Мали дневник - емисија за децу

Од понедељка, 6. октобра, радним данима почиње емитовање нове емисије на РТС-у, Мали дневник.

Информативне емисије на нашим ТВ каналима увек су, по правилу, врло гледане. Међу њима, по свом значају и ауторитету увек се издвајао Други дневник Радио-телевизије Србије, са стандардним термином у 19.30. То је, без сумње, најпопуларнија информативна емисија у Србији, са врло широком гледалачком базом. Други дневник, једноставно, гледају све генерације.

У исто време, термин пред други Дневник, својевремено је био резервисан за дечји програм. Радо се сећамо популарних цртаћа у 19.15, уз које смо одрастали, као и других садржаја намењених деци које је Телевизија Београд, а касније и РТС, емитовао у том термину.

Можете ли да замислите децу предшколског узраста као презентере озбиљних вести из земље и света? Или као извештаче са лица места? Или као новинаре и репортере? А као презентере временске прогнозе? Или вести из спорта?

Ми можемо. И урадили смо то. Радио-телевизија Србије и продукција "Паприка Латино Студиос" са поносом вам представљају "Мали дневник" - петоминутну информативну форму, коју у потпуности реализују деца.

Мали дневник је емисија у којој се ништа не подразумева. Ако је одраслима глупо да постављају питања када им нешто није јасно, клинцима дефинитвно није. Мали дневник постоји да би нас деца која не знају да читају новине, телопе и рекламе, питала шта тачно значи променљиво време, самит, демократија, економска криза или пдв. Ако објаснимо њима, објаснићемо понешто и самима себи. У тих пет минута осмех се неће селити са лица. У тих пет минута, гледалац ће заборавити на проблеме. Имаће прилику да се одмори макар на тренутак.

Такав ће "Мали дневник" имати утицај на одрасле. Али шта је заправо са нашом првобитном циљном групом? Шта ће вршњаци наших „малих" новинара моћи да виде?

Деца имају прилику да кроз забаван и информативан садржај, речима које су њима блиске, боље упознају свет око себе. „Мали" новинари ће се трудити да им објасне занимљиве теме, на начин на који они могу најлакше да разумеју. Јер, и они су деца. У тих пет минута, малишани ће се кроз занимљиве прилоге и богат садржај едуковати на забаван начин и у себи подстаћи истраживачки дух. Осетиће да се коначно неко обраћа њима, и да коначно имају емисију као одрасли.

"Мали дневник" ће поред малог екрана окупљати целу породицу. И деца и одрасли ће са пажњом пратити вести које су нам „мали" извештачи спремили. Одрасли ће имати прилику да се насмеју и на тренутак забораве свакодневицу, а деца да науче много тога. "Мали дневник" је све само не мали.

Гледајте "Мали дневник" сваког радног дана на РТС-у и макар на 5 минута посматрајте свет дечјим очима.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара