ХОЛАНДИЈА

Нада у атомски напад

Холандија се на ЕП пласирала као друга у групи, иза Румуније. На последњем великом такмичењу, на СП у Немачкој пре две године, елиминисани су од Португала.   На прошлом ЕП стигли су до полуфинала, где их је опет елиминисао Португал. Холандија је учесник пет последњих завршних турнира европских првенстава. На шампионату у Немачкој 1988. године освојили су до сада једину титулу првака Европе, пошто су у финалу савладали Совјетски савез са 2:0. Тада је, уз Руда Гулита и Франка Рајкарда, екипу предводио садашњи селектор Марко ван Бастен.

Уз Рафаела ван дер Варта, једног од најбољих плејмејкера на свету, најјачи део тима Холандије је напад. Селектор Ван Бастен на располагању има заиста завидан избор нападача. Поред  Ван Нистелроја, ту су Бабел, Кујт, Робен и Снајдер, а сви они се одлично сналазе на крилним позицијама. Ван Бастен на располагању има можда и најперспективнијег нападача у Европи тренутно, Клас Јан Хунтелар из Ајакса, а за место у шпицу конкурише и ас лондонског Арсенала, Роби ван Перси. Ако зашкрипи, ту је и искусни Венегор оф Хелселинк.

Голмани: Едвин ван дер Сар (Манчестер јунајтед), Мартен Стекеленбург (Ајакс), Хенк Тимер (Фејнорд);

Одбрана: Вилфрд Боума (Астон вила), Тим де Клер (Фејнорд), Ђовани ван Бронкхорст (Фејнорд), Џони Хеитинга (Ајакс), Јорис Матијсен (Хамбургер), Марио Мелхиот (Виган), Андре Ојер (Блекбурн);

Средина: Ибрахим Афелај (ПСВ), Орландо Енгелар (Твенте), Најџел де Јонг (Хамбургер), Весли Снајдер (Реал Мадрид), Рафаел ван дер Варт (Хамбургер), Деми де Зев (АЗ Алкмар).

Напад: Рајан Бабел (Ливерпул), Клас Јан Хунтелар (Ајакс), Дирк Кујт (Ливерпул), Руд ван Нистелрој (Реал Мадрид), Робин ван Перси (Арсенал), Арјен Робен (Реал Мадрид), Јан Венегоор оф Хеселинк (Глазгов селтик).

У досадашњих 50 наступа за национални тим, Ван дер Варт је постигао 12 голова. Најбоље се сналази на позицији предњег везног играча, али, по потреби, може да игра и у шпицу.

Рафаел ван дер Варт Рођен је 11. фебруара 1983. године у Хемскерку, на северу Холандије. Прве фудбалске кораке направио је као 10-годишњак у Ајаксу, у којем је и дебитовао за први тим, са 17 година.

У садашњи клуб, Хамбургер, Ван дер Варт прешао је у јуну 2005. године за 5.5 милиона евра. За репрезентацију Холандије је дебитовао 6. октобра 2001. године, у мечу с Андором.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара