"Рађање краљевине" – први ТВ пројекат о Немањићима

Први кадрови игране серије Радио-телевизије Србије о династији Немањића настају у околини манастира Студеница. То је први пут да се једна телевизија упустила у снимање серије о породици која је имала велики значај у српској историји, каже Мишко Стевановић продуцент пројекта и истиче да је РТС направио велики искорак у квалитету производње играног програма.

Играна серија Немањићи - рађање краљевине, у продукцији Радио-телевизије Србије, у режији Марка Маринковића, према сценарију Гордана Михића један је од највећих пројеката РТС-а ове године.

"Овакви пројекти се нису радили доста дуго, веома је велики број глумаца, локација, статиста, много костима. Снимаће се на више од 220 локација, а на филму ради 218 глумаца", каже Мишко Стевановић, продуцент серије чије је снимање почело неколико дана.

Ова тема, како наоводи, никада до сада није експлоатисана на телевизији, што је зачуђујуће ако се има у виду значај Немањића у нашој историји.

"По трагу који су оставили у нашој историји и по томе да су практично темељ српске државе и државности, потпуно је изненађујуће да се нико није сетио нити је могао да направи филм или серију о њима. Ово је први пут да се једна телевизија упустила у тако нешто и може се рећи да је РТС направио велики искорак у квалитету производње играног програма", оценио је Стевановић.

Рађање краљевине, како је истакао, продукционо је веома озбиљан захват, са доста специјалних ефеката. "Реконструисати 12. и 13. век је врло компликовано. Поред све грађе, сценографије и осталог, мораће доста тога комјутерски да се уради", објаснио је Стевановић.

Много посла имају и костимографи, али и мајстори за израду средњовековног оружја. Оружје за пет главних глумаца је руком рађено, то су верне реплике мачева које су носили Немањићи. Велики део оружја за статисте је прављен и врло су слични оригиналним примерцима.

"Обући око 2.700 статиста и 218 глумаца је озбиљан посао, а помислите само колико је укупно костима требало направити, ако се узме у обзир да серијал покрива 80 година Немањића и да глумци мењају костиме током приче", рекао је Стевановић.

Према његовим речима, радиће се на томе да простор у серији добију сва места на којима су Немањићи живели: "Тренутно смо на Голији, у близини манастира Студеница, касније ће то бити Херцеговина, Црна Гора, Рашка".

Предвиђено је да снимање траје четири месеца, наредна локација је Копаоник, а предвиђено је снимање и у Црној Гори, Херцеговини, Рашкој.

Почетак емитовања планиран је за крај 2017, године у којој се обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.