ФРАНЦУСКА

Тим за велика дела

Десет година после историјског успеха и освајања титуле првака света, Французи поново имају тим за велика дела. Француска је завршила квалификације као другопласирана у групи, иза актуелног светског првака, Италије. На Мондијалу у Немачкој, Француска је у финалу изгубила на пенале од Италије. Последњи наступ на Европском првенству, у Португалу пре четири године, завршили су у четвртфиналу, поразом од Грчке.

Највећи успех на европским првенствима Французи су остварили 2000. године на шампионату у Белгији и Холандији, кад су титулу светских првака везали с насловом првака Европе.

Селектор Рејмон Доменек подмладио је репрезентацију и тим који је неко време, након повлачења Зинедина Зидана, лутао за идентитетом,а сада поново спада у сам врх европског и светског фудбала. О снази екипе најбоље сведочи податак да на коначном списку селектора Доменека није било места за играче попут Давида Трезегеа, Матјеа Фламинија и Ђибрила Сисеа.

Голмани: 1 Стив Манданда (Марсеј), 16 Себастијан Фреј (Фиорентина), 23 Гргеори Купе (Лион);

Одбарана:
2 Жан-Алан Боумсонг (Лион), 3 Ерик Абидал (Барселона), 5 Вилиам Галас (Арсенал), 13 Патрис Евра (Манчестер јунајтед), 14 Франсоа Клер (Лион), 15 Лилиан Турам (Барселона), 17 Себастиен Скилаћи (Лион), 19 Вили Сањол (Бајерн);

Средина:
4 Патрик Виера (Интер), 6 Клод Макелеле (Челси), 7 Флоран Малуда (Челси), 11 Самир Насри (Марсеј), 20 Жереми Тулалан (Лион), 21 Лазана Диара (Портсмут), 22 Франк Риберy (Бајерн);

Напад:
8 Николас Ањелка (Челси), 9 Карим Бензема (Лион), 10 Сидни Гову (Лион), 12 Тијери Анри (Барселона), 18 Бафетимби Гомис (Сентетјен);

Фудбалски пут Франка Риберија био је врло необичан. Пошто је у четири дебитантске сезоне у Француској променио четири клуба, Рибери је у јануару 2005. године потписао трогодишњи уговор с истанбулским Галатасарајем.

Већ у мају исте године вратио се у Франсуцку, у екипу Марсеја. У потпуности се афирмисао наступом за селекцију Француске на Мондијалу 2006. године. Рибери је изузетно брз крилни нападач, с изразитим плејмекерским атрибутима, а често акције решава сам, незадрживим соло продорима.

У јуну 2007. године прешао је у Бајерн за 25 милиона евра, што је највећа сума коју је минхенски клуб икада издвојио за неког играча. За Француску је дебитовао 27. маја 2006. године, у пријатељском мечу с Мексиком.

Рибери је рођен 1. априла 1983. године.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво