске. С друге стране, Шкоти су последњи тријумф над Немцима остварили пре 25 година. Последњи међусобни сусрет тимови су одиграли у квалификацијама за Европско првенство 2015. године у Глазгову.

Нико као Немачка на Евру

Ниједна репрезентација није наступала на европским првенствима чешће од Немачке. Од дебитантског учешћа 1972. године, па све до 2024. ниједном нису изостали са турнира најбољих селекција Европе. Ово ће им бити 14. наступ.

Поред Немачке, и Шпанија има три титуле шампиона Старог континента, што их чини најуспешнијим тимовима. 

Прошли европски турнир Немци су окончали у осмини финала поразом од Енглеске, пре тога су само три пута учешће завршавали пре завршнице такмичења – 1984, 2000. и 2004. године.

Немачку предводи некадашњи тренер Хофенхајма, Лајпцига и Бајерна из Минхена Јулијан Нагелсман, који је заменио Хансија Флика на селекторстој позицији 22. септембра 2023.

Шкотска Стива Кларка

После двадесетчетворогодишњег одсуства са Европског првенства, Шкоти су успели да се пласирају на Евро 2021. године, а потом и други пут узастопно. На турниру чији домаћин је био цео континент такмичење су завршили на дну групе Д у финалу, а једини бод им је дошао након ремија 0:0 против Енглеске на Вемблију у другом колу. Изгубили су 2:0 од Чешке и 3:1 од Хрватске, оба пута у Глазгову.

Екипу Шкотске са селекторске позиције предводи бивши ас Челсија Стив Кларк. Играчи долазе из бројних тимова из Премијер лиге, Чемпионшипа, као и шкотских великана Селтика и Ренџерса. Најпознатији су ветерани Ливерпула Ендру Робертсон и Манчестер јунајтеда Скот Мектоминеј. Ту су и Џон Мeкгин из Астон виле, Рајан Кристи играч Борнмута и Били Гилмур члан Брајтона.

Шкоти су квалификације за Европско првенство окончали са 17 бодова, четири мање и иза првог у групи А, тима Шпаније, али са шест бодова више од трећепласиране Норвешке.

Најава борбеног сусрета

Фаворит на мечу је Немачка, пре свега због тога што ће већи број навијача на трибинама стадиона у Минхену бити из земље домаћина. Поред тога, играчки квалитет је несумњиво на страни Немачке. Шкотска може да буде агресивна, а уколико наметне чврсту игру имаће прилику да угрози гол Немачке. Такав приступ су показали у квалификацијама за Евро, када су нанизали пет узастопних тријумфа на почетку циклуса.

Селектор Немачке Јулијан Нагелсман истакао је да постоји притисак у његовом табору пред почетак турнира.

"За играче, а и за мене као селектора, учешће на турниру на домаћем терену је јединствена прилика. Постоји притисак, али и радост, надам се да можемо то да видимо на терену, и онда бисмо могли да имамо сјајан турнир", рекао је Нагелсман.

Стив Кларк, стратег Шкотске навео је да његов тим очекује тешку утакмицу.

"Немачка ће бити веома добра, они су домаћини и не желе да изневере публику. Када дође на велику сцену, селекција Немачке је увек једна од најопаснијих. Очекујемо тешку утакмицу, али надамо се да ћемо и Немачкој пружити тежак меч", казао је Кларк.

Утакмица на "Минхенској арени" почеће у 21.00, директан пренос је на Првом програму РТС-а, а на нашем порталу пратите и најзанимљивије детаље меча.

субота, 29. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару