Шпанији заслужено припала титула

Тријумфом против Немачке (1:0) фудбалска репрезентација Шпаније заслужено је освојила другу титулу првака Европе и на тај начин поновила свој успех након 44 године.

Шпанија је током првенства пружила највише добрих игара и осим меча против Италије на свим осталим утакмицама оставила убедљив утисак.

Репрезентација Немачке као најуспешнија нација у 50.годишњој историји европских првенстава показала је да зна и може и када није у групи најужих фаворита да буде опасан ривал. Њој је недостајао само завршни ударац да по четврти пут заседне на европски трон.

Овогодишње првенство у Аустрији и Швајцарској донео је одличан фудбал. Организација и посета били су на највишем нивоу, што указује да се фудбал у Европи развија у свим смеровима.

"Европске репрезентације су у Швајцарској и Аустрији демонстрирале врхунски фудбал. Поједине нације, као рецимо Шпанија, Русија, Холандија, су имале високе домете", рекао је бивши југословенски репрезентативац, некада играч и тренер у Немачкој, а сада први стручњак Чукаричког Драгослав Степановић.

Он је, коментаришући догађаје на лицу места, рекао да је центарфор Шпаније Фернандо Торес израстао у врхунског аса, способан да сам реши најтеже ситуације иако није био у голгетерској форми.

"Торес је сваким потезом показивао да се ради о врхунском играчу који је своју игру развио до највише рационалности", рекао је Степановић.

Некадашњи фудбалер ОФК Београда и Црвене звезде није био изненађен уласком Немачке у финале иако та селекција на почетку такмичења није деловала убедљиво. Уосталом, убедљива није била ни у синоћном финалу.

"Немачка нема играче средине терена као рецимо Шпанија. Немци поседују и посебну централну бековску линију али они све што раде то раде најбоље што могу и до краја упорно и систематично", објаснио је Степановић познату филозофију игре Немачке.

Занимљиво је да су на овогодишњем првенству, чак и репрезентације које нису имале много успеха - бивши шампион Грчка, домаћини Аустрија и Швајцарска, имали високе периоде добрих игара. На првенству се играло отворено, тактички беспрекорно и ефикасно. У такмичењу по групама, од 24 утакмице у првој фази само један меч је одигран без голова - Румунија-Француска. Такав резултат поновљен је још само у четвртфиналу између Шпаније и Италије.

На целом шампионату одиграна је 51 утакмица. Постигнуто је 77 голова или 2,48 по мечу. Просек је сасвим задовољавајући ако се узме у обзир тактичка зрелост селекција и филозофија тренера да је добра одбрана основа сваке озбиљне тактике.

Фудболофили Србије могли су се посредством тв апарата уверити и одредити виртуелни положај наше државне селекције. Порука коју је из Шпаније упутио бивши селектор "белих орлова" Баскијац Хавијер Клементе није без покрића. Он је, коментаришући развој првенства и сагледавајући игре појединих селекција, посебно Пољске и Португалије, изнео закључак да би Србија имала значајнију улогу од тих и још неких других селекција. Ако се такво мишљење прихвати "здраво за готово", наш навијач има још више разлога да жали што се "бели орлови" нису нашли у Аустрији и Швајцарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво