Читај ми!

РТС лето 2023

Лето у којем прославља 65 година постојања, Радио-телевизија Србије проводи радно. Снимају се нове емисије и серије, реализују се директни преноси најатрактивнијих спортских и концертних догађања, на фестивалима широм региона представљају се најбољи овогодишњи садржаји настали у производњи РТС... Од спорта, преко филмова до информативних и забавних емисија – свако ће овог лета наћи нешто за себе на укупно 12 телевизијских и 8 радијских канала Радио-телевизије Србије.

Гледа се...

Вимблдон је завршен, али спортска грозница се не зауставља. На РТС-у почињу преноси Светског првенства у ватерполу које се одржава у Јапану од 17. до 29. јула. Дуеле наших Делфина у Фукуоки пратићемо у директном преносу на Првом програму РТС-а као и на РТС порталу. Следи и Светско првенство у фудбалу за жене, од 20. јула до 20. августа. Током лета очекују нас и квалификације за лигу Европе у фудбалу, лигу Конференција и Лигу шампиона. Европско првенство у одбојци за мушкарце, РТС ће преносити од 28. августа до 16. септембра, а пратићемо и Европско првенство за одбојкашице (од 15. августа до 3. септембра).

Ако више волите филмове и серије, РТС увек нуди одличан избор из најквалитетније светске игране и документарне продукције. Овог јула, радним данима на РТС1, од 21.50 не пропустите документарну серију троструког добитника Оскара, легендарног америчког редитеља и продуцента Оливера Стоуна "Тајна историја Америке“. Контроверзни аутор, који се специјализовао за рушење америчких митова, у свакој од 13 епизода фокусира се на догађаје који су обликовали историју Америке у последњих шездесет година.

У оквиру "Малог летњег биоскопа“, сваке суботе у 12.05 за најмлађе гледаоце РТС емитује по један кратки играни и један дечији документарни филм из Европе или Азије. Осим што су забавни, ови филмови упознају децу са различитим културама и начинима на које њихови вршњаци широм света живе.

Биоскоп РТС Планете нуди онима који путују могућност да свуда са собом понесу чак 165 филмова најразличитијих жанрова. Ако већ нисте - само инсталирајте апликацију, постаните корисник РТС Планете и биоскоп је отворен где год да сте овог лета. РТС 3 - програм културе и уметности препоручује култну домаћу серију "Дипломци“ у ремастеризованој верзији, другу сезону серије "Мама и тата се играју рата, страни документарни програм о Роселинију, Серђу Леонеу, Фелинију, Шабролу, али и о мање познатим детаљима из биографија Хемингвеја, Камија или Реноара и Пикаса.

Путује се...

Лето се на Телевизији проводи радно. Осим у студијима, телевизијске екипе су често на терену, обилазећи неке од најлепших предела наше земље. Сваког радног дана екипа емисије "Један добар дан” поздравља нас са београдске Аде Циганлије. Добро расположење, опуштајућа музика, занимљиви разговори и бројни савети корисни за свакодневни живот, очекују вас од понедељка до петка у 13ч на Првом програму РТС.

Караван популарне "Шаренице”, као и сваког лета, путује по Србији. Из викенда у викенд, екипа “Шаренице” омогућава нам да сагледамо Србију из сваког угла и показује нам њене скривене вредности - увек на другачији начин и увек са љубављу.

Музичка продукција Радио-телевизије Србије обрадоваће оне који лето проводе на Златибору. Симфонијски оркестар и Хор РТС, 19. августа посетиоцима Златибора поклањају концертни спектакл "Кармина Бурана“, најпознатије дело славног немачког композитора Карла Орфа. Дело "Кармина Бурана“ чланови оркестра ће извести под диригентском палицом уметничког директора Музичке продукције РТС-а и шефа диригента Симфонијског оркестра и хора РТС-а, маестра Бојана Суђића.

РТС овог лета путује и ван граница наше земље. На Фестивалу Будва Град театар у Црној Гори, Музичка продукција РТС-а имала је запажене наступе – хор Колибри је наступом за најмлађе најавио Фестивал, а Симфонијски оркестар је својим концертом отворио Фестивал.

Филмски Фестивал у Пули (Хрватска) на овогодишњем програму има чак четири филма настала у продукцији илии копродукцији РТС. Први српски и југословенски хорор “Лептирица”, редитеља Ђорђа Кадијевића, на програму Фестивала наћи ће се у суботу, 22. јула, у вечери доделе свечаних награда. Публика у Пули имаће прилику да види обновљену, дигитализовану верзију “Лептирице”, реализовану у Центру за дигитализацију ТВ архива Радио-телевизије Србије. У оквиру циклуса “Времеплов”, у уторак 18. јула, Пулски фестивал приказује још једно остварење Телевизије Београд, дело редитеља Срђана Карановића – документарну емисију “Мала Неда” – која говори о вртоглавом успеху младе и талентоване глумице Неде Арнерић. Филм “Јесте ли видели ову жену”, настао као заједнички пројекат Факултета драмских уметности у Београду, “Динариди Филма” из Хрватске, "Non aligned Films" из Србије и Радио-телевизије Србије, посетиоци Пулског фестивала видеће у четвртак, 20. јула. Ново домаће остварење “Индиго кристал”, снимљено у копродукцији Радио-телевизије Србије и продукцијских кућа “Режим” и “Archangel Studios”, представиће се у оквиру програма “Популарна Пула” у петак 21. јула.

Издавачка делатност РТС током јула и августа представља књиге на Фестивалима широм Србије. У Соко Бањи, Врњачкој Бањи, Ивањици, Аранђеловцу, Нишу, Пожаревцу, Шапцу представљамо следећа издања: „Склеротични мемоари“ Радивоја Лоле Ђукића, „Народне песме Балкана“ Љубише Павковића, „Идемо даље“ Сретена Стојановића, Савремена српска дуодрама Радомира Путника.

Радио Београд Јутарњи програм "Ухвати дан“ и овог лета ће обићи неколико градова и у преподневним сатима реализовати емисије уживо. Поводом 99. рођендана, крајем августа, Први програм организује јавни концерт, а пратићемо и најважнија спортска такмичења.

Снима се...

У години у којој обележава 65 година рада, Радио-телевизија Србије представља нови велики пројекат, дуго очекивану серију "Дјеца Козаре“.

У околини Вршца и Беле Цркве у току је снимање филма и ТВ серије "Дјеца Козаре“ Лордана Зафрановића. ТВ серија у продукцији РТС-а и извршној продукцији "Минакорда“, биће емитована на РТС-у идуће године. Један од предводника "црног таласа" у Југославији, аутор чији су филмови одувек узнемиравали духове, Лордан Зафрановић ,"Дјецу Козаре" назива својим животним пројектом. На екранизацију дела Арсена Диклића о страдању деце у логору Јасеновац, из 1986. године, чекао је неколико деценија.

Ауторску и глумачку екипу чини више од 150 професионалаца из Србије, Хрватске и остатка региона. Међу глумцима које ћемо гледати у овом остварењу су Предраг Мики Манојловић, Леон Лучев, Ирфан Менсур и Аница Добра која ће тумачити лик Дијане Будисављевић, хуманитарке аустријског порекла која је током Другог светског рата спасила више од 15 хиљада деце из логора у НДХ. У филму и серији пратимо судбину деце српске националности, једне сестре и два брата који, бежећи од фашиста 1942. године, завршавају у логору. За потребе снимања на неколико локација у Србији и у Републици Српској, изграђена је сценографија чији је аутор Миленко Јеремић, легенда југословенског филма ("Валтер брани Сарајево”, “Окупација у 26 слика”, “Вариола Вера”, Маратонци трче почасни круг, Чудо невиђено, Последњи круг у Монци, Бој на Косову...). Снимање филма и серије "Дјеца Козаре" трајаће до краја августа, а следеће године публика ће моћи да ужива у овом изузетном остварењу.

 

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару