Претпремијера "Равне горе“ у Београду

Прва епизода серије "Равна гора" Радоша Бајића, претпремијерно представљена у Београду. Приказивање првог циклуса почиње 10. новембра на Првом програму РТС-а.

После Крагујевца, прва епизода драмске трилогије "Равна гора" Радоша Бајића претпремијерно је представљена у Београду, у присуству бројних јавних личности и екипе серије. Приказивање првог циклуса једног од најамбициознијих и продукцијски најзахтевнијих пројеката Радио-телевизије Србије и Контраст студија, почиње 10. новембра на Првом програму.

Минутом ћутања, одата је почаст генералном директору РТС-а Александру Тијанићу који је пре четири године Радошу Бајићу предложио да сними серију са великом историјском тежином и друштвеном одговорноћу. Обухваћено је драматично историјско раздобље Другог светског рата у Србији - кроз причу о трагедији једне породице, приказане су патње подељеног српског народа.

Редитељ и сценариста Радош Бајић рекао је да жели пре свих да захвали човеку кога нажалост трагичном судбином од јуче више нема међу нама.

"Да захвалим човеку који ме је децембра 2009. позвао у свој кабинет и питао ме је шта је то што ће Радош Бајић радити после серије 'Село гори'. Да захвалим човеку са којим сам седео пре седам дана у његовом кабинету и разговарао о томе како ће изгледати данашњи дан и како ћемо и када следеће године наставити наш пројекат", рекао је Бајић.

У првој епизоди под називом "Напад" приповеда се о судбоносним тренуцима непосредно уочи немачке агресије на Краљевину Југославију и бомбардовање Београда 6. априла 1941. године. 

"Ја у серији играм Бору Мирковића, краљевог генерала авијације, човека који је учествовао у организовању 27-мартовског пуча 1941. године, велики патриота, он је помогао краљу да напусти Србију 1941. године, једна изузетна личност, одан, патриота", каже глумац Лазар Ристовски.

Глумац Небојша Глоговац каже да је прва епизода темељ целе приче, јер имамо назнаке људи који су опредељени за једну или другу страну.

Слободан Нинковић каже да је жеља да се прикаже нешто без икаквог навијања, ни лево ни десно.

"Помало је тужно вратити се толико деценија уназад и бити сведок, макар и у серији, почетка страдања српског народа и још једне поделе која траје и до данашњих дана", наводи глумац Милорад Мандић.

"Равна гора" је продукционо рађена по светским стандардима. Пажљиво биране локације, сценографија и костими уз обиље филмских специјалних ефеката доприносе аутентичном оживљавању једног времена.