ИТАЛИЈА

Жеља да се понови СП 2006. у Немачкој

После освајања титуле светских првака 2006. године у Немачкој, селекцију Италије је од Марчела Липија преузео Роберто Донадони. После лошег старта у квалификацијама, Италија је ипак такмичење завршила као прва у групи, испред Француске и Шкотске, коју је елиминисала у директном дуелу, победом у Глазгову од 2:1.   Последњи наступ на ЕП био је неуспешан за Италијане, који нису успели да прођу такмичење по групама. Највећи успех Италије на европским првенствима је освајање шампионата 1968. године, кад су на домаћем терену, у две утакмице савладали Југославију.

Донадони је реформисао игру италијанске репрезентације, која најчешће игра у систему 4-3-3. Састав није превише мењан у односу на екипу која се пре две године окитила титулом првака света, а недостају само Франческо Тоти и Алесандро Неста, који су се повукли из репрезентације.

Голмани: Марко Амелиа (Ливорно), Ђанлуиђи Буфон (Јувентус), Морган де Сантис (Севиља);



Одбрана: Андреа Барзаљи (Палермо), Фабио Канаваро (Реал Мадрид), Ђорђио Кијелини (Јувентус), Фабио Гросо (Лион), Марко Матераци (Интер), Кристијан Панући (Рома), Ђанлука Замброта (Барселона);

Средина: Масимо Амброзини (Милан), Алберто Аквилани (Рома), Мауро Каморанези (Јувентус), Даниеле де Роси (Рома), Ђенаро Гатузо (Милан), Симоне Перота (Рома), Андреа Пирло (Милан);

Напад: Марко Боријело (Ђенова), Антонио Касано (Сампдориа), Алесандро дел Пјеро (Јувентус), Антонио ди Натале (Удинезе), Фабио Квагљарела (Удинезе), Лука Тони (Бајерн).

Селектор: Роберто Донадони

Лука Тони центарфор италијанске репрезентације и минхенског Бајерна је релативно касно успео да скрене пажњу за себе, али последњих неколико година важи за једног од најбољих нападача света.

Изузетне физичке предиспозиције, висину и снагу пре свега, комбинује с брзином, интилигентним и простим решењима у противничком шеснаестерцу.

Тони је рођен 26. маја 1977. године у Модени, где је и почео своју професионалну каријеру 1994. године. Неколико сезона провео је играјући у италијанској другој и трећој лиги, за тимове попут Емполија, Фиоренцуле и Лодиђанија. Први пут је у италијанској Серији А наступио 2000. године, у дресу Вићенце, у коју је прешао из Тревиза. Следећа станица за Тонија била је Бреша, где је две сезоне провео уз Роберта Бађа, а након тога је прешао у Палермо. Афирмацију је ипак стекао као центарфор Фиорентине, за коју је у две сезоне постигао 47 голова на 67 мечева. Пред почетак управо завршене сезоне прешао је у Бајерн из Минхена за 11 милиона евра. За национални тим Италије дебитовао је 18. августа 2004. у Рејкјавику, на мечу с Исландом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара