РУМУНИЈА

Ново доказивање на великој сцени

Румунија се, после осам година, поново враћа на завршницу једног европског првенства. У квалификацијама су обезбедили пласман два кола пре краја, а такмичење су завршили као први у групи, испред Холандије и Бугарске. Румуни су пропустили последње светско првенство, пошто у квалификационој групи са Холандијом и Чешком нису успели да обезбеде пласман на Мондијал у Немачкој.

Селектор Виктор Питрурка воли нападачки стил игре, али се, без обзира на то, често опредељује за затворенију варијанту, с двојицом дефанзивних везних играча испред одбрамбене линије. С друге стране, бекови Контра и Рат се често укључују у нападе и врше притисак по спољним линијама.

Нападачки дуо Муту - Марица представља констатнту опасност по противнички гол, а њих двојица су у квалификацијама заједно постигли 11 голова.

Голмани: 1 Богдан Лобонт (Динамо Букурешт), 12 Мариус Попа (Политехника), 23 Едуард Станчиоју (Клуж);

Одбрана: 2 Козмин Контра (Хетафе), 3 Ражван Рат (Шахтјор), 4 Габриел Тамаш (Оксер), 5 Кристиан Киву (Интер), 13 Кристиан Сапунару (Рапид Букурешт), 14 Сорин Гионеа (Стеауа), 15 Дорин Гојан (Стеауа), 17 Цозмин Моти (Динамо Букурешт), 22 Штефан Раду (Лацио);

Средина: 6 Мирел Радои (Стеауа), 7 Флорентин Петре (ЦСКА Софија), 8 Паул Кодреа (Сиена), 11 Ражван Кочиш (Локомотива Москва), 16 Бањел Николица (Стеауа), 19 Адриан Христеа (Динамо Букурешт), 20 Николае Дика (Стеауа);

Напад: 9 Циприан Марица (Штутгарт), 10 Адриан Муту (Фиорентина), 18 Мариуш Никулае (Инвернес), 21 Даниел Никулае (Оксер).

Селектор: Виктор Пицурка

Можда и једина велика звезда румунског фудбала данас јесте Адријан Муту. Одликују га изузетна спретност и технички дотерана игра.

Муту је рођен 8. јануара 1979. године у Калинештију. Професионалну каријеру је почео у локалном клубу, Егреш Питешти, 1997. године. Након што је на 41 утакмици постигао 11 голова, прешао је у Динамо Букурешт за 600.000 евра, у којем је на 33 меча постигао 22 гола, што је привукло пажњу Интера, у који је прешао 2000. године за пет милиона евра. У миланском тиму се, међутим, није снашао, па је провео две сезоне у Верони и једну у Парми, где се напокон и у потпуности афирмисао. Лета 2003. године прешао је у Челси, где ипак није оправдао очекивања. Највише је остао запамћен по неспоразумима с тренером Мурињом и чињеници да је на допинг тесту био позитиван на кокаин.

Уследио је повратак у Италију, прво у Јувентус и напокон у Фиорентину, у коју је прешао за осам милиона евра. У клубу из Фиренце Муту се одлично уклопио и на досадашње 62 утакмице постигао 32 гола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво