Конкурс "Магија је у рукама наставника"

Национални јавни конкурс "Магија је у рукама наставника" посвећен је избору и афирмацији најбољих примера наставе на даљину. Пандемија корона вируса преселила је образовни процес на интернет и у Е-простор, а наставници који сматрају да су својом креативношћу успешно превазишли нови изазов, могу да се пријаве до 31. маја.

Kонкурс је отворен за наставнике и стручне сараднике у државним и приватним основним и средњим школама, који су у протеклих годину дана имали водећу улогу у осмишљавању и извођењу одређеног облика наставе на даљину - најкасније до 31. маја 2020. треба да попуне онлајн формулар на страници https://jpd.rs/konkurs и приложе кратку презентацију.

Kритеријуми за избор најбољих су: иновативност у методичком приступу, прилагођеност узрасту ученика, повезаност са другим наставним целинама, подстицање учешћа ученика и интерактивност приступа.

Јавни позив за конкурс "Магија је у рукама наставника" расписали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Републички секретаријат за јавне политике, Налед и Организација за развој каријере и омладинског предузетништва "Connecting" у оквиру пројекта "Јавно-приватни дијалог за развој", чију реализацију подржава USAID.

Имајући у виду да показана иновативност у извођењу наставе у промењеним условима заслужује широко друштвено признање, медијски партнер пројекта "Магија је у рукама наставника" је Радио-телевизија Србије.

Награда за најбољи садржај пројекта "Моја школа" емитованом у медијском систему Јавног сервиса Србије.

Јавни медијски сервис Србије је за припрему и спровођење наставе на даљину уступио све своје продукционе и остале капацитете. Од 17. марта 2020. године основцима и средњошколцима је настава на даљину на РТС-у доступна за праћење мултимедијално:

путем два телевизијска канала (РТС2 и РТС3), интернет сајта РТС-а, мултимедијске интернет платформе "РТС Планета" и бесплатне мобилне апликације "РТС Моја школа".

Конкурсом "Магија је у рукама наставника" предвиђена је и награда за најбољи пример наставе из пројекта "Моја школа".

Уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, носилац припреме и реализације емитовања и пласирања образовних садржаја на даљину (предавања) "Моја школа" је Редакција Образовно-научног програма РТС-а, односно Редакција Школског програма Радио-телевизије Србије, у сарадњи са више редакција Јавног медијског сервиса Србије које су помогле да се овај изузетно важан и одговоран посао спроведе.

Начини гласања грађана и награде конкурса

Од 22. априла 2020, када је отворен конкурс под слоганом "Магија је у рукама наставника" наставници и стручни сарадници основних и средњих школа доставили су више од 180 пријава.

Наставници су као средства прилагођавања формалних знања најчешће користили видео игре, Јутјуб снимке и израде web страница. На конкурс су стигли и лепи примери иновативне наставе код изборних предмета, попут грађанског васпитања и веронауке.

Онлајн гласање је омогућено од 15. маја. Гласањем на порталу www.јpd.rs грађани могу да подрже примере најкреативнијих предавања која су ђацима током кућне изолације школске обавезе учинили посебно занимљивим и едукативним. Гласање грађана-посетилаца сајта, за најбоље примере наставе на даљину, у оквиру конкурса "Магија је у рукама наставника" је осмишљено тако да са једног налога може да се расподели 10 гласова и то највише три гласа по пријави. Награда за пример наставе на даљину који освоји највише гласова грађана- "публике" је паметни телефон најновије генерације.

На основу оцене стручног жирија конкурса "Магија је у рукама наставника", доделиће се још 6 специјалних награда и 5 главних.

За најбољу употребну дигиталних алата и за најбољу интеракцију са ђацима предвиђен је по лаптоп, а награде ће бити додељене у две категорије - за основну и средњу школу.

Специјална награда за најбољу пројектну наставу је паметни телефон, а најбољи пример ТВ наставе добиће телевизор са камером.

Награде за прво место на конкурсу и најбоље оцењен пример наставе на даљину су студијско путовање у Естонију и Финску и лаптоп, док ће школа из које наставник долази добити телевизор са камером. Другопласирани ће освојити лаптоп и паметни телефон. За треће, четврто и пето место награде су лаптопови.

Најбоље оцењени наставници добиће и ваучере за E-књиге, док ће сви истакнути примери бити уврштени у јединствену онлајн базу најбољих примера наставе на даљину у Србији.

Јавни позив за конкурс "Магија је у рукама наставника расписали су НАЛЕД и Организација за развој каријере и омладинског предузетништва „Connecting", у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Заводом за унапређивање образовања и васпитања, Републичким секретаријатом за јавне политике и Радио-телевизијом Србије, у оквиру пројекта Јавно-приватног дијалога за развој, који подржава Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво