Kраће радно време због утакмице Немачка - Турска

Немачки синдикат запослених у металској индустрији ИГ Метал затражио је од послодаваца да у среду, када се на Европском првенству у фудбалу игра утакмица Немачка - Турска, из вечерње смене раније пусте са посла све запослене који то желе.

Више великих компанија, међу њима и аутомобилски концерни и бродоградилишта, одмах је одговорило позитивно на овај предлог.

Између осталих фирми, запослени ће моћи да оду са посла већ у 20.15, сат раније него што је уобичајено, и у фабрикама Порше, Опел, АББ и Алстома.

Изгубљени сат касније ће, како су саопштили послодавци, моћи да се надокнади да би се испунио тражени "радни конто".

У бродоградилиштима у градовима Визмар и Варнеминде на Балтичком мору обезбеђени су и велики екрани на којима радници могу да прате утакмицу.

Шеф Дајмлера Дитер Цече већ је раније најавио да запосленима у свим фабрикама овог концерна у Немачкој треба да се обезбеди да прате утакмицу Немачка - Турска у полуфиналу ЕП.

Синдикат је позвао све послодавце да запосленима дају слободно вече за праћење утакмице указујући да "због тога Немачка сигурно неће економски да пропадне" и да "има довољно могућонсти да се надокнади изгубљено време".

Меч у среду је, међутим, више од обичне фудбалске утакмице. У Немачкој живи око 1,7 милиона Турака и још неколико стотина хиљада Немаца турског порекла.

Само у "турској престоници Немачке", како га понекад зову, у Берлину, живи око 140.000 Турака и 20.000 људи турског порекла са немачким пасошем.

Градске власти очекују да ће се само у центру Берлина око Бранденбуршке капије у среду увече окупити око 500.000 људи да меч прати на екранима великим између 40 и 80 квадратних метара.

Многи коментатори оцењују да ће утакмица бити тест за односе Немаца и Турака који протеклих месеци нису били претерано идилични, превасходно због расправа политичара и турских организација на спорне теме везане за интеграцију Турака, школовање турске деце или малолетнички криминал.

Последњи пут су се Немачка и Турска састале на неком великом фудбалском такмичењу 1954. године, што је било много пре него што су у Немачку почели да стижу први турски "гастарбајтери".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара