Турска победила Хрватску

Лука Модрић у првој и Иван Ракитић у трећој серији промашили су пенале за Хрватску, док је Русту Речбер у чевртој серији одбранио шут Младена Петрића.

Фудбалери Турске пласирали су се у полуфинале Европског првенства, пошто су у Бечу после бољег извођења пенала победили Хрватску са 3:1.

После 90 минута било је 0:0, док је после продужетака меч завршен 1:1.

Лука Модрић у првој и Иван Ракитић у трећој серији промашили су пенале за Хрватску, док је Русту Речбер у чевртој серији одбранио шут Младена Петрића.

Хрвати су повели голом Ивана Класнића у 119. минуту, а изједначио је Семих Шентурк у другом минуту судијске надокнаде продужетка.

Турска ће у полуфиналу играти против репрезентације Немачке 25. јуна у Базелу.

Прво полувреме дуела Турске и Хрватске протекло је у опрезној игри оба тима, па се углавном играло на средини терена, без много узбуђења. Најбољу прилику имали су Хрвати у 19. минуту утакмице, када је Лука Модрић добро прошао по десној страни и центрирао по земљи. Ивица

Олић је, међутим, са три метара погодио пречку. На одбијену лопту налетео је Нико Крањчар, али је и он био непрецизан и главом са шест метара пребацио гол.

Гол Хрвата, с друге стране, најозбиљније су угрозили Хамит Алтинтоп и Мемет Топас, који су шутирали са дистанце, али су били за мало непрецизни.

Турска, која је због суспензија и повреда наступила ослабљена неиграњем чак седморице фудбалера, у другом полувремену, била је у потпуно подређеном положају.

Хрвати су већ у првих 10 минута наставка меча имали две прилике, али Ведран Ћорлука и Нико Крањчар нису били прецизни.

 

Најбоље прилике, ипак, Хрвати су пропустили у последњих 20 минута регуларног тока. Прво је Иван Ракитић, после дуплог паса са Олићем, лоше захватио лопту и са 10 метара шутирао високо преко гола. Близу гола "ватрени" су били и у 84. минуту, када је Дарио Срна одлично шутирао из слободног ударца са 20 метара, али је Русту Речбер парадом лопту спровео у корнер.

Речбер је потом одбранио још један покушај Олића, који је до краја другог полувремена имао још једну прилику, али је шутирао преко гола, па се ушло у продужетке.

Хрвати, ипак, у продужецима нису били толико опасни, а у два наврата су могли и да приме гол, али је Стипе Плетикоса одбранио прво шут Санлија Тунчаја, који је потом био и за мало непрецизан.

Нешто више од минут пре краја меча чинило се да ће се Хрвати, ипак, пласирати у полуфинале турнира, пошто је Класнић искористио пас Модрића и савладао излетелог голмана Речбера.

Турци су, међутим, успели да, као и на две претходне утакмице, направе преокрет у последњим тренуцима дуела. Речбер је са своје половине терена извео слободан ударац, а Шентурк успео да прими лопту и поред двојице одбрамбених фудбалера противника савлада голмана Хрватске Плетикосу, а самим тим се избори и за пенале у коме је његова екипа била непогрешива.

Гол Хрватске затресли су Арда Туран, Шентурк и Алтинтоп, док су, са друге стране, Модрић и Ракитић шутирали поред гола, док је Речбер одбренио шут "резервисте" Младена Петрића.