Читај ми!

Октобар на РТС-у: Откријте чари француске културе

Радио-телевизија Србије, придружује се обележавању француске културе у месецу када ће ова земља бити почасни гост Сајма књига у Београду. Тај догађај идеалан је повод да се прослави богато наслеђе француске књижевности, уметности и филма. Током октобра, РТС ће део свог програма посветити Француској, како бисмо истакли њен изванредан допринос светском културном наслеђу.

Кроз богат избор емисија, филмова и документараца, РТС ће гледаоцима широм Србије донети прилику да уроне у чаробни свет француске културе. Очекујте да будете сведоци француских филмских класика, али и да истражите чувена дела великих француских писаца и да кроз интервјуе са њима боље разумете процес стварања књижевних дела и инспирацију која стоји иза њих.

Када је реч о филмовима, РТС ће приредити циклус француских кинематографских ремек-дела са Брижит Бардо у главној улози. Понедељком у 21.45ч на РТС 2 имаћете прилику да погледате филмове: Луди од љубави (Le Trou Normand, 1952), Светло преко пута (La Lumiere d'en Face, 1955), Дођи и плеши са мном (Voulez-Vous Dancer Avec Moi, 1959), Приватни живот (Vie privee, 1962), Вива Марија (Viva, Maria!, 1965) и Булевар рума (Boulevard Du Rhum, 1971).

Уторком у 18 часова на РТС 2 у октобру гледаоце очекује серијал портрета великих француских аутора - Савремени светски писци у оквиру ког могу погледати интервјуе са Патриком Бесоном, Жаком Рансијером, Матијасом Енаром (који отвара овогодишњи Сајам књига), као и Мари Даријесек.

Серијал Трагом великих писаца, четвртком у 20.00ч гледаоце ће водити на књижевно ходочашће преко дела генијалних француских писаца. Њихов рад и данас утиче на савремене умове, не губећи притом на својој важности нити оригиналности. Уз илустроване животе ових аутора сазнаћете и тумачити књижевне поетике Корнеја, Санда, Волтера и Рембоа.

Поред тога, РТС 3 ће посветити пажњу и другим аспектима француске културе, укључујући музику, моду, кулинарство и уметност. Гледаоци ће имати прилику да сазнају више о француском начину живота и доприносу овој изузетној култури кроз занимљиве документарце и емисије, као што су: Истинита прича о Дартањану; Ходач по жици; Ками и Сартр, прекинуто пријатељство; Једно лето на француској ривијери, Алис Ги – заборављени филмски стваралац; Музеј и милијардер – Пирича о колекцији Пино; Прича о Сержу Гензбургу – мајстор провокације; Разоткривање Версаја, Роден – Божанствени пакао; Шаброл – Неконформиста; Огист Есофије или генеза модерне кухиње; Жена на челу Диора; а ту је и посебна посластица - рестаурирана верзија концерта Шарла Азнавура у Београду.

Очекујте незабораван октобар - месец француске културе на РТС-у!

 

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару