Читај ми!

Утопија, понедељком у 22 сата, на РТС 2

Документарни наратив "Утопија" је серија од десет видео есеја, који разматрају веома специфичан развој модерне уметности у периоду од раних педесетих до шездесетих година прошлог века на територији Југославије.

Феномен нестанка агитпропа и настанка апстрактне уметности на нашим просторима тесно је повезан са историјским и политички кретањима времена, а зачудност овог необичног пута, крије се у чврстој вези државе и уметности, први пут виђеној на читавој планети, у оном тренутку.

У потрази за разлозима, кључним тренуцима, актерима ове занимљиве приче, путоваћемо са аутором, Борисом Миљковићем, од Голог отока до Бразила, од Брисела до Њујорка, од Сао Паола до Загреба, Венеције, Велвегема, преко светских уметничких бијенала до скровитих колекција најбогатијих људи света и скривених малих галерија Београда. Тај пут ће се описивати као мали, стилизовани ноар наратив, потрага за изгубљеним чињеницама, како већ и очекујемо од овог аутора.

Са нама ће бити Јерко Денегри, Лидија Мереник, Ана Ереш, наши експерти за ове теме, али и Хосе Олимпио да Веига Переира, председник Фондације Бијенала у Сао Паулу и колекционар, Андре Питол, експерт за југословенску уметност у Јужној Америци, Будимир Лончар, последњи министар иностраних послова Југославије и бивши конзул у Нујорку, Катрина Лондон, менаџерка колекције Фондације браће Рокфелер, Миа Вукојевић, програмска директорка, Фондација браће Рокфелер, Хелен Харисон, директорка Полок-Краснер заоставштине на Лонг Ајленду, Војислав Новески, колекционар, Ивана Момчиловић, драматург, иницијатор међународне платформе за естетско експериментисање свих PhD In One Night, Хенк Милекамп, директор школе Св. Павла са именом Југославија, у Белгији, Александар Генис, писац.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво