Читај ми!

Изложба оригиналних костима и реквизита са снимања "Отписаних" у Холу РТС-а

У склопу обележавања педестогодишњице серије "Отписани" у згради РТС-а у Таковској 10 отворена је изложба оригиналних костима и реквизита са снимања серије.

"Отписани" су настали давне 1974. године у продукцији тадашње Телевизије Београд. Сценарио су, по књизи Драгана Марковића, написали аутор књиге и Синиша Павић. У режији Александра Аце Ђорђевића, серија је достигла незапамћен успех код публике - толики да је ускоро снимљен и њен други део под називом "Повратак Отписаних". Ликови Прлета и Тихог, које су маестрално одиграли млади глумци Драган Николић и Воја Брајовић, постали су хероји дечака широм Југославије.

Пола века касније, шармантни београдски илегалци и даље освајају срца свих генерација. У част јубилеја, РТС ће сваког четвртка у 22 h на свом Првом програму емитовати ремастеризовану (дигитално обновљену) верзију серије, а посетиоци изложбе моћи ће и уживо да виде костиме које су носили глумци и статисти, фотографије и реквизите са снимања серије, оружје и оруђе коришћено у Србији за време Другог светског рата: чувене машинке-шмајсере, пиштоље са футролама, бајонете... Изложба је обогаћена и бројним детаљима који ће нас подсетити на култне сцене из серије, славне глумце и незаборавну музику.

Костими, фотографије и реквизити преузети су из Архива и Фундуса Радио-телевизије Србије, док је аутентично оружје обезбеђено захваљујући Војном музеју из Београда. Кустос изложбе је Петар Ђиновић, а сви заинтересовани изложбу ће моћи да погледају од 29. августа до 23. септембра у Холу РТС-а (Таковска 10).

субота, 31. август 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару