Читај ми!

Утопија, понедељком у 22 сата, на РТС 2

Документарни наратив "Утопија" је серија од десет видео есеја, који разматрају веома специфичан развој модерне уметности у периоду од раних педесетих до шездесетих година прошлог века на територији Југославије.

Феномен нестанка агитпропа и настанка апстрактне уметности на нашим просторима тесно је повезан са историјским и политички кретањима времена, а зачудност овог необичног пута, крије се у чврстој вези државе и уметности, први пут виђеној на читавој планети, у оном тренутку.

У потрази за разлозима, кључним тренуцима, актерима ове занимљиве приче, путоваћемо са аутором, Борисом Миљковићем, од Голог отока до Бразила, од Брисела до Њујорка, од Сао Паола до Загреба, Венеције, Велвегема, преко светских уметничких бијенала до скровитих колекција најбогатијих људи света и скривених малих галерија Београда. Тај пут ће се описивати као мали, стилизовани ноар наратив, потрага за изгубљеним чињеницама, како већ и очекујемо од овог аутора.

Са нама ће бити Јерко Денегри, Лидија Мереник, Ана Ереш, наши експерти за ове теме, али и Хосе Олимпио да Веига Переира, председник Фондације Бијенала у Сао Паулу и колекционар, Андре Питол, експерт за југословенску уметност у Јужној Америци, Будимир Лончар, последњи министар иностраних послова Југославије и бивши конзул у Нујорку, Катрина Лондон, менаџерка колекције Фондације браће Рокфелер, Миа Вукојевић, програмска директорка, Фондација браће Рокфелер, Хелен Харисон, директорка Полок-Краснер заоставштине на Лонг Ајленду, Војислав Новески, колекционар, Ивана Момчиловић, драматург, иницијатор међународне платформе за естетско експериментисање свих PhD In One Night, Хенк Милекамп, директор школе Св. Павла са именом Југославија, у Белгији, Александар Генис, писац.

четвртак, 28. септембар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"