Може и другачије

Сукоби међу генерацијама, неразумевање, препирке око новца и простора у стану, неки су од проблема са којима се суочава свака породица у Србији. Имати породичног терапеута није сваком доступно, али нова играна серија Школског програма РТС-а под називом Може и другачије јесте пример добре терапије за све нас.

Сценарио ове серије (сценаристкиња Миња Филиповић, стручни сарадник на сценарију Данијела Југовић, психолог) добио је препоруку да се реализује од стране стручне комисије (Ивана Димић, Миодраг Маринковић и Гордан Михић) на Јавном конкурсу РТС за синопсисе и сценарија играних серија.

Серија "Може и другачије" једна је у низу серија којима ће у наредном периоду, Школски програм покушати да приближи и споји потребе савремених гледалаца са традицијом квалитетних школских програма. Верујемо, да је у свима нама остало довољно позитивне енергије и жеље да освестимо своје понашање и да и себи и другима покажемо да неке ствари могу и другачије.

Петочлана породица Спасић живи у заједници са госпођом Надеждом Ненадић, мајком Јелице Спасић, тј. таштом њеног супруга Николе Спасића. Јелица и Никола имају троје деце: два сина и ћерку. Проблеми се јављају дневно у овој породици, где комуникација међу генерацијама није на завидном нивоу. То су проблеми који углавном муче велики део наше популације, а ако се не решавају, нарастају у све веће конфликте. Решења су најчешће врло једноставна и ако их усвојимо, можемо живот учинити ако не много лепшим, оно сигурно подношљивијим. Свака епизода је прича за себе.

Ликови:

Породица Спасић: Мама Јелица - Миња Филиповић: Госпођа између 45 и 50 година.

Енергична, вредна, факултетски образована, ради од 8 до 16 у приватизованој фирми. Има троје деце, коју покушава да држи под контролом, али јој то баш и не успева. Незадовољна је свакодневним животом који јој се дешава док планира друге ствари. Врти се у зачараном кругу, из кога не види излаз. Комуникација са мужем, с којим је двадесет година у браку, није на завидном нивоу. Време које проводе заједно није квалитетно и као да их још више удаљава.

Тата Никола - Горан Сулатановић: Господин између 45 и 50 година. Такође факултетски образован и ради као економиста у фирми која још увек није приватизована. Он се осећа веома уморно и старо, без жеље да било шта мења у свом животу, којим такође није задовољан. Једино шта би волео јесте да се пензионише и да има пензију од које би пристојно живео.

Криза средњих година, депресивност окружења, незадовољство послом, транзиција државе.... све га притиска и паралише. О себи све више размишља као о промашеном човеку!!!!

Син Жељко - Срђан Јовановић: Жељени син својих родитеља. Има 19 година и уписао се на факултет који га баш не интересује. Још увек није свестан да му само образовање и материјална независност дају право да одлучује и да зрелост не значе године него поступци. Површност у опхођењу са породицом и окренутост себи дају му тон саможивости и егоцентризма.

Ћерка Љубинка - Јелена Ракочевић: (Љуби је мајка). Шеснаестогодишња девојка у пубертету, која носи у себи бунт генерације - да свет постоји ради њих и да се врти око њих. Са својим љубавним проблемима, мисли да је нико не разуме, па се и не труди да било шта и било коме у породици и објасни.

Син Ненад - Вукашин Николић: Дошао непланирано и ненадано на свет. Има седам година и иде у први разред основне школе. Јелица од њега несвесно прави њању, јер га доживљава као бебу. Неминовно је направила да је Ненад веома размажен, што једино она не примећује. Када разговара са њим, просто промени тон, чега је Ненад свестан и то користи максимално.

Гђа Надежда Ненадић- Бранка Петрић: Јеличина мајка (удовица), госпођа са високим критеријумима, која је целог живота била ауторитет у кући, а и данас се труди да њена реч буде последња.

Комшиница Бранка - Милица Исаковић Милша: Лепа, женствена и кокетна млада жена која има између 30 и 40 година. Разведена, без деце, живи сама у стану који је поред стана породице Спасић.

Породични терапеут - Бранислав Зеремски

ЕКИПА:

Уредник серије: Невена Младеновић Благојевић

Извршни продуцент серије: Светлана Бандић

Главни организатор: Јелка Гук

Костимограф: Александра Александрић

Сценограф: Драшко Ивковић

Директор фотографије: Дарко Докмановић

Редитељ: Филип Чоловић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара