ПОЉСКА

Спремни за успешан деби

Пољска је дебитант на завршним турнирима европских првенстава. Тим Леа Бенхакера је пласман обезбедио као првопласирана екипа у квалификацијама, испред Португала, Србије и Финске.   Бенхакер, који је тим преузео после разочаравајућег наступа на Светском првенству у Немачкој, воли да на располагању има више могућих формација, а најчешће се опредељује за стандардних 4-4-2, или 4-5-1, мада се понекад опредељује и за потпуно отворену игру и систем 4-3-3.

Пољска се у првом мечу групи Б састаје с Немачком.

"Знамо да смо у тешкој групи, али покушаћемно да изненадимо наше противнике. Први меч је увек важан и ми играмо против једног од најјачих тимова на свету. Немци би, ипак, требало да знају да нас неће лако добити. У томе и јесте драж фудбала, не постоје никакве гаранције", каже Бенхакер, истичући да у његовом тиму нема звезда, али да је екипа јака као колектив.

Голмани: Артур Боруч (Глазгов селтик), Лукаш Фабиански (Арсенал), Томаш Кушчак (Манчестер јунајтед);

Одрана: Михал Паздан (Горњик), Јачек Бак (Аустрија Беч), Павел Голански (Стеауа), Мариуш Јоп (Москва), Адам Кокошка (Висла), Марцин Василевски (Андерлехт), Јакуб Вавржнијак (Легија), Михал Зевлаков (Олимпијакос);

Средина: Рожер Гереиро (Легија), Дариуш Дудка (Висла), Рафал Муравски (Лех Познан), Јакуб Блажиковски (Борусија Дортмунд), Лукаш Гаргула (Белчатов), Михал Паздан (Горњик), Јацек Кржиновек (Волфсбург), Мариуш Левндовски (Шахтјор), Војчех Лобоџински (Висла);

Напад: Томаш Захорски (Горњик), Мацеј Зуравски (Лариса), Марек Сагановски (Саутемптон), Еузебиус Смоларек (Расинг Сантандер), Војцих Лобоџински (Висла Краков);

Најбољи играч је Еузебиус Смоларек. Син чувеног пољског интернационалца Владимира Смоларека рођен је 9. јануара 1981. године у Лођу, а име је добио по чувеном вођи португалске навале Еузебију. Одрастао је у Холандији, где је његов отац играо, а касније био и тренер. Смоларек је прошао фудбалску школу Фејнорда.

У клубу из Ротердама је и дебитовао као првотимац 2000. године, а каријеру је 2005. године наставио у Борусији из Дортмунда. Пред почетак прошле сезоне прешао је у Расинг из Сантандера за 4.8 милиона евра. Може да игра као крилни нападач, али и као класичан шпиц. У квалификацијама је био најбољи стрелац Пољске с девет постигнутих голова.

УЕФА га је 2002. године суспендовала јер је на допинг тесту Смоларек био позитиван на марихуану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво