Читај ми!

Српске народне бајке - нови серијал Школске редакције РТС-а, РТС 1, од 14. јануара, суботом у 12.30

Улазећи у свет легендарне бајке "Златна јабука и девет пауница", уз несвакидашње, сновиђајне анимације - уводимо вас у премијеру нове ТВ серије под називом "Некада давно - Српске народне бајке", коју аудиторијуму у време празника поклања Школска редакција Радио-телевизије Србије.

"Ради се о серијалу посвећеном нашим бајкама, који се први пут реализује специфичним поступком: уз нараторска вођења из "чаробне собе" (у којој се уз свеће читају бајке) и тумачење академских професора, садржај епизода серије чине и доиграване сцене, илустрације и бројне анимиране/цртане сцене. За те сегменте су били задужени мајстори илустрација: Алекса Гајић, Вукашин Гајић, Тијана Марјановић, Јана Поповић, Бранко Ђукић и Марко Гајић. Коришћени су и цртежи чувеног Ђорђа Лобачева, а својим илустрацијама и сликама, серију обогаћују и Добросав Боб Живковић, Павел Хајко, Бобан Савић Гето и Кристина Јовановић. Бајке у овој ТВ серији надахнуто интерпретирају глумци Бојан Жировић и Милена Радуловић." поверава ауторски тим серијала.

Свет настајања бајки посебно ће, уз специфичан поступак, дочарати и својом вештином сликања у песку Ања Кононенко, психолог и сликарка.

Серија "Некада давно - Српске народне бајке" отвара и питања као што су: Како настају бајке? Ко су њихови јунаци? Какви су заплети и драматургија? Каква је симболика појединих елемената у бајкама, а по чему су српске народне бајке специфичне? Да ли ми причамо бајке или смо, доспевајући на овај свет "пали у мноштво бајки" те можда - оне причају нас?

Кроз серију "Некада давно" - Српске народне бајке" говоримо у четири епизоде о четири теме: Порекло бајки, Прогоњене девојке, Кршење забрана у бајкама и Надметање са надмоћнијима. О наведеним темама говориће се уз тумачење бајки: "Златна јабука и девет пауница", "Пепељуга", "Баш Челик", "Ђаво и његов слуга" и "Девојка цара надмудрила".

Стручни сарадници и учесници у серији су академски стручњаци, професори књижевности, етнолингвистике и психологије: проф. др Бошко Сувајџић, проф. др Љиљана Пешикан Љуштановић, др Тијана Тропин, проф. др Љубинко Раденковић, проф. др Дејан Ајдачић, проф. др Жарко Требјешанин, проф. др Јасмина Ахметагић и проф. др Јеленка Пандуровић.

Серија је снимана и у Ресавској пећини, у Тршићу, на Бибиној плажи на Дрини, изнад наших раскошних тврђава Калемегдан, Маглич и Голубац, као и у винским лагумима у Карађорђевој улици.

Сценариста, редитељ и уредник серије "Некада давно" - Српске народне бајке" је Валентина Делић.

Извршни продуцент серије је Биљана Иванић, продуцент Биљана Даутовић, монтажер Ксенија Савићевић, директор фотографије Раде Бубало, вођа расвете Дејан Митић, сценографкиња Мира Андрејевић, костимографкиња Александра Александрић, тонски сниматељи - Мирослав Радишић и Зоран Карајловић а за обраду тона био је задужен Александар Зоричић.

"Српске народне бајке" - нови серијал Школске редакције РТС-а, од 14. јануара, суботом у 12.30, РТС 1.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво