Трпеза Немањића

У Србији су за време Немањића на трпези били и плодови мора, разне врсте рибе, али и воће попут бресака.

Прича о храни и трпези у средњовековној Србији могла би се започети и једном епизодом из "Житија Светог Саве" из пера монаха Теодосија. Приповедајући како је Стефан Немања препустио престо сину Стефану, те тим поводом организовао гозбу, Теодосије наводи и како је Стефан Немања госте позивао да му се придруже да заједно са њим поделе и његов последњи оброк с месом.

Очигледан разлог био је то што се недуго потом замонашио, те одрекао мрса, али у овом позиву крила се и интересантна симболика везана за његов положај владара. Наиме, веровало се да владар мора јести доста меса како би могао да буде снажан вођа и борац, те се, опраштајући се од месне трпезе, заправо опраштао и од свог положаја владара.

Истражујући какве су биле прехрамбене навике људи у то време, истраживачи су, што са сачуваних споменика, што из преосталих докумената, закључили да је властела јела најбоље месо и то печено, док су земљорадници и занатлије на својој трпези чешће имали кувано месо, изнутрице, ситнију перад и дивље зечеве.

На тадашњу исхрану највише је утицало само географско поднебље и доступност намирница, али трговина се све више развијала и омогућавала да и неке егзотичније намирнице доспеју на владарске трпезе. Тако су у Србији за време Немањића биле присутни и плодови мора, разне врсте рибе, али и воће попут бресака.

Дивљач, јагњетина али и свињско месо били су често на менију виших сталежа, а занимљиво је да су се из земље још тада извозили усољено и сушено месо. Ипак, највише су се производили сир и мед, а сакупљале су се и јеле разне врсте шумских печурака и воћа. Сочиво, боб, дивљи грашак, купус, црни и бели лук, зеље, ротква и репа такође су били заступљени, док су међу житарицама доминирали јечам, овас, раж и просо, од којих се правио хлеб, али и пите и слична теста.

Нешто касније у Србију ће са Турцима пристићи и пиринач, те додатно обогатити шаролику трпезу.

Као праве скупоцене драгоцености сматрани су зачини, шећер и вино, које је углавном стизало из увоза, све док се касније није почело узгајати на манастирским и властелинским имањима.

Интересантно је и да се храна често припремала на отвореном, а овакве пећи пронађене су унутар насеља у тврђави Рас и на територији средњовековног Браничева и посебно су биле у употреби када су се припремале велике гозбе.

Посуђе је најчешће било од керамике или дрвета, а најчешћа посуда за печење, чији се назив очувао и до данашњих дана, била је црепуља. Тек понегде су се могли пронаћи гвоздени и бронзани котлићи, а посуђе од тих метала чешће се почело правити тек када је држава економски ојачала у 14. веку.

Прибор за јело о коме се често толико полемише и којим су се по предању домаћи владари служили много пре свих звучнијих европских владарских породица ипак је у употребу дошао нешто касније. Ножеви и прсти били су главно оруђе за конзумирање хране, док су се првобитне виљушке користиле тек да се храна пребаци из посуде у којој је служена у тањир. Кашике ступају на сцену тек од 14. века, а толико помињани златни и сребрни есцајг могао се затећи на српском двору тек век касније.

Међутим, један предмет се ипак налазио присутан и у време Немањића, а ради се о ланеним столњацима који су чинили део трепезе и често су приказивани на фрескама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 24. новембар 2024.
9° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње