Читај ми!

"Гласови из прошлости – приче о легатима“

Како је одмерени дипломата Павле Бељански постао изузетни колекционар уметничких дела? Како је учитељ из Власотинца, Христифор Црниловић, сакупио једну од наших најзначајнијих етнографских збирки? Каква је страст кроз Африку водила дипломате, др Здравка Печара и Веду Загорац, у прикупљању предмета који ће се много касније наћи у Музеју афричке уметности? Због чега је још за живота Милан Коњовић своје слике оставио Сомбору? Како су Даница Павловић и Персида Шумановић, посвећене мајке Милене Павловић Барили и Саве Шумановића, сачувале благо своје деце?

У 12 документарних емисија пред гледаоцима ће се отворити свет изузетних људи, људи са мисијом и визијом, оних који су много радили, много створили и онда то што су имали поклонили својој земљи.

Поред прича о нашим најуспешнијим легатима и њиховим дародавцима у серијалу смо истраживали и због чега пропадају поједини драгоцени поклони и каква је судбина завештања која су нам оставили велики филантропи. Са каквим проблемима се данас најчешће суочавају стручњаци у музејима? И да ли можемо да замислимо будућност у којој би наши легати били чувани и сачувани на најбољи начин?

За одговорима на ова, и многа друга питања, трагали смо инспирисани чувеном Андрићевом мисли да сви ми умиремо само једном, а велики људи по два пута, једном кад их нестане са земље, а други пут кад пропадне њихова задужбина.

Њихови легати – вредни поклони, огледало су нас самих.

Они успешни попут Спомен-збирке Павла Бељанског, галерије слика Милана Коњовића, Саве Шумановића и многих других, показују колико смо одговорни, посвећени и озбиљни. Они легати који таворе и пропадају у мрачним депоима показују нам колико смо површни, незаинтресовани и без довољно поштовања према сопственом културном наслеђу.

Намера аутора прича о легатима била је да скрену пажњу на легаторство, изузетно значајну али скрајнуту област нашег културног наслеђа, са жељом да она уђе у фокус интересовања шире јавности.

"Гласове из прошлости“ отвара прва прича под називом "Људи са мисијом“. Наратор уз подршку саговорника, стручњака из области културе и уметности, преиспитује тему легаторства, објашњава шта су легати и због чега су нам значајни дародавци и њихови поклони. Тражи одговор и на питање да ли као друштво умемо да их ценимо. У овој емисији упознаћемо се и са изузетном животном причом Николе Спасића, једног од највећих српских добротвора. Нама је данас тешко да разумемо чињеницу да је вредност његовог деценијама стицаног богатства била приближна вредности Нобелове фондације као и то да је имао снаге да добробит друштва стави испред личног интереса – поклонивши му све што је имао.

Премијерно емитовање серијала почиње у недељу, 6. октобра, у 14.25, на Другом каналу РТС.

Уредник и сценариста емисија Невена Милић

Редитељ Маша Вујошевић

Наратор Дејан Грујић

Директор фотографије Драган Лапчевић

Сниматељ Милан Станић

Монтажер Петар Шумоња

Лектор Данка Белошевић

Сценограф Татјана Ивановић

Графички дизајн Драган Буловић

Музички уредник Ана Павловић

Дизајн звука Марко М. Вучковић, Драгана Робертсон

 

 

 

 

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи