ГРУ - ЧЕШ (15.00)
ТУР - ПОР (18.00)
БЕЛ - РУМ (21.00)
Читај ми!

Србија против Словеније на прекретници илити ко би написао историју онога што је могло бити

Фудбалери Србије играће утакмицу другог кола групне фазе на Европском првенству против Словеније. Меч почиње у 15.00, директан пренос је на Првом програму, а најважније детаље и коментаре током дуела пратите на нашем порталу.

Србија против Словеније на прекретници илити ко би написао историју онога што је могло бити Србија против Словеније на прекретници илити ко би написао историју онога што је могло бити

Србија је поражена у првом мечу на Европском првенству од Енглеске минималним резултатом - 1:0. Стрелац тријумфалног гола био је Џуд Белингем. Упркос лошем почетку, извесно је да ће изабраници селектора Драгана Стојковића изаћи с великим самопоуздањем на мечу против Словеније, јер су у другом полувремену против Енглеске били равноправан, а у појединим деоницама утакмице играчки и бољи ривал.

Словеначки лист Дело известио је након ремија Словеније и Данске у првом колу да је њихов национални тим направио први корак ка остварењу сна у Немачкој. Ерик Јанжа је Словенцима донео нерешен резултат - 1:1.

Србија и Словенија се састају с подједнаким шансама за тријумф. На претходних осам окршаја, тимови су избројали по једну победу и чак шест ремија. Много је узбудљивих међусобних дуела иза две репрезентације. Последњи пут на шампионату Европе, пре Евра у Немачкој, екипе су такође у групи Ц 2000. године одиграле незабораван меч пун узбуђења који је окончан ремијем - 3:3.

Утакмица другог кола између Србије и Словеније биће одиграна у Минхену на стадиону који је понео име по граду у коме се налази само за потребе Евра. Иначе, стадион "Алијанц арена" позната је као дом фудбалера Бајерна. Почетак је резервисан за 15.00 и то ће бити први меч дана.

Словенија Матјажа Кека спремна за искорак

Фудбалска репрезентација Словеније тек други пут наступа на првенству Европе. Први после 24 године неиграња и пет пропуштених квалификационих циклуса. Капитен тима Јан Облак је на Конгресном тргу у Љубљани приликом слављења проласка на првенство Европе истакао да Словенија у Немачкој неће само учествовати, већ и покушати да постигне значајан резултат. Учинак и игра против Данске иду у правцу остварења обећања.

Словенија је тим са малим искуством на великим такмичењима, упркос томе, самопоуздање које играчима улива селектор Матјаж Кек и компактна игра тима могли би бити кључни фактори у трци за пласман у следећу рунду.

Селектор Словеније је некадашњи фудбалер Марибора. Први пут место стратега националног тима заузео је 2007. године. Креатор је два од четири највећа успеха Словеније (два Светска првенства и два Европска шампионата). Предводио је тим на Мундијалу 2010, а изборио је прилику да предводи репрезентацију и на шампионату Европе.

На просторима бивше Југославије, Кек је широј фудбалској јавности постао познат након освајања титуле првака Хрватске са Ријеком 2017. године. Понајвише због тога што је прекинуо низ од 11 узастопних титула загребачког Динама. С Ријеком је освојио и остале трофеје у Хрватској - Суперкуп једном и државни куп два пута.

Један од најистакнутијих играча Словеније у постојећем саставу је поменути голман Облак. За национални тим дебитовао је 2012. године и до сада је уписао 65 наступа. Међутим, репрезентативна каријера једног од најбољих голмана данашњице је без запаженијих резултата.

У тиму Словеније је и Јосип Иличић, фудбалер који је победио депресију и чија каријера би могла да осване на филмском платну. Или макар да многима послужи као пример успешне менталне борбе. Укратко, Иличић је после сјајних партија 2020. године, открио да се бори са депресијом, а онда га није било у медијима и јавности све до 2022. Раскинуо је уговор са Аталантом, потом је заиграо за Марибор и заслужио позив селектора Кека за наступе на првенству Европе.

Бењамин Шешко, вихорни млади нападач, разорног шута, рођен 2003. године претендује да на листи најбољих стрелаца репрезентације смени Златка Заховича. Шешко је убележио 11 голова у дресу националног тима, до Заховича ће морати да изброји још 24. У дуелу против Данаца, Шешко је непрестано нападао и показао да је опасан и изван шеснаестерца.

Србија Драгана Стојковића мора да покаже да је спремнија

Репрезентација Србије је жељна великог успеха, а њени навијачи жедни победа на великим турнирима. Управо утакмица против Словеније може бити прекретница за даљи ток репрезентативног фудбала. Истини за вољу постоји континуитет наступа на међународним турнирима, међутим изостају победе, славни тренуци. То је једино што се памти.

Сви порази кад се зброје не остаје ништа од историје. Или како је то рекао велики Фернандо Песоа: "Ах, ко ће написати историју онога што је могло бити!?"

Минимални пораз од Енглеза није реалност, али може служити као путоказ за даљи ток надметања. Уколико дефанзивци Србије затворе Шешка као што су матирали Харија Кејна, створиће простор за несметано проигравање нападача.

Победа доноси све, наду у национални тим и веру да су играчи кадри за надметање на врхунском нивоу. Пораз значи ново разочарање и наставак изругивања. Реми пак привидну наду да бећарски фудбал може резултовати успехом.

Србија ће за победу морати да покаже да је спремна, заправо спремнија од Словеније. То ће доказати, ако током меча буде боља свих 90 минута од ривала.

Меч почиње у 15.00, директан пренос је на Првом програму, а најважније детаље и коментаре током дуела пратите на нашем порталу.

субота, 22. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије