Читај ми!

Гудељ: Србија нема континуитет као Хрватска, зато Пикси мора остати

Легендарни хрватски фудбалер Иван Гудељ, члан мундијалске репрезнтације Југославије из 1982. године, прокоментарисао је за емисију ''Време спорта и разоноде'' Првог програма Радио Београда пласман ''ватрених'' у полуфинале Светског првенства у Катару. Затим је открио како се Хрватска тако добро сналази у елиминационом делу такмичења, као и шта мисли о разлозима за прерано завршено учешће Србије у Дохи.

За почетак Иван Гудељ се присетио свог првог гола у дресу Хајдука, који је постигао баш са беле тачке. Симболично, јер је то начин на који је Хрватска елиминисала Бразил у петак и Јапан неколико дана раније.

"Сећам се свог првог гола, било је то против Будућности, још давне 1977. године. Мој први гол - у Сплиту. Резултат је био 4:2 и добили смо пенал. Имао сам 17 година, а мој тадашњи идол Јурица Јерковић је био капитен, Шурјак је узео лопту да га изведе, а Јурица је узвикнуо: ''Не! Мали нека пуца!''. Тако да су то постала дивна сећања. Време брзо пролази, али је стварно лепо сетити се тих времена, па ето и мог првенца за тим Хајдука и то из пенала.", рекао је Гудељ.

Ево како се искусни Гудељ присећа тог учешћа Југославије на свом првом мундијалском учешћу...

"Сваки ногометаш који игра на светском првенству има посебан доживљај. То је највећи спортски догађај на свету дефинитивно. Увек. Сада је више репрезентација, тада их је било 24. За следеће Светско првенство чујем да ће бити 48 репрезетнација. Светско има своју историју. Те 1982. године смо имали сјајну генерацију и сјајне играче. Италија се тада провукла, сећам се. Ми смо били први у квалификационој групи, али Италија је победила некога и на мала врата се пласирала у нокаут фазу. На крају постала је првак света, добила Немачку, а ми смо нажалост имали неке друге ситуације. О томе се пуно причало и говорило. Штета за ту нашу генерацију, увек остаје жал за тим што се могло догодити, али то је тако. Тада сам био најмлађи репрезентативац и све ми остало у посебном сећању."
Иван Гудељ је анализитао репрезентацију Хрватске и истакао специфичан квалитет играча.

"Хрватска репрезентација има нешто, као култ репрезентације. Цела држава, атмосфера. Континуитет чији сам и ја део, јер сам био селектор 19 година свих млађих селекција. Бирао сам те данашње играче који презентују своје фудбалске вештине, таленат, али оно што је најважније и своју државу. Континуитет савеза, селектора, стожера и наравно атмосфере унутар саме репрезентације. Видели сте сами на који начин нас представљају. Када бисмо се вратили на 1998. годину били смо трећи, 2018. други, сада смо бар у полуфиналу. Оно што је јако битно, а заједнички је именитељ за све ове турнире је нокаут фаза. Када прву утакмицу добијете то је велики добитак, заправо имате и једну отворену ситуацију јер у уводним утакмицама можете изгубити. Када бисмо сада анализирали, у нокаут фази све три утакмице су губили са 1:0. Која момчад то могу? Они са квалитетом, јединством, лидерством. Лука Модрић је лидер на терену и ту заиста предњачи. Хрватска заиста има један моћан тим и нема страха када су у питању долазећи играчи из процеса. Наступ на СП 2022. године... па имали смо против Бразила три играча из Хрватске Ногометне Лиге. То је сјајни голман Ливаковић који брани све, Бруно Петковић који је дао гол и Оршић који је наместио гол. Није случајно да је Динамо побеђивао све велике тимове Европе. На пеналима који нас обележавају видите покрете, мимику лица, енергију. Нису се уплашили јер имају велико самопоуздање. Имамо сјајна три играча у најбољој везној линији на свету. Мали Гвардиол има 19-20 година, а делује да има искуство од 100 утакмица за национални тим у својим ногама. Против Хрватске нико не може бити фаворит, јер је Хрватска већ изградила култ и морају је сви поштовати.", додаје Иван Гудељ.

Од третмана према великим играчима на шампионату, издваја звезду Португала и једног од најбољих свих времена.

"Говорио сам за Кристијана Роналда да је велики спортиста, одиграо је скоро 200 утакмица за Португал. Али дошло је време да године учине своје. Он има специфичан однос са својим селектором. Пријатељство, менторство, али све до неке одређене границе. Процена је да Роналдо не може играти од почетка утакмице и он је то прихватио. То је суштина свега, о томе се медији ломе, пишу и причају. И он је то разумео. Схватио је, зато што је велик. Нека не почиње, он је капитен када игра и има велики ауторитет. Када је Кристијано ту и када њега нема велика је разлика. Те вође попут њега када су на терену, сви остали играчи имају још бољу мотивацију током игре."

А за сам крај учешћа у емисији ''Време спорта и разоноде'', Гудељ је прокоментарисао репрезентацију Србије и поделио неколико корисних савета.

"Пиксију сам честитао када је добио Португал у Лисабону, Србија је напокон показала у квалификацијама нешто што није имала прошлих година. Сада имате одличну репрезтнацију, али било је проблема у игри. Постигнуто је много голова, али пуно голова се и примило. О томе бих могао дуго говорити, али суштина је следећа: да Пикси мора остати. Србија има сјајне нападаче, одбрану би требало мало пресложити и посложити. Главни проблем је концентрација, али мислим да ће Стојковић у том делу успети. И сам је свестан да је било грешака. Човек мора бити самокритичан, јер онај који ради тај и греши. Треба направити не јавну, него стручну анализу и ставити на папир шта се може поправити. А ту репрезентацију треба чувати јер је одлична и да се припреми за Европско првенство. Кључна разлика између Србије и Хрватске је та што Хрватска има континуитет. Надам се да ће Србија добити тај континуитет и да ће се наћи на месту које заслужује.", закључио је Иван Гудељ.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару